Produse de post

Smart Gourmet
Pentru zilele lungi de post


Mic dejun exotic - Paine prajita cu unt de cocos si miereSuntem in plin post al Pastelui si stiu ca multe persoane, mai ales spre ultimele saptamani, respecta acest post.
Sa mananci un mic dejun bun, rapid, sanatos si variat este destul de greu de dificil. In general trebuie sa alegem intre 3 variante generice:
-mic dejun Nordic-gen oua, mezel, carnaciori prajiti, paine, cafea-specific zonelor cu climat mai rece
-mic dejun mediteraneean-o tartina dulce/ o felie de prajitura/ 2 fursecuri si cafea neagra, intalnit in zonele cu un climat mai cald
-sau micul dejun American-cereale cu lapte si cafea si ceva fructe
  De aceea va propun un mic dejun de post, dar  exotic si mediteraneean in acelasi timp-Paine prajita cu unt de cocos si miere.
 Dificultate-extrem de simplu
Timp-5min
Cost-mediu-spre scumput ( este 12 lei 900g de ulei de cocos, iar curierul 14 lei, asa ca deine rentabil cand cooptezi cativa prieteni si colegi si faci o singura comanda si uite link-ul de unde l-am luat eu, dar sunt convinsa ca mai sunt si alte locuri)


                                       Risotto cu broccoli


                            Gris cu lapte de cocos

             Supa crema de cartofi cu aroma de chimen


Postul Craciunului

“ Postul Nasterii Domnului , sau al Crăciunului, iarăsi ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe ''Cuvântul lui Dumnezeu'' născut din Fecioara Maria. ”
Scrierea ''Pastorul'' lui Herma spune: ''Posteste, dar, lui Dumnezeu un post ca acesta: sa nu faci nici o fapta rea in viata ta, ci slujeste Domnului cu inima curata, pazind poruncile Lui si mergand pe calea hotararilor Lui; sa nu se suie in inima ta nici o fapta rea; crede, insa, lui Dumnezeu, ca de vei face acestea, daca te vei teme de El si daca te vei infrana de la orice lucru rau, vei trai in Dumnezeu''.


Asa ca daca nu puteti tine post nu e o problema, postul tine de vointa si putinta fiecaruia dintre noi.


Postul era modalitatea bunicilor nostri de a-si marturisi credinta, in modul lor simplu si fara sa puna sub semnul intrebarii datina. Faceau pentru ca “asa se face” si nu cautau sa gaseasca alta motivatie.

Semnificatia postului este in primul rand una spirituala pentru ca postul inseamna in primul rand sacrificiu. Pentru mine, o carnivora, inseamna renuntare la carne, branza, oua, lapte care pentru mine sunt aproape alimentele mele de baza si in felul meu, poate nu tocmai ortodox, imi marturisesc astfel credinta.

Este un moment in care problemele legate de spirit pot deveni mai clare, in care controlul la care supui alimentatia zilnica tinde sa se largeasca si spre alte arii ale vietii tale. Este momentul in care verificam si alte “ingrediente” in afara celor de pe ambalajele mancarii.

In lumea asta tembela, cu totul intr-o continua miscare, schimbare si haos imi place sa fac lucruri pe care altii le-au facut inaintea mea pentru ca ma face sa imi constientizez radacinile. In mine traiesc parintii si bunicii mei, bunici lor si tot asa mai departe, pentru ca genele mele poarta in ele trasaturile stramosilor mei, iar lucrul asta ma face sa ma simt ca apartin, ca imi gasesc locul......

Postul este un moment in care in general te cam dai peste cap sa faci ceva bun de mancare si ca meniul sa nu fie monoton.

In acest post se consuma foarte mult peste asa ca nu mori de foame, desi spre sfarsitul postului esti destul de hamesit, eu cel putin simt ca imi este foame mai tot timpul.


Voi incerca sa fac un meniu cat mai variat si echilibrat de post, momentan am mancat pate vegetal si gem(stiam eu de ce fac gemuri si dulceturi), cel de la Hame e ok, iar cel de la Mandy acceptabil si am plecat sa fac ceva cumparaturi.

Aveti grija la marca de margarina pe care o folositi! Ultima data am incercat sa fac o prajitura si aveam margarina intr-o cratita pe foc si nu se topea in niciun fel, parea un plastic care nu vroia sa se lichefieze si care a sfarsit in cosul de gunoi!


   Cous cous de dimineata cu fructe, miere si nuci