17 ianuarie 2011

Sirop de portocale

Suntem in plin sezon al portocalelor asa ca de ce nu? Daca iti place sa iti faci suc din apa plata/minerala cu sirop de fructe –din ce in ce mai popular- de ce sa il mai cumperi si sa nu faci tu in casa?

Munca este putina, costurile sunt la jumatate si ai si certitudinea ca este real si nu este facut din coloranti si alte chimicale. Cred ca poti combina orice fructa cu orice mirodenie, singura limita fiind cea a gustului personal. Nu am mai facut niciodata sirop in casa, dar m-am gandit ca mare lucru nu este asa ca am inceput cu ceva simplu-siropul de portocale.
La citrice, toate uleiurile esentiale sunt in coaja lor, asa ca acesta va fi ingredientul principal al sucului tau.



Dificultate-simplu
Timp-50min
Cost-ieftin, la jumatate



Ingrediente

  • 6 portocale
  • 600g zahar
  • 2 batoane de scortisoara
  • 2 buc de anason stelat
  • 500ml apa





Mod de preparare

Alegi 6 portocale, le speli bine cu buretele de vase coaja ca sa indepartezi orice urma de chimicale cu care sunt eventual stropite.
Cureti coaja portocalelor cu curatatorul de cartofi care indeparteaza coaja portocalie, fara partea alba, care este amaruie.



Intr-o cratita mai mare pui cojile de portocala, batoanele de scortisoara, 1-2buc anason stelat, zaharul si 500ml apa si lasi sa fiarba 15-20min pana se leaga siropul si se aromatizeaza.




Intre timp, tai portocalele lasate in pijamalutele lor albe, in jumatate si le storci. Dupa ce ai terminat de stors toate portocalele obtii cam 500ml suc de portocale. Il pui peste siropul tau de portocale legat deja si mai fierbi 15 min.





Opresti focul, pui in sticle sterilizate cu capac si le lasi peste noapte la cald, adica invelite cu o paturica.


Tips

Mie mi-a iesit 1, 25l de sirop de portocale care va fi baut cu apa minerala in scurt timp. Este aromat si nu este foarte gros. Daca vreti sa fie mai dens il fierbeti mai mult timp, pana ajunge la densitatea dorita. Va asigur ca nu e mare chinuiala sa il faceti si daca aveti copii cred ca este mai bun decat cel cumparat.

15 comentarii:

  1. Ce bun trebuie sa fie! O sa ma apuc sa fac si eu siropuri din astea caci sunt mai bune decat cele cumparate cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta! Si macar le aduci la gustul pe care l-ai vrea tu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu i-as da copilului meu siropul asta fiindca in coaja se afla o multime de chimicale...

    RăspundețiȘtergere
  4. Se poate, dar nu cred ca in coaja portocalelor sunt mai multe decat in coaja de mar sau strugure. La suprafata cu siguranta, dar le speli. Acum, te inteleg, dar am suspiciuni ca si sucul din comert, care au gust si de coaja, daca ai sesizat se fac tot din aceleasi portocale, plus alte adaosuri de e-uri si coloranti. Dar acum....ficare dintre noi avem puterea de a decide ce sa facem si ce nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coaja de portocale se poate curata cu bicarbonat de sodiu.

      Ștergere
  5. Foarte mult ma bucur ca am gasit reteta ta! Ma intrebam, oare tot in acelasi mod s-ar proceda si cu siropul de lamai? Am cautat pe net si am gasit numai prostii. Poate imi raspunzi tu. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Maria, nu m-am gandit la sirop de lamaie, dar am sa incerc chiar maine ca sa vad ce iese. multumesc mult de sfat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai facut siropul de lamaie? Cum a iesit? Te roooooog, pune reteta pe blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Maria, sa stii ca dupa ce am vazut comentariul tau, am plecat pornita sa fac un sirop de lamai doar ca sa constat ca nu am suficiente lamai in casa( aveam una si era toata vejtejit-smochinita)dar sa stii ca maine iau cateva lamai frumoase, cu coaja rugoasa-pt ca o sa pun si coaja-fac siropul si il pun sambata pe blog. Promit!

      Ștergere
  8. interesanta reteta..dar unde as putea gasi anasonul stelat..? sincer..am vazut anason stelat doar pe post de ornament la cocktail-uri ..dar chiar nush de unde l-as putea procura...app azi am incercat reteta ta de paste cu sos picant..au iesit delicioase..! o zi minunanata iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  9. Oare cat o tine siropul?

    RăspundețiȘtergere
  10. Al meu s-a baut intr-o luna si in tot acest timp a fost tinut in frigider. Nu stiu sa iti zic daca tine mai mult, poate doarr daca incerci sa il reduci mai mult. Oricum, daca faci, te astept sa imi spui cum ai facut:)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Cosmin, eu am luat anasonul de la o taraba cu condimente din piata Matache. Este cum intri in piata, venind de la iesirea de metrou Gara de Nord, mergand pe langa Ibis(pe dreapta ai hotelul si pe stg strada) si intri in prim hala acoperita. Imediat in fata este o taraba care are de toate: anason stelat printre alte 1000 de chestii uscate, zaharisite sau mai stiu eu ce.....Are si preturi ok
    Cred ca are si Kamis la plicuri anason stelat, deci in orice hipermarket ....eu de la taraba am luat.

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!