11 octombrie 2010

Uleiul de masline in alimentatie

Uleiul de masline in alimentatie

Asa cu am aratat anterior, uleiul de masline, respectiv uleiul extravirgin de masline, se situeaza undeva intre medicament si condiment.

Cu a lui culoare verde aurie, a fost considerat darul zeilor catre omenire. Consumat de mai mult de 4000 de ani in zona mediteraneana incepand cu anii 80 a fost inclus intr-o multitudine de studii privind preventia bolilor cardiovasculare, a Alzheimerului si locul pe care ar trebui sa il ocupe in cadrul unei alimentatii echilibrate.

Prezenta uleiului extravirgin in dieta mediteraneeana a fost indicat ca fiind un protector al ARN-ului si ADN-ului impotriva oxidarii si degradarii in acest fel a ARN-ului si ADN-ul si reducand in acest fel incidenta cancerului. In FASEB Journal Of Medicine, s-a plecat de la constatarea diferentei intre Sudul si Nordul Europei intre incidenta cancerului, fiind mai crescuta in Nord. In urma unui studiu, facut in mai multe tari si pe grupuri eterogene de populatie s-a constatat ca datorita fenolilor continuti de uleiul de masline, consumul de ulei de masline protejeaza in mod activ genele umane de actiunea oxidantilor, contribuind astfel la mentinerea sanatatii un timp indelungat.

Alimentatia mediteraneana este caracterizata de consumul fructelor si legumelor din abundenta, a uleiului de masline, a pastelor , a laptelui si branzeturilor, a pestelui, a carnii in acesta ordine. Nu este o dieta magica, dar este o dieta sanatoasa, care nu duce la cresterea in exces a greutatii corporale, care are grija de sanatatea creierului tau, a vaselor tale de sange si a unei stari bune in general. Totul este asezonat de condimente ca busuioc, salvie, rozmarin, cimbru, usturoi a caror actiune aduce un plus de beneficii sanatatii sistemului digestiv.

Suntem de multe ori tentati sa consideram sanatoase NUMAI unele alimente sau sa eliminam din dieta noastre TOATE grasimile din dorinta de a fi mai supli sau de a ne recapata sanatatea. Acest lucru este un exces doarece, organismul are nevoie de o diversitate in alimentatie. Grasimile mononesaturate sunt prietenii nostri pentru ca ne ajuta sa functionam bine pana la adanci batraneti deci nu este cazul sa renuntam la el. Evident ca moderatia este cheia doarece nici innecand orice leguma in ulei de masline nu ne face mai sanatosi.

Trebuie sa stiti ca o salata de legume crude, spre exemplu, devine mult mai digerabila si mai usor de tolerat pentru stomac in prezenta uleiului de masline deorece acesta protejeaza mucoasa gastrica de hiperaciditate prevenind astfel aparitia ulcerelor gastrice si duodenale.

Prezenta uleiului extravirgin de masline in alimentatia zilnica are o actiune slab laxativa, stimuleaza contractiile colecistului si inhiba secretia bilei, avand astfel o actiune de preventie a aparitiei calculilor biliari prin activarea fluxului biliar. Tarile in care populatia consuma regulat ulei de masline au o incidenta scazuta a litiazei biliare.

In concluzie, as putea spune, ca prin adoptarea a catorva modificari in dieta zilnica ne putem mentine sanatatea. Nu este necesar sa renuntati definitiv la grasimile animale, dar sa le consumati mai rar, cu moderatie, nu este necesar sa renuntati la sarmale dar haideti sa le mancam mai rar. O salata cu rosii, ardei gras putina branza si o mana de masline, asezonata cu o lingura doua de ulei de masline, impreuna cu o felie de paine prajita poate constitui o masa rapida de pranz. In acest fel ne mentinem silueta si sanatatea. Sa ne invatam sa mancam mai sanatos nu inseamna sa mancam fara gust, ba chiar din-mpotriva as putea spune. Sa ne invatam sa savuram gusturile din farfurie si nu sa galopam printre multiple feluri spre sfarsitul mesei.

Nu uitati, sanatatea noastra depinde in mare masura de noi si de noi depinde si sanatatea parintilor si bunicilor nostri!

Despre uleiuri in general

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!