Am vazut din
ce in ce mai des in supermarket iepure, carcasa, uneori si posterior,la diverse
preturi: in Carrefour este aprox 35lei/kg, in magaziul de cartier unde este
aprox 37 lei/kg, la Billa unde cred ca era 45lei/kg dar poate ca m-am uitat la
posterior de iepure, nu carcasa- nu sunt extreme de sigura-iar in Lidl, cand
este in promotie este aprox 20lei/kg-cnd nu e la promotie, nu este de loc-, dar
sa fiu cinstita nu am luat niciodata de la Lidl ca atunci cand intram eu in magazine,
domnul iepure era vandut de mult! Pretul este mare, dar de obicei o carcasa de
iepure are 1-1,5kg, asa ca poti face ceva fancy de mancare, mai ales daca reusesti
sa il iei la promotieJ!
Am auzit de
multe ori ideea ca iepurele daca nu stii sa il prepari, nu este bun! Total gresit!
Din experienta mea, cine zice asta, de fapt nu a mancat iepure, doar a auzit de
el! Adevarul este ca iepurele are o carne foarte frageda, fara un gust distinct,
doar ca este mai fin, si se gateste de fapt extrem de usor!
Eu am luat
un iepure de casa- de fapt mi l-a adus un coleg, proaspat, curatat si marisor,
din crescatoria socrului-deci intreaba si tu in jurul tau la serviciu, ca poate
ai noroc! Era marisor si foarte bine curatat, asa ca, tot ce a trebuit sa fac a
fost sa ma pun pe gatit.
Timp-1h si 40min
Cost-peste mediu, dar depinde de unde
luati iepurele-ca de aia am dat preturile mai sus J
Dificultate –foarte simplu
Ingrediente
1 iepure-carcasa
5-6 cepe mici sau medii
200 ml vin rosu sec
· 200 suc de rosii-sau 250g de rosii
puse in blender
· 1-2 foi de dafin
· 1-2 fire de cimbru
· Sare de mare, piper prospat macinat
· 1-2 linguri de ulei de masline
· 1-2 catei de usturoi, in camasuta lor
Mod de
preparare
Speli iepurele,
il cureti de depozitele de grasime-sunt putine, dar nu ne incurcam cu ele! Eu am
portionat iepurele, dar daca ai o cratita mai incapatoare il poti lasa intreg.
Se curata
ceapa, se lasa intreaga daca este mica sau le tai in jumatate daca este medie si
se pune in cratita care va merge la cuptor. Eu am o oala de lut ars, cu fundul
gros, care este perfecta pentru carne la cuptor.
Se unge cu
mana iepurele cu putin ulei de masline, se sareaza si pipereaza.
Se aseaza in
oala de cuptor iepurele in bucati sau intreg- in cazul meu l-am cam inghesuit,
dupa cum alegi.
Se adauga foile de dafin, cimbrul, cateii de usturoi necuratati
si vinul. Se acopera si se da la cuptor la foc mediu spre mic aproximativ 1
ora.
Mie imi place sa gatesc la foc mic, dar cate case atatea obiceiuri, asa ca
doar ai grija sa nu il usuci.
Il supraveghezi
sa nu scada prea mult sosul, dar in principiu, daca are capac nu se intampla
nimic rau.
Este facut
atunci cand carnea se desprinde cu usurinta de pe oase. Nu a fost prea multa
munca, nu?
Tips
Este perfect
cu o lingura de orez simplu si 2-3 cartofi prajiti, mai maricei, o ceapa
pescuita din sos, 2-3 linguri de sos si o salata verde. “Ti se topeste in gura!”
asa zice mamaia mea! Eu nu am mai apucat sa fac poze asezat in farfurie, atat
de repede s-a “volatilizat”!