18 ianuarie 2011

Tort Amore

Habar nu am cum se numeste acest tort prin cartile de bucate. Mi-ar placea sa cred ca eu sunt inventatorul acestui tort pentru ca este facut dupa cel plasmuit de imaginatia si gustul meu, dar, nu ma amagesc! Parca vad ca o sa citesc vre-o reteta, celebra probabil, care va descrie exact tortul meu. Asa ca pana atunci revendic maternitatea si paternitatea acestui tort si il si botez! L-am botezat Tort Amore pentru ca are 2 ingrediente pe care le iubesc: cacao si lamaie. Stiu, cacao si lamaie, doua ingrediente preferate de mai multa lume, dar mie imi plac intr-o combinatie particulara: blat negru cu cacao, spongios ca un burete, usor amarui pentru ca este suprasaturat cu cacao neagra si o crema cremoasa cu gust pronuntat de lamaie, dulce si onctuoasa, usoara, aerata si atat, atat de aromata.

Pentru mine, tortul perfect are o proportie de 60% blat si 40% crema intr-o combinatie in care crema si blatul se pun in valoare unul pe celalat, cam ca intr-un mariaj,nu? Bat campii, dar stiti prea bine ca o prajitura buna te aduce in stadiul in care simti ca nu ai cuvintele potrivite pentru a o descrie.


Dificultate-medie
Timp-60min
Cost-mediu





Ingrediente

Blat

  • 3oua intregi
  • 3 albuse
  • 150g zhar
  • 1 praf de copt
  • 100g cacao neagra, eu am folosit-o pe cea de la Zaan
  • 200g faina de patiserie, 000
Crema

  • 3 galbenuse de ou
  • 200g zahar
  • 1 pliculet de vanilie de Bourbon
  • 200ml smantana dulce uht, din aceea rezistenta la fierbere, din mega
  • Coaja rasa de la 2 lamai
  • Sucul stors de la 2 lamai
  • 50g amidon, eu am pus Gustin si este ok, 50g insemnand 2 linguri cu varf
  • 150g unt, 82% grasime

Mod de preparare

1.BlatulSe amesteca oualele cu zaharul pana se obtine o spuma. Cam 3minute cu mixerul la o viteza normala. Adaugi praful de copt, faina si cacaoa. Amesteci pana se omogenizeaza. Obtii o pasta foarte groasa, mai groasa ca la chek. O pui intr-o tava sau o cratita pe hartie de copt.


 Se coace la foc mediu, cam 20-30 de minute.




Blatul iese spongios, cu gust pregnant de cacao, usor amar, ceea ce il face perfect pentru crema foarte aromata si dulce.

Se scoate din forma si se las sa se raceasca putin inainte de a-l taia in 2 si a-l inveli in crema.

2.Crema

In aceasta crema este foarte importanta coaja rasa de lamaie, pentru ca ea contine uleiurile esentiale ce dau aroma acestei creme. Asa ca trebuie sa speli bine lamaile si sa le dai pe razatoarea mica, doar partea galbena si sa pui coaja imediat in smantana.

Intr-o cratita, departe de foc, se pune smantana dulce si coaja de lamaie si se lasa sa se aromatizeze putin, cat bati tu galbenusele.



Intr-un castron bati galbenusurile cu zaharul(3 gabenusuri), cu un mixer, pana obtii o crema foarte densa iar galbenusurile se albesc. Asta inseamna cam 5min la viteza moderata. Adaugi pliculetul de vanilie de bourbon. Adaugi galbenusele batute astfel peste smantana cu coaja de lamaie si amesteci cu un tel pana omogenizezi.

Storci cele 2 lamaii intr-un castron, cam 100ml de suc, si adaugi peste 50g de amidon si il amesteci pana se dizolva amidonul. Adaugi si amidonul dizolvat in suc de lamaie peste smantana si ouale.

Pui aceasta cratita in care ai aproape toate ingredientele cremei de lamaie pe foc mic si incepi sa o amesteci cu un tel. Amesteci in continuu pe foc aceasta crema. Adaugi jumatate din cantitatea de unt si amesteci. Cat tii crema pe foc o amesteci continuu, asta este secretul dar si dificultatea cremei de lamaie. Incepe sa se ingroase la un moment dat, datorita amidonului asa ca amesteca si mai tare. Adauga restul de unt si incorporeaza-l bine in crema. Crema ta are consistenta usoara si este atat de aromata! Nu o tii mult pe foc, cam 10min, dar ti va parea o eternitate deoarece va trebui sa amesteci tot acest timp.




3.Asamblarea
Se taie blatul si se acopera cu crema de lamaie. Eu le-am pus pe ambele caldute, pentru ca am ales sa nu insiropez acest tort, ci sa il las sa “isi traga” el umezeala din crema. Dar il poti insiropa cu ce vrei tu, dar te rog eu mult nu adauga la sirop esenta de rom pentru ca il vei strica. Il decorezi dupa cum vrei si mai ales dupa cum poti. Intotdeauna cand citeam ”decorezi dupa imaginatie” ma gandeam ca imaginatia mea este cu mult peste posibilitatile mele de a crea ceva cat de cat decent. Matusi-mea avea o vorba despre prajituri bune dar cam intr-o rana sau cam daramate: le spunea “calcate de tren”. Erau prajituri pe care le mancam cu lingurita direct din tava, pentru ca nu se puteau da la masa in altceva, dar erau delicioase. Asa ca tortul meu arata decent, dar daca poti sa ii faci o fata frumoasa, chiar te rog, pentru ca tortul meu, Tortul Amore merita doar ce este mai frumos, chiar daca eu nu sunt in stare sa ii fac!




Tips

Eu recunosc ca nu mananc tortul sau prajitura la sfarsitul mesei, ca pe desert, ci imi place sa o mananc in loc de mic dejun, adica asa ca un mic desert, care sa mearga foarte bine cu cafeaua mea neagra, bauta incetisor, care ma face sa ma trezesc si sa imi fac planurile pentru intreaga zi.

17 comentarii:

  1. Crezi Tu cä Combi asta are un Nume din äla Beton si nu mai este Voie sä ii zici si altfel ???
    Amore este un Nume tare fein..
    Aromele nici nu mai disutäm...

    Salutäri

    RăspundețiȘtergere
  2. @Gourmand, am vazut eu la tine niste torturi FRUMOASEEEE! Mi-ar fi placut sa fac si eu la fel, dar nu ma pricep

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum se vede toate Incercärile mele de a mä distanza de Image ästa ( cu Torturile) nu dau Rezultat..
    Päcat cä toatä Lumea vede la mine numai Torturi.. Nimeni nu vorbeste de Mincare.......
    si din 2200 de Rezete publicate nu pot fii toate rele.....

    RăspundețiȘtergere
  4. @Gourmand, tu crezi ca nu sunt spectaculoasa mancarea ta? Sa stii ca mi s-a parut si delicoasa si frumoasa, dar e o chestie de psihologie feminina-tortul si prajitura este ceva din care mancam putin si rar, pentru mentinerea siluetei-asa ca tortul si prajitura pentru femei sunt ca un vis, ceva la care ne place sa ne uitam macar, ca stim sigur ca am manca doar putintel, si de aceea le admiram si mai ales vorbim de ele mai mult!
    Si dupa asta, tu nu stii ca oricat de buna este o mancare toata lumea va tine minte desertul? Asa suntem noi, oamenii......

    RăspundețiȘtergere
  5. am incercat azi dimineata reteta ta,nu am avut incotro,ma obseda de aseara.totul bine pana la crema.vad ca tie ti-a iesit minunat.si la mine era minunat.pana am pus a doua parte de unt.atunci a iesit tot untul la suprafata,in fine o porcarie.tie cum ti-a iesit asa?oare nu ca trebuia mai putin unt?mersi de explicatii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu, am pornit sa fac crema cu prima jumatate de unt, dar aproape de final nu mi-a fost o la gust. Acum, eu am pus untul cand crema era calda si s-a incorporat pur si simplu. eu la momentul in care untul a iesit la suprafata l-as fi pus repede pe foc, ca merge, nu se lipeste si amidonul ala iti permite sa faci asta, nu e ca la crema care are doar oua. Sau, mai este o varianta, sa lasi crem sa se raceasca , complet, si sa o pui peste untul care este la temperatura camerei, batut spuma. Mie personal, la operatiunea asta la rece, mi se cam taie., asa ca prefer la cald.
    Imi pare rau de crema ta, si daca nu ai aruncat-o pune-o pe foc si se drege.....
    :((( Imi pare rau de crema ta!!!
    Sa-mi spui ce a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  7. ah,eu am incercat sa o pun pe foc la dres.ma dor destele si acum la cat am amestecat cu telul.ar fi trebuit sa ma opresc cand am pus prima jumatate de unt.arata minunat!dar uite ca am gustat acum o bucatica de tort(ca pana la urma am intins crema asa,ce era sa fac) si sincer merge,nu e de aruncat.si eu am pus untul tot asa in crema calda si am zbatut pana nu am mai putut,nu stiu ce s-a intamplat.ei na,trebuia sa fac si eu o gafa in bucatarie!oricum felicitari tie ca ti-a iesit :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred va va merge, ca oricum blatul este uso amarui si daca nu l-ai insiropat o sa absoarba el orice fir de unt in exces, asa ca o sa fie un pic mai cremos si blatul, dar mai pe seara, ca trebuie sa stea un pic.
    Stai linistita ca ni se intampla tuturor. sper sa fie ok pana la final

    RăspundețiȘtergere
  9. vreau si eu un pic,un pic de tot sa gust,mmm,parca-i si simt gustul,o nebunie

    RăspundețiȘtergere
  10. Un pic???? Ti-l daruiesc pe tot! Asa virtual, ca e si fara calorii! Este o nebunie de gust.
    Bun venit pe blogul meu @Craita!

    RăspundețiȘtergere
  11. foarte bine arata si foarte gustos! iau si eu o bucatica :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Timea, iti ofer chiar mai mult decat o bucatica!:))) Mai ales ca tu gusti virtual, ceea ce il face de zero calorii!

    RăspundețiȘtergere
  13. Facut, gustat... Excelent! M-a cam speriat nitel crema dar a iesit fff. buna.

    RăspundețiȘtergere
  14. Super! Ma bucur ca ai facut, dar sa stii ca si pe mine ma sperie putin crema! Poate ca nu e tocmai ortodoxa modalitatea de a o face, dar iese!

    RăspundețiȘtergere
  15. I am curious to find out what blog platform you have been working with?
    I'm experiencing some small security problems with my latest site and I would like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

    My web-site :: height To Waist ratio

    RăspundețiȘtergere
  16. nu am inteles ceva... la blat apar si 3 albuse, in reteta nu le-am regasit apar in schimb la crema , ma lamuriti va rog unde sa le pun?multumesc...as vrea sa fac tortul dar nu inteleg

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna. La tort, folosesti in total 6 oua. 3oua intregi la blat plus 3albuse( albuse care iti raman de la cele 3 galbenusuri folosite de la crema)
    "Blat

    3oua intregi
    3 albuse
    150g zhar
    1 praf de copt
    100g cacao neagra, eu am folosit-o pe cea de la Zaan
    200g faina de patiserie, 000"

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!