10 octombrie 2010

Uleiurile vegetale si sanatatea

Patologia cardiovasculara inseamna toate acele boli care tin intr-un fel sau altul vasele de sange sau inima si printre cele mai intalnite sunt: cardiopatia ischemica, angina pectorala si infarctul miocardic, maladiile cerebrovasculare cum are fi ischemiile. Arteritele obliterante reprezinta una din cauzele majore de mortalitate mai ales pentru cei care sunt fumatori.

Sunt cunoscuti mai multi factori de risc printre care cei mai importanti sunt: hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul, excesul de greutate corporala sau obezitatea, valoarea colesterolului total din sange.

Colesterolul, este o componenta foarte importanta a celulei umane si este intalnita in mod obisnuit in organismul uman. Colesterolul intra in alcatuirea membranelor celulare si este un precursor in sinteza unor hormoni.

In ultimii ani, Comunitatea Europeana a facut mai multe studii care au corelat dieta mediteraneana cu preventia bolilor cardiovasculare. Deoarece este mult mai usor sa adoptam cateva modificari in dieta noastra zilnica si sa prevenim astfel aparitia unei patologii cardiovasculare, va propun sa vedem de ce o picatura de ulei iti poate salva viata ta si mai ales a parintilor si bunicilor tai.

Polifenolii din uleiul de masline sunt molecule care au proprietati antioxidante, antitrombotice, antiinflamatoare si care moduleaza eliberarea de substante vasodilatatoare.

Un studiu european despre actiunea polifenolilor asupra valorii colesterolului, facut in 5 tari, a aratat ca uleiurile bogate in polifenoli au o actiune mai puternica asupra colesterolului din sange si acesta este cazul uleiului de masline extravirgin.

Un alt studiu, a aratat ca utilizarea uleiului de masline extravirgin in dieta persoanelor care au avut accidente vasculare a aratat ca cei care au folosit uleiul de masline de calitate, adica cel extravirgin, nu au mai avut alte accidente.

Ghidul European in preventia bolilor cardiace se poate rezuma in doua fraze: este foarte important renuntarea la grasimile animale in favoarea celor vegetale, bogate in antioxidanti.
Uleiul de masline extravirgin folosit in dieta zilnica impreuna cu renuntarea la fumat, practicarea exercitiului fizic, monitorizarea valorilor colesterolului, a glicemiei si a greutatii corporale ne asigura o sanatate un timp indelungat si un risc scazut de maladii cardiovasculare.

Uleiul de masline in alimentatie

Generalitati despre uleiuri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!