13 octombrie 2010

Tiramisu

Tiramisu este prajitura mea favorita! In acelasi timp este cea mai falsificata prajitura iar daca pana acum nu esti dependent de ea sunt foarte mari sanse ca sa nu fi mancat niciodata un tiramisu adevarat.


Este usor de facut si potrivita pentru orice ocazie: strat de piscoturi usoare atinse de o cafea aromata si alaturi de o crema delicata.


In ceea ce priveste istoria tiramisu-ului, sunt doua ipoteze: prima plaseaza aparitia acestui fabulos desert prin anul 1960 in restaurantul “El Toula” din Treviso, iar cea de a doua ipoteza, cea pe care eu o prefer, atesta aparitia acestui dulce pe la sfarsit de secol XVII la Siena, cand Marele Duce de Toscana, Cosimo III de’ Medici

a venit in oras si in onoarea lui cofetarii orasului au creat acest desert din ingrediente simple au realizat un dulce “de rang nobiliar”. Legenda spune ca a devenit desertul preferat al ducelui, consumat cu predilectie inaintea intalnirilor sale amoroase. Tiramisu-ului i se atribuie efecte afrodisiace, de unde si denumirea, tira mi su adica ridica-ma in sus, deoarece initial se numea “zuppa del duca” = ”supa ducelui” dar se poate ca numele sa i se datoreze si faptului ca pur si simplu te “inalta” sau te scoate din cotidian. In ori caz, este un dulce care trebuie savurat pe indelete si de ce nu, chiar alaturi de persoana iubita.

Dificultate-simplu
Timp-30min
Cost –medium

Ingrediente

  • 500g branza mascarpone, 2cutii de 250g, gasesti la supermarket, dar sa fie italiana
  • 400g biscotti Savoiardi, adica piscoturi pentru tiramisu, italiene
  • 4 galbenuse cat de proaspete poti
  • 150g zahar
  • Cacao neagra pudra pentru decorat
  • 250ml cafea facuta la filtru, tare, de buna calitate
  • 15 ml liqueur amaretto, absolut facultativ, pe care il pui in cafea daca vrei
  • O picatura de esenta de migdale


Mod de preparare

Crema de mascarpone

Cele 4 galbenuse se pun intr-un castron, peste care se adauga putin cate putin zaharul in timp ce se bate cu mixerul astfel incat sa se formeze o crema iar zaharul sa se dizolve in galbenuse. Aceasta crema este o crema consistenta, nu trebuie in niciun caz sa fie fluida. Se adauga o picatura de esenta de migdale si cele 2 cutii de branza mascarpone si se bate din nou pana la omogenizarea cremei. Se pune in frigider pana cand trebuie folosita.

Blatul de Biscotti Savoiardi


Se pune cafeaua racita intr-o farfurie adanca. Iti pregatesti o tava in care sa faci tiramisu care nu trebuie sa aiba o suprafata mare dar trebuie sa fie inalta de min 6cm, o tava de 35x20 cm este perfecta. Incepi sa treci piscoturile prin cafea, doar pe o parte, nu le cufunda de tot si mi ales nu le lasa mai mult de 2 secunde in cafea deoarece ele au o structura spongioasa ca un burete care absoarbe imediat lichidul si risti sa se dezintegreze pur si simplu. Il pui in tava unul langa altul, acoperind suprafata tavii, dar cu fata uscata a piscotului in sus. Adica fata pe care tu vei pune crema cu mascarpone sa fie uscata. Se acopera cu ¾ din crema si mai pui un strat de piscoturi date prin cafea si pui restul de crema peste al doilea strat de piscoturi.

Pudrezi din abundenta cu pudra de cacao neagra si o dai la frigider pentru macar 2-3 ore.

Tips

Nu pune absolut nimic altceva in crema! Cel mai des vei auzi ca trebuie sa pui esenta de rom si frisca batuta dar te asigur ca rezultatul nu mai seamana cu tiramisu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!