05 noiembrie 2010

Paine simpla si pufoasa de casa

                               




Nu sunt o mare amatoare de paine dar de cate ori am o stare mai proasta vreau sa fac paine de casa.

Este mult mai simplu de facut decat iti imaginezi si este atat de buna incat iti garantez ca o mananci asa, goala sau cu putin unt si vin rece.

Painea o fac in cel mai simplu mod cu putinta, dar imi place sa folosesc laptele in compozitie. Nu iti trebuie o masina de paine ci doar un cuptor, un castron mare-mare si un calorifer cald.
Cantitatile pe care le dau aici sunt suficiente pentru 2 tavi de cozonac mari.



Dificultate-medie
Timp-30min efectiv de lucru si 5-6 ore pentru crescut
Cost-medium


Ingrediente

750ml lapte
1,8 kg de faina, eu am folosit de acea de 000, dar cand vreau sa fie mai densa pun faina 650
3 oua
2 cuburi de drojdie de bere, cam 50g de drojdie proaspata
3 linguri de zahar
1 lingura de sare de mare
100ml ulei


Mod de preparare

Intr-un castron mare pui cuburile de drojdie de bere si se amesteca cu o furculita cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga laptele, uleiul, sarea si ouale si se amesteca bine de tot. Amestecand incepi sa adaugi faina, mai mult la inceput, cat se mai poate amesteca cu furculita si apoi cand renunti la furculita si pui mana adaugi mai putin pana se incorporeaza toata faina. Aluatul poate parea mai ferm decat iti doresti, dar stai linistita ca devine mai pufos in urma cresterii.

Se acopera castronul cu un servet de bucatarie si se pune pe un calorifer pentru 2-3 ore pana isi dubleaza volumul. De asta am zis un castron mare de tot, ca sa fie loc unde sa poata creste aluatul de paine.

Atunci cand si-a dublat volumul se rastoarna pe masa, blat de lucu sau planseta pudrata din abundenta cu faina. Se framanta pentru 5 minute. Se imparte in 2: se fac 2 suluri care se pun in tavile de cozonac care sunt tapetate cu hartie de copt.


Se brazdeaza suprafata, pentru permite sa creasca painea. Se pensuleaza suprafata cu ou batut si se presara cu diverse seminte pentru un aspect placut dar nu este obligatoriu.

Painea mai trebuie lasata inca o data la crescut, tot caloriferul e o varianta foarte convenabila, pana isi dubleaza volumul.


Dureaza cam o ora.

Se pune in cuptor la foc mediu, pentru 50-60min. Daca aveti un cuptor electric lasati doar caldura care provine de jos, si lasati la 190 de grade.


Se scoate si se lasa sa se raceasca, sau nu, dar o rupeti cu mana asa fierbinte.


Tips

Nu va mai trebuie decat ceva iaurt rece pentru painea asta calda! Sau un vin rece merge si mai bine!
Merge perfect cu unt, tapenade, crema de branza cu chimen, cu ardei dulci uscati, sau orice altceva iti face cu ochiul din frigider.
Uita-te si peste reteta de Paine dietetica multigrain

6 comentarii:

  1. ce naspa ca mai trebuie sa mai caut si in alte pagini sa caut retetsa

    RăspundețiȘtergere
  2. Waaaa esti maestra in arta descrierii modalitatii de a prepara mancarea si majoritatea dulciurilor si mancarurilor gatite de tine arata grozav! Felicitari! Promit ca am sa ince3rc cel putin 4 retete din cele prezentate de tine.

    Mult succes in continuare si spor la gatit! :)

    Anaika

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anaika , multumesc mult! Imi pare bine ca iti plac!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am incercat reteta...a fost prima mea paine facuta de casa si am fost foarte apreciata!multumesc mult!o sa mai incerc si altele!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar ma bucur ca ti-a iesit, dar sa fiu cinstita sa stii ca nu sunt o mare priceputa, asa ca retetele mele sunt usor de facut si ies! Iti multumesc mult pentru mesajul tau

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!