07 noiembrie 2010

Peste la cuptor

Pestele este o sursa foarte buna de grasimi sanatoase, bune pentru creier si sistemul cardiovascular. Are proteine de buna calitate dar nu este o carne foarte satioasa, asa ca punem pe langa el ceva legume.


Cel mai simplu mod de a gati pestele este la cuptor. Fie ca adaugi pe langa el ceva legume, niste sferturi de cartofi sau rondele de morcov, fie ca il pui asa, singur-singurel la cuptor, este foarte comod, gustos iar in privinta gustului acesta depinde in mare masura de felul pestelui si de condimentele alese.

Pestele nu se cosuma in mare cantitate la noi, poate pentru ca nu avem o cultura in acest sens ca Grecia sau Italia, poate pentru ca pretul este ridicat sau pentru faptul ca trebuie sa il cureti acasa, treaba destul de nesuferita, dar daca te inarmezi cu niste manusi chirurgicale si il cureti intr-o mare punga de gunoi pe care o pui in chiuveta, pe care o arunci in urmatoarele minute direct la ghena se rezolva si asta. Pestele inghetat se curata cand este inghetat, pentru ca se taie bine si nu lasa atata mizerie.



Dificultate-simplu

Timp-60min
Cost-depinde de peste


Ingrediente
  • Peste, intreg, dar curatat si spalat

  • 1-2 cartofi medii de persoana, taiati i sferturi

  • O ceapa, pestisori

  • 2 morcovi rondele

  • Cimbru

  • Foi de dafin

  • Sare de mare

Piper proaspat macinat, la peste merge piper verde dar mai ales piperul rosu
200ml vin sec, poate fi alb, rose sau chiar rosu daca avem un peste mai gras
Daca nu punem vin atunci ceva lamaie in momentul servirii i-ar prinde bine pestelui



Mod de preparare

Intr-o tava incapatoare puneti pestii intregi. Ii pudrati cu piper si sare , pe toate partile, iar in burta puneti o foaie mica de dafin si un fir de cimbru, uscat sau verde. Adaugati morcovul, ceapa, cartofii si vinul, acoperiti cu folie de aluminium si dati la cuptor 30 de minute cu folie si alte 30 fara, pentru se colora putin.

Daca nu puneti vin adaugati aceasi cantitate de apa.



Tips

Dati la masa un sfert de lamaie alaturi, poate mai adaugati ceva piper si un patrunjel proaspat. Intr-o singura tava ai peste si garnitura, o masa usor de gatit, sanatoasa si potrivita pentru weekend.

Poti adauga un fir de ulei extravirgin de masline atunci cand le dai la masa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!