Fasolea batuta este fainoasa la gust daca nu are suficient ulei, ceapa prajita si o aroma suava de usturoi. Niciodata nu am inteles de ce partea cea mai buna, cea care da gust, adica ceapa calita se pune intr-un strat subtirel de decor, pe care iti vine sa il culegi cu dumicatul de paine prajita, lasand restul fasolei asa, urata si mai ales fara gust, cand el ar trebui sa fie unul din ingrediente. Ceapa calita si uleiul fac fasolea batuta cremoasa, usor dulceaga si absolut delicioasa, asa ca eu nu o folosesc pentru decor ci ingredient principal. Pentru decor poti adauga cateva seminte de in sau marar si ai rezolvat partea de decor.
Dificultate-simplu
Timp-depinde de fasole-15 sau 120min
Cost-mediu
Ingrediente
- 600g de fasole fiarta, care poate fi foarte bine din conserva, 2conserve de 400g, preferabil italiene, sau ce tip de conserva ai mai luat si stii ca fasolea este buna, sau stilul traditional, uscata, dar atunci ai nevoie de 300g fasole uscata care vor deveni 600g de fasole fiarta
- 6 cepe mari
- ¼ boia iute sau ardei iute uscat, daca iti place usor picanta
- 1 morcov fiert
- 2-3 catei de usturoi
- 200-300ml de ulei bun
- Sare de mare
Mod de preparare
Ai doua moduri in care poti face fasolea batuta. Folosind fasolea deja fiarta, din 2 conserve, aceasta fiind varianta care dureaza 15-20de min.
Folosind fasolea uscata dureaza mai mult, deoarece fasolea trebuie spalata bine si lasata sa se inmoaie in apa peste noapte. A doua zi o pui la fiert in apa suficienta, cu 1 morcov si o albitura, 2-3 fire de cimbru, 1 lngurita de seminte de marar. Astea ii dau o aroma subtila, asa ca e bine sa le pui, dar daca nu le ai nu este nicio tragedie, poti adauga un morcov si atat.
Intre timp cureti ceapa si o tai solzi. Pui uleiul, ardeiul iute uscat si ceapa la calit intr-o cratita incapatoare, tigaie sau wok, ideea este sa lasi ceapa pana devine aurie, moale si foarte dulce.
Atunci cand fasolea este fiarta foarte bine adica poti zdrobi intre degete bobul de fasole cu usurinta-asta dureaza cam 2-3 ore la fasolea uscata, depinde cat este de veche- iti scoti intr-un bol incapator fasolea fiarta, scursa de apa in care a fiert. Mai pastrezi un polonic din aceasta apa, ca sa o mai subtiezi, dar de obicei nu este nevoie.
Adaugi morcovul fiert, pentru ca ii da o culoare roz draguta si ceapa cu tot uleiul in care s-a calit. Adaugi cateii de usturoi si bagi mixerul in ea pana devine fina si cremoasa.
Pui sare, o mai diluezi daca este prea consistenta cu apa in care a fiert si gata! Este foarte gustoasa pentru ca tot gustul cepei calite se transfera fasolei.
Tips
Fasolea batuta poate deveni un antipasto gourmet: felii de paine prajita taiate in 2 cu fasole batuta, presarate de cubulete sau bastonase de castraveti murati devin o gustare interesanta. Din fasole alba , gata fiarta, la conserva este chiar foarte simplu de facut, deoarece se reduce timpul de preparare la 20de min, adica doar calirea cepei si transformarea fasolei in crema. Chiar, de ce o cheama “fasole batuta” ca eu am mixat-o, nu am batut-o?
Fain, simplu si bine explicat!
RăspundețiȘtergere