23 martie 2011

Jardiniera de la fereastra bucatariei 4-Salvie

Salvie--Salviae




Este timpul perfect pentru cumpara seminte si a incepe sa-ti pregatesti jardiniera de la fereasta bucatariei, sau din balcon, de pe terasa sau din orice colt in care poti pune un ghiveci in care sa cresca o planta aromata.


Semintele de salvie sunt sferice si usor de plantat. Planta formeaza o mica tufa cu frunze frumoase, colorate in verde, dar cel mai interesant este faptul ca au un model in relief pe frunze, care o face foarte decorativa si ii da o tenta sidefie culorii. Este suficient sa iti treci degetele pe suprafata frunzelor si mirosul distinct iti ramane pe mana.



Plantezi semintele in pamant in martie-aprilie, uzi regulat si ai sa vezi ca in scurt timp vei avea salvie. Are o aroma puternica, asa ca merge bine cu carnea de porc, miel sau oaie. Eu am folosit-o si pentru ceai, asa verde cum era, in infuzie. Iata cateva din utilizarile salviei, respectiv a frunzelor de salvie in infuzie:

Uz extern:

• favorizeaza procesul de epitelizare, contribuind la sanatatea si integritatea tesutului epitelial (deci te poti spala cu ceaiul de salvie pe rani ce incep sa se vindece)

• diminueaza procesele inflamatorii la nivelul cavitatii bucale (daca ramai in pana de apa de gura poti folosi ceai de salvie)

• elimina transpiratia, inlatura mirosul neplacut al acesteia (ca si apa si sapunul) si revigoreaza zonele tratate (nu m-as lasa doar in baza ceaiului, as folosi un deodorant cu siguranta)


Uz intern:

• contribuie la normalizarea functiei digestive prin stimularea eliminarii gazelor, a secretiei si eliminarii bilei, reducerea simptomelor asociate fenomenelor dispeptice

• diminueaza sau inhiba secretiile glandulare, determina scurtarea perioadei de lactatie, elimina transpirati abundenta( daca o fi la vara cald ca si vara trecuta si daca stai in piscina cu ceai de salvie, tot transpiri, te asigur)

• normalizeaza menstrele sub aspectul periodicitatii si a manifestarilor hemoragice

mareste rezistenta organismului fata de agresiunea factorilor externi



Tips
Chiar arata bine in ghiveci sau jardiniera fiind o planta foarte decorativa.

Busuioc italian
Cimbrisor sau cimbru salbatic
Lamaita-melissa officinalis

7 comentarii:

  1. N-am folosit niciodată salvie proaspătă (numai uscată, cumpărată la pliculeţ).
    Poate-ar fi timpul...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Teodora, sa iti iei un pliculet cu seminte, ca acum e plin prin supermarketuri si sa stii ca planta creste singurica. Este foarte decorativa si are o aroma foarte puternica, asa verde. Incearca macar si imi povestesti cum a iesit...

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai convins! :)
    Ok, revin cu veşti în această privinţă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur! Ia si niste patrunzel de ala cret si niste ceapa fina care se tunde cu foarfeca, daca tot te apuci!!! Ca sa fie balul bal! Adevarul este ca si patrunjelul cret si ceapa sunt foarte decorative(mai dregi cate o branza sau o tartina)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mircea, sunt exact in sezonul potrivit!:)) In carrefour de exemplu este un perete intreg cu pliculete cu seminte. In Bricostore sunt aproape tot timpul anului....daca ajungi acolo, ia si niste seminte de cimbru( care de fapt este cimbrisor) merita, te asigur!

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!