03 septembrie 2010

Bagheta rustica



Astazi am intrat intr-un magazin micut, dar atat de plin de bunatati de parca ar fi fost un coltisor de rai! Era plin cu specialitati grecesti din care am luat un tzatziki si o crema de feta cu rosii uscate, dar cand am ajuns acasa am constatat ca nu am paine, asa ca am facut bagheta rustica pentru ca aveam o punga de 1kg de faina macinis. Ce sa spun....cat de buna a fost bagheta mea, calda, rupta cu mana si acea crema de feta cu rosii uscate? A fost cina perfecta!

In general poti prepara aluatul dimineata, il lsi la crescut iar cand vii de la serviciu il poti modela si in maxim 2 ore de cand l-ai modelat ai o paine densa, buna, bogata in fibre datorita fainii integrale, gustoasa si satioasa pe care o poti manca cu ceea ce ai pregatit la cina, dar poate constitui chiar cina ta alaturi de unt, sare sau poate ulei de masline si putin busuioc alaturi de un pahar de vin rosu.

Dificultate-usor
Timp-2-3 ore
Cost-ieftin


Ingredinte

1 pliculet de drojdie uscata
1 lingurita sare de mare grunjoasa
2 linguri de zahar
200ml lapte
50ml uleiul preferat
1 ou
500g faina, macinis integral, asta scrie pe ea, o gasesti la supermarket
O lingura de seminte de in, sau susan, mac... ce ai prin casa


Mod de preparare

Intr-un vas mai mare, pui drojdia, sarea, zaharul, laptele si amesteci bine de tot pana se dizolva drojdia. Adaugi oul, uleiul si incepi sa adaugi faina si amesteci cu telul pana este suficient de groasa ca sa o poti amesteca cu mana. Framanti un pic. In acest moment ai ramas cu un aluat mai putin elastic si mai consistent decat poate esti tu obisnuit. Il lasi sa creasca,inveli cu un prosop, la cald, trebuie sa creasca cu min 50%, nu isi va dubla volumul deoarece faina asta este mai ”grea”, mai consistenta. Dupa ce a crescut, mai framanti aluatul putin si vei sesiza ca este mai elastic si cu o consistenta mai moale il imparti in 2 bucati pe care le modelezi ca pe plastilina, astfel incat sa obtii 2 baghete. Le asezi pe hartie de copt, le crestezi cu cutitul ca sa poata creste bine si frumos, presari ce seminte ai la indemana dupa care le lasi din nou la crescut. Atunci cand sunt cu 50% mai voluminoase decat atunci cand le-ai asezat in tava, le bagi la cuptorul incalzit, la foc mediu si mai apoi mic, pana le incerci cu scobitoarea si sunt facute. In general incepe sa miroasa a paine in casa atunci cand sunt aproape facute.

Tips

Este foarte important sa le lasi sa creasca de 2 ori, o data atunci cand faci aluatul si a doua oara, in tava, inainte de a le baga la cuptor, pentru ca altfel vei avea ceva de consistenta lemnului

Nu e o reteta dificila, trebuie doar sa iti vezi de treba si sa lasi aluatul sa creasca. Daca scoti ingredientele din frigider sa stii ca prima etapa iti va lua mai mult de 3-4 ore

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!