30 ianuarie 2011

Cartofi frantuzesti

Imi era dor de niste cartofi cu branza si crusta aurie de oua la cuptor. De cate ori aud denumiri de genul asta”cartofi frantuzesti” ma intreb daca si francezii au auzit de cartofii astia. De unde o fi venit denumirea? Cartofi “au gratin” adica “cartofi” si ceva in franceza au devenit “cartofi frantuzesti”? Asa o fi fost? Asa cum Damaroaia, asa cum spunea Neagu Djuvara se numea Domaine d’or inainte, adica Domeniile de aur si in timp s-a transformat in Damaroaia, nume care pe vremea cand eram copil avea sonoritati de daramatura si imi inchipuiam ca este un cartier parasit......

Este o mancare simpla si gustoasa, dar cel mai mult imi place ca dulceata naturala a cartofilor contrasteaza cu branza sarata. Recunosc ca partea de crusta este cea mai buna si daca as putea as decoperta cartofii si iar le-as face crusta noua si tot asa...



Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-mediu





Ingrediente

  • 800g cartofi fierti in coaja
  • 3-4 oua, depinde cat de mari sunt
  • 2 linguri de smantana
  • 200g telemea sarata, rasa
  • 100g branza de burduf
  • 100g cascaval, cas sau mozzarela
  • 100g unt



Mod de preparare

Se fieb cartofii in coaja, dupa ce i-ai spalat bine de tot cu detergent de vase si burete. Se lasa sa se raceasca, se cojesc si se taie felii transversale. Brnza se amesteca toata intr-un castron, astfel incat sa ai in stratul de branza toate tipurile de branza.

Se unge cu unt vasul care va merge la cuptor, si se va pune in straturi cartofi, branza, cartofi, ultimul strat va fi de branza. Intre staturi pui cateva feliute de unt.



Oualele se bat impreuna cu smantana si se pun deasupra. Se da la cuptor pentru 30-40 de minute pana se aureste la suprafata.



Tips

Este foarte buna calda, aburinda asa cum am mancat-o eu si nu stiu daca si rece este ok, ca nu a mai apucat sa se si raceasca.

7 comentarii:

  1. Daca acestia se numesc "cartofi frantuzesti", atunci cartofii prajiti cum se mai numesc. Hint: "french fries".
    Intreb si eu... nimeni nu s-a nascut invatat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar putea fi... dar daca luam in consideratie cartofii prajiti la noi se numesc "cartofi pai" iar denumirea de "french fries" vine din filmele americane, pt ca ei denumesc asa cartofii prajiti....asa, ca sunt acelor cartofi prajiti noi nu nu le zicem cartofi frantuzesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Gratin de Cartofi este intradevär de Origine francezä.
    Cum ai scris si tu mincare simplä si multe Sute de Ani , Mincare a Säracilor.
    A fost fäcut international cunsoscut de Escofier si mai tirziu de Bocuse care au servit asta in Stil de Show si asa l-a cunsoscut in cam 60 de Ani toatä lumea...
    Mincare buinä si usoarä..

    RăspundețiȘtergere
  4. @Gourmand, vezi cata istorie si poveste ascunde o mancare simpla!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi lasa gura apa!
    Eu pun ouale fierte taiate felii un strat la mijloc ,presar niste chimen si busuioc uscat ,o nebunie.Ar fi bine sa fie toata o crusta.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am alta reteta .Se tapetează vasul cu unt,se pune un strat de cartofi,apoi brânză, felii de ou fiert și carnat,apoi se repeta pana e plin vasul.Se acoperă cu felii de cascaval,se pune smântână și se rade telemea.

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!