03 septembrie 2010

Valoarea nutritionala a pastelor fainoase




Pastele sunt in primul rand mancarea nationala a Italiei, asa ca ele devin o adevarata filosofie regionala asfel incat gasim ceva potrivit tuturor gusturilor.

Valoarea calorica este in medie cam 350kcal/100g, contin cam 70-75% amidon. Au un continut discret de proteine 11-12% dar au un continut foarte redus de materii grase de maximum 1%.

Datorita continutului modest de vitamine si minerale po fi combinate cu o multitudine de alte ingrediente ca pestele, fructe de mare, legume, verdeturi si diverse sosuri in care traditional italienii au cele mai creative si ingenioase combinatii!

Pasta este un produs “global” asfel incat fiecare dintre noi le putem combina cu ingredientele noastre favorite. Dieta mediteraneana este o dieta care are grija de sistemul nostru vascular si este o dieta anti agening, adica anti imbatranire deoarece este bogata in ulei de masline, foarte bun pentru sistemul vascular si creier, grasimi esentiale si bogate in omega 3 provenite din pestele consumat cu abundenta, sarac in colesterol dar atat de satios datorita indubitabil pastelor.


Multa vreme am ocolit pastele pentru ca traiam cu impresia ca ingrasa pana cand mi-am dat seama ca de fapt le preparam intr-un mod cu totul eronat! Atunci cand am inceput sa invat modalitatea corecta de a prepara pastele mi-am dat seama ca o portie de paste te satura, este delicioasa si nu iti creaza acea eterna senzatie de frustrare legata de faptul ca tot ceea ce mananci nu are gust. Senzatia de satietate dureaza foarte mult timp, asa ca poti manca paste cu sosul pe care tu il alegi conform preferintelor tale si nu vei simti nevoia sa mananci pentru macar 8-9 ore.

Asa ca daca esti la cura de slabire incearca intr-o zi sa manaci la pranz o portie de paste si o sa vezi singura care iti sunt reactiile! Nu uita ca italiencele nu manca paine dar mananca paste si arata atat de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!