07 februarie 2011

Focaccia cu ceapa rosie

Am facut iar focaccia! Am luat o telemea de oaie de la piata si ma gandeam ca ar fi buna cu paine si ceapa, si atunci mi-a picat fisa: focaccia cu ceapa rosie din care fac un antipasti impreuna cu branza mea sarata!

Am gustat din focaccia, cand era abia scoasa din cuptor si am luat o gura de vin rece si m-am simtit ca la impartasanie. Cat de puternica, profunda si complexa este simbolistica painii si a vinului, parca le intelegi pe de-a’ntregul in acea secunda in care gusti painea aburinda din cuptor si iei o gura de vin rece!



Dificultate-simplu
Timp-10min plus timp de crescut si cuptor 2-3 ore
Cost- ieftin



Ingrediente

  • 650 g faina
  • 2 pliculete drojdie uscata sau un cub de 50g de drojdie proaspata
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita sare de mare grunjoasa
  • 200ml apa
  • 50ml ulei de masline extravirgin
  • 100ml vin alb sec
  • 1 ou
  • 5-6 cepe rosii medii
  • Putin cimbru
  • ½ lingurita de oregano uscat
  • 2-3 linguri de masline extravirgin pentru stropit focaccia inainte de a o baga la cuptor




Mod de preparare



Intr-un castron se pune drojdia, sarea, zaharul si apa. Se amesteca bine pana se dizolva drojdia. Se adauga uleiul, vinul, oul si faina astfel incat sa se obtina un aluat. Se lasa sa creasca, la caldura, pentru macar 2 ore, pana isi dubleaza volumul. Cel mai bine puneti castronul cu aluatul pe un calorifer.



Se pudreaza masa, blatul de bucatarie cu putina faina, se rastoarna aluatul si se intinde o foaie de 1-1,5 cm grosime. Se aseaza in tava in care ai pus hartie de copt, daca nu ai hartie de cot presari tava cu malai.




Impingi cu degetele aluatul pentru a realiza mici adancituri in aluat, presari oregano si dai un fir de ulei de masline.



Tai ceapa solzi si o tragi putin la tigaie pana se inmoaie. Adauga si un pic de cimbru peste ceapa. O lasi sa se raceasca si apoi o pui peste aluat.



Lasi aluatul in tava sa mai creasca o data pana isi dubleaza volumul.



Dai tava la cuptor pentru 30-40min, verifici sa vezi daca s-a facut si o lasi sa se raceasca. O pastrezi in punga in frigider si o pui putin la microunde inainte de a o manca.





Tips

Este o varianta de paine aromata. Ceapa rosie ii da aspect frumos si mai ales dulceata. Merge perfect langa o branza sarata si un pahar de vin. Poate fi un antipasti sau chiar un pranz

2 comentarii:

  1. Hi Nicole,

    super pufoasä ti-a iesit si in Combinatia asta este un Hit.. Compliment

    Salutäri

    RăspundețiȘtergere
  2. @Hi Gourmand
    cred ca a fost de la vin, era putin frizzant...ca intotdeauna esti darnic cu mine,
    multumesc mult

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!