09 ianuarie 2011

Risotto Italian cu lamaie sau Risotto ai limoni

Ce alta garnitura simpla si aromata ti-ai putea dori pentru un peste?
Suna sofisticat, nu-i asa? Risotto ai limoni suna si un pic muzical, hai sa recunoastem!
Este foarte simplu de facut, este doar o reteta de pilaf usor modificata, dar te asigur ca este delicios!

M-am gandit ca daca as adauga unui risotto simplu ceva parfum de lamaie si putina culoare de sofran ar trebui sa rezulte o garniura superba, demna de orice peste, de la somon, la stiuca, de la rechin la platica!

Dificultate-simplu
Timp-30min
Cost-mediu





Ingrediente

300g orez
1 ceapa medie, taiata fin
80g de unt
3 linguri de ulei extravirgin de masline
1 varf de cutit de sofran-sofran pur, pistile, nu sofran indian, nu sofran pulbere sau altceva. Ce este drept este ca e scump-cam 5lei un plic cu cateva fire de sofran, dar da o culoare si o aroma deosebita
125g vin alb sec
1 lamaie, coaja rasa pe razatoarea mica si sucul stors
Sare de mare
Piper alb proaspat macinat


Mod de preparare

Risotto se face usor diferit de pilaf iar rezultatul este un orez care aluneca, usor legat dar si lejer in acelasi timp, cu arome subtile. Risotto este un fel de mancare de sine statator, dar acest risotto este garnitura perfecta pentru un peste, eventual usor gras, pentru ca este usor acrisor si cu aroma intensa de lamaie.


Incepi prin a pune o cratita de 1-1,5l la foc, sa fiarba. Daca vrei pune acolo un morcov, o albitura, daca nu, nu e o problema,important este sa fiarba. Acest lichid va fi pus cu polonicul, unul cate unul, pana se va fierbe orezul, asa ca il lasi pe un ochi mai mic, ca sa tii apa fierbinte pana termini orezul.


Speli bine de tot lamaia, eventual cu detergent de vase, pentru ca sunt stropite cu diverse chestii pentru a rezista la transport, asa ca mai bine spal-o constiincios. Razi coaja de lamaie pe razatoarea mica si storci lamaia de suc si il pui intr-o ceasca.


Intr-o alta cratita, eventual cu un fund mai gros, eu am o cratita din material de tuci, veche, dar buna,se pune ceapa taiata fin, cele 3 linguri de ulei de masline si 50g unt pe care le calesti pana cand ceapa devine aurie. Focul trebuie sa fie mediu tot timpul in care gatesti risotto. Adaugi coaja rasa de lamaie si orezul si contiui sa calesti.

Adaugi paharul de vin, sec obligatoriu si alb, ca sa nu ne strice culoarea, si amesteci mereu cu lingura de lemn. Vei constata ca se evapora aproape imediat, asa ca amesteca constiincios cu lingura. Adauga si zeama de lamaie, amesteca si incepe sa pui un polonic de apa fiarta peste risotto, amestecand mereu cu lingura.


Intr-o ceasca pune un varf de cutit de sofran, adauga un polonic de apa fiarta peste, lasa cateva minute, ca la ceai si adauga si sofranul cu tot lichidul galben-portocaliu din pahar. Vei constata ca sofranul va conferi o culoare superba risotto-ului.

Pui un polonic, amesteci, lasi sa fiarba si cand nu mai ai lichid mai adaugi inca un polonic de apa fiarta. Atentie, orezul nu trebuie sa balteasca in apa dar nici sa se prinda din lipsa de lichid. Cantitatile de apa si orez sunt sensibil egale in oala de pe foc. Continui asa cam 20 de minute cand risotto-ul a inceput sa se lege iar orezul sa fie aproape fiert, asa ca pune 2 polonice de apa, pune un capac pe oala, lasi sa se stranga ceva aburi ca mai apoi sa stingi focul si sa lasi capacul deasupra si sa nu umbli la el pentru 10minute.



Dupa 10min, da capacul la o parte, orezul este perfect fiert si mai ai putin lichid, asa ca adauga sare de mare dupa gust, restul de 30g de unt, amesteca, presara eventual ceva piper alb proaspat macinat si amesteca bine. Vei constata ca rissoto are o culoare galbena superba, o aroma de lamaie, gust usor acrisor si cu siguranta vei constata ca este usor cremos acest risotto.

Tips

Este adevarat ca trebuie sa stai langa el si sa amesteci mereu pana se face, dar merita efortul, crede-ma! Vei impresiona cu aceasta garnitura orice peste sau invitat si vei incerca si urmatorul risotto – risotto milanese adica risotto cu sofran! Un pahar de vin alb, sec, din acela de care ai pus si in risotto merge perfect langa peste si risotto ai limoni.
Serveste-l cald langa orice fel de peste, fructe de mare, caracatita mica sau orice alte vietati inotatoare.

2 comentarii:

  1. Iti dau Dreptate. Mincarea este super.
    Ar fi fost fein dacä ai fi avut Orez de Risotto ( Arborio ) atunci ar fi iesit si mai bun. Da si asa aratä de Minune

    Salutäri

    RăspundețiȘtergere
  2. @Gourmand ai perfecta dreptate! Orezul ar fi trebuit sa fie din acela cu bobul rotunjit, nu cel pe care l-am folosit, asa ca, aviz celor care gatesc! Luati o punga din orez de acela cu bobul rotunjit si folositi-l la risotto atunci cand mai treceti prin supermarket!
    Multumesc Gourmand

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!