Este un dulce specific Italian “vechi” dar care prin simplitatea sa a cucerit lumea intreaga. Este un deset lejer, care se poate asorta cu sos de fructe, de vanilie, de lamaie sau caramel. Copiilor cred ca le-ar placea la nebunie deoarece imbina finetea laptelui cu aroma vaniliei. Are o textura atat de fina incat poate fi comparata cu o aripa de fluture!
Ingrediente pt 4 portii
400ml lapte 3,5% grasime, uht
100ml smantana dulce 30%
Si asta pentru ca nu exista la noi panna, adica o smatana dulce, dar destul de usoara, atat de specifica in bucataria italiana
4 linguri de zahar
1 pliculet vanilie burbon sau un baton de vanilie
1 pliculet gelatina granule, alba, 10g de gelatina alba uscata
Modalitate de preparare
Se pune intr-un castronas gelatina si 100ml lapte rece la inmuiat pentru 10min. Intr-o cratita se pune restul de lapte, smantana, zaharul si vanilia burbon si se pune pe aragaz la foc mediu. Ai grija sa nu ajunga la fierbere, doar amesteca bine, ca zaharul sa se poata dizolva si sa se poata aromatiza laptele cu vanilia. Se adauga laptele si gelatina inmuiata, se mai amesteca pana la dizolvare. Atentie, nu se fierbe pentru ca se distruge gelatina!
Se toarna in castronase sau cescute , se lasa sa se raceasca si apoi se pune in frigider pana se “incheaga”.
Se rastoarna cufundand recipientii in apa fierbinte si rasturnand cu gura in jos pe o farfurioara. Se adauga cateva fructe de padure, capsune, mure, afine, sau un sos de vanilie sau alta fructa si se decoreaza.
Tips
Este un desert bun pentru intreaga familie cu o textura deosebit de fina. Eu i-am facut un sos caramel din 2 linguri de zahar, caramelizate, am adaugat 2 linguri de smantana dulce 30% si o ligurita de rom cubanez, pentru o extra favoare. Urasc esenta de rom dar iubesc romul cubanez! Este pur si simplu un dulce pentru suflet, atat este de usoara si fina!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Anunta-ma de orice vrei, aici!
Let me know, here!