14 ianuarie 2011

Napolitana de casa

Nu am mai mancat napolitane de casa ……..erau in caietul meu de retete numite Foi Lica, erau singurele foi care se gaseau si tin minte ca mi se parea o reteta scumpa, pe care o faceam doar de sarbatori pentru ca pe atunci zaharul si untul erau delicatese date ori cu ratia ori cate 2buc “sa ajunga la toti” la cozi de cateva ore. Nu exagerez: cozi de 3-4 ore, pentru ca o coada incepea intotdeauna cu mult inaintea ajungerii produsului in magazin! De multe ori “se dadea prin spate” adica direct din masina de transport, in spatele alimentarei!



Coada era o chestie foarte importanta. Cineva afla ca “se da”, ca urmeaza sa vina, ceva, niciodata nu stiam sigur ce! Era ca atunci cand primesti un cadou! Stateai 2-3-4 ore la o coada si nu stiai daca urmeaza sa cumperi branza, unt, pui sau lamai. De ce stateai atat de mult la coada? Pentru ca de cand incepea sa se formeze coada pana venea camionul, dura ceva timp1-2 ore, pana o descarcau si pana ajungeai sa iei.......dura toata distractia!

Ingrediente, pe care acum le gasim peste tot, ca unt, zahar, servetele, ulei, erau un lux, asa ca fiecare prajitura in casa era cumva clasificata ca : saptamanal- cum era un chec sau o clatita, sau de sarbatoare ciocolata, napolitana....torturile.

Dar sa revin la napolitana mea cu caramel si nuci macinate care este pur si simplu divina!

Se face repede, in maxim 20 de minute, simplu, doar ca trebuie sa stea pana a doua zi ca sa o poti taia!




Dificultate-simplu
Timp-20min
Cost-mediu


Ingrediente

  • 600g zahar
  • 4 oua
  • 2 linguri de miere
  • 200g nuci prajite si macinate
  • 1 pachet de unt 82% grasime
  • 1 pachet de foi de napolitana, sau asa cum le stiai tu din copilarie foi Lica

Mod de preparare

Se bat spuma cele 4 oua intr-un castron cu 300g de zahar, pana totul devine o spuma in care zaharul este dizolvat.




Intr-o cratita, pe foc, caramelizezi 300g si cele 2 linguri de miere, iar cand totul este caramelizat se adauga un pachet de unt, la temperatura camerei, care se incorporeaza in caramelul format. Ai grija ca toata aceasta operatiune sa o faci pe un foc micut!




Odata format acest sos de caramel adaugi crema ta spuma din oua cu zahar si amesteci bine de tot. Adaugi nucile macinate—sunt foarte gustoase daca le-ai prajit 1-2 min inainte, in cuptor! Ai mare grija cand prajesti nucile pentru ca se fac imediat si 1 minut in plus inseamna carbonizarea lor, asa ca nu depasi 3-4 minute in cuptorul incins deja.



Poti macina nucile in mixer, nu foarte marunte dar nici foarte mari.

Amesteci bine de tot toata compozitia la foc mic, pana arata omogena si o pui in foi.

Tapeteaza o tava in care sa incapa foile de napolitana cu ceva folie de aluminiu, aseaza foia de baza, cu grilajul in jos, astfel incat tu sa poti intinde crema pe partea fina. Adaugi cealalta foaie si tot asa, ultimul start fiind foaie de napolitana evident.

Se acopera cu folie de aluminiu, se pune un tocator sau ceva mai greu peste ca sa tina foile lipite , se da la rece, prin vre-o camara, balcon ceva, si se poate taia a doua zi!



Tips

Crema caramel este una din cele mai bune creme de lins de pe cratita! Este usoara si poti deveni dependent de aceasta napolitana dar sa stiti ca pe cat e de usoara pe atat de plina de calorii este! Delicioasa dar ingrasa, asta ar trebui sa scrie pe eticheta napolitanei!

2 comentarii:

  1. mama nu facea prajitura din asta, in schimb facea matusa-mea. un deliciu! parca as incerca si eu acum ;)!

    RăspundețiȘtergere
  2. Incearca si sigur nu iti va parea rau! eu imi amintesc ca in liceu aveam o prietena a carei sora facea napolitane! mancam cu Betty napolitane pana ni se facea greata dupa care ne duceam nonsalante la butoiul cu acrituri si mancam si de acolo pana ne reveneam.....3 zile nu mai beam decat ceaiuri, dar intr-o ora-doua noi dou dadeam gata o tava de napolitane.....era nebunie curata!

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!