09 septembrie 2010

Zacusca mamei


Zacusca mamei

Suntem in plin sezon al zacustii! Toata lumea face cumparaturi, coace, curata si pune la cuptor, in vase demne de a hrani o armata de oameni, ca mai apoi sa fiearba la foc mic zacusca, sa o puna in borcane, in debara iar iarna sa o consume cu paine prajita si ceai. Nu cred sa existe un preparat atat de subiectiv ca zacusca! Nu am mancat de la 2 persoane diferite aceeasi zacusca, chit ca toata lumea o face mai mult sau mai putin dupa aceeasi reteta. Eu scriu aici zacusca mamei mele care tocmai a facut o serie de zacusca si a pus-o frumos in borcane randuite ca soldateii in camara

Dificultate-medie
Timp-8-9ore, oricum iti cam ia o zi intreaga
Cost-mediu


Ingrediente

  • 5kg rosii
  • 5kg vinete
  • 5 kg ardei capia
  • 3 kg ceapa
  • 1l ulei
  • Usturoi, cimbru crengute, dafin, 2 ardei iuti, 50g piper negru boabe


Modalitate de preparare

Rosiile se curata de partea verde si se pun in mixer sau robot si sucul obtinut se da intr-u clocot pe foc.

Ceapa se curata, se taie pestisori, sau o dai prin robot si o calesti intr-o tigaie mare de tot. Este nevoie sa faci lucrul asta cam de 2-3 ori, pentru ca nu o sa iti incapa toata odata in tigaie.

Vinetele se coc, se curata, se spala, se scurg si se toaca mai mare.

Ardeii capia se coc, se scot intr-o cratita in care pui sare de mare din cand in cand, cu capac, unde li se inmoaie coaja arsa. Se curata, se indeparteaza cotorul si semintele, se taie bucati de 1cm.

In oala cea mai mare pe care o gasesti in casa sau o imprumuti din vecini, mama are o oala de 20l, care este aproape cat tot cuptorul si de inalta si de lata, si pui in ea rosiile, ceapa, vinetele, ardeii capia care sunt atat de dulci, restul de ulei, cimbrul, dafin, 10-12 foi, piperul boabe, ardeiul iute taiat, sare de mare. Se lasa la cuptor cam 4 ore,la foc mediu, pana cand uleiul se ridica deasupra si se formeaza o crusta.

Se adauga o capatana de usturoi pisata si se mai tine minimum 30 de minute. Se gusta, se mai adauga sare daca mai este nevoie.

Se pune fierbinte in borcane de sticla cu capac care se mai lasa in cuptorul aprins pentru inca 15-20 de min, se singe si se lasa in cuptorul inchis pana a doua zi. Ies cam 20 de borcane de 400g.



Tips

Daca nu va simtiti in stare sa faceti toata munca asta titanica intr-o singura zi este mai bine, sa faceti intr-o zi vinetele pe care mai apoi le congelati, in alta zi ardeii capia pe care ii congelati si atunci cand vreti sa puneti zacusca la cuptor, caliti ceapa si faceti sucul de rosii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!