04 februarie 2011

Tiramisu cu crema de limoncello

Sa mai spun inca o data ca tiramisu este prajitura mea favorita? Este tot ce iti doresti de la o prajiura: cremoasa, subtila si atat de buna! Branza mascarpone este secretul acestei prajituri, pe care te sfatuiesc sa nu o gusti daca vrei sa nu o mananci pe toata inainte de a face tiramisu. Imi place varianta clasica a tiramisu-lui, dar si cea cu limoncello, pentru ca are o savoare aparte de vara si de soare.



Dificultate-simplu
Timp-20min, plus “timp de odihna la frigider” -8ore
Cost-ridicat




Ingrediente

  • 80ml limoncello
  • 500g mascarpone, adica 2 cutii, italiana, nu romaneasca
  • 300g de piscoturi Savoiardi, adica 3 siruri de piscoturi
  • 150ml lapte dulce uht
  • 250g zahar
  • Coaja rasa de la o lamaie(dupa ce o speli bine de tot cu detergent de vase)
  • 4 galbenuse de ou, din cele mai proaspete oua pe care le puteti gasi



Mod de preparare

Crema de mascarpone si limoncello

Se separa cele 4 galbenuse si se bat bine de tot cu zaharul pus treptat. Rezulta o crema teapana, de culoare galben deschis. Crema trebuie amestecata cu un mixer pana zaharul se dizolva in galbenuse, asa ca mixezi galbenusele si zaharul pret de 4-5 minute bune. Adaugi crema de branza mascarpone si amesteci iar cu mixerul pana se omogenizeaza. Adaugi 40ml limoncello si amesteci din nou. O dai la frigider pana faci blatul de piscoturi Savoiardi.



Blatul de piscoturi Savoiardi


Piscoturile Savoiardi au textura speciala care le face asemanatoare unui burete: ele se imbiba foarte repede, asa ca trecerea lor prin baia de lapte si limoncello trebuie sa fie rapida si doar pe o singura parte.




Intr-o farfurie adanca se pune laptele uht si 40ml de limoncello. Prin aceasta baie se trec picoturile, unul cate unul, pe o singura parte, dupa care se aseaza astfel incat sa formeze blatul pentru tiramisu cu limoncello. Ai grija sa nu tii mai mult de 1-2 sec piscotul in laptele cu limoncello! Asezi piscoturile cu partea neinmuiata in lapte si limoncello in sus, ca sa poata absorbi excesul de lichid din crema cu mascarpone si limoncello, astfel incat, tiramisul tau sa stea “teapan” , nu sa se pravaleasca sub forma de gramada neorganizata pe farfuria ta.



Asamblarea

Dupa ce ai tapetat fundul tavii cu piscoturile Savoiardi umezite doar pe o parte, scoti crema din frigider si intinzi aproximativ 60% din ea peste primul start de piscoturi. Adaugi al doilea strat de piscoturi, pe care le-ai insiropat exact la fel ca si pe primul, dupa care intinzi restul cremei.



Decorezi cu coaja rasa de lamaie si dai la frigider macar pentru 8 ore.



Tips

Este un tiramisu delicat care merge foarte bine la o ceasca de cafea sau mai bine un ceai verde neindulcit. Nu adauga nici albusurile si nici frisca in tiramisu, pentru ca rezultatul nu va mai fi la fel de delicios!

2 comentarii:

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!