10 noiembrie 2014

Iepure la cuptor










Am vazut din ce in ce mai des in supermarket iepure, carcasa, uneori si posterior,la diverse preturi: in Carrefour este aprox 35lei/kg, in magaziul de cartier unde este aprox 37 lei/kg, la Billa unde cred ca era 45lei/kg dar poate ca m-am uitat la posterior de iepure, nu carcasa- nu sunt extreme de sigura-iar in Lidl, cand este in promotie este aprox 20lei/kg-cnd nu e la promotie, nu este de loc-, dar sa fiu cinstita nu am luat niciodata de la Lidl ca atunci cand intram eu in magazine, domnul iepure era vandut de mult! Pretul este mare, dar de obicei o carcasa de iepure are 1-1,5kg, asa ca poti face ceva fancy de mancare, mai ales daca reusesti sa il iei la promotieJ!

Am auzit de multe ori ideea ca iepurele daca nu stii sa il prepari, nu este bun! Total gresit! Din experienta mea, cine zice asta, de fapt nu a mancat iepure, doar a auzit de el! Adevarul este ca iepurele are o carne foarte frageda, fara un gust distinct, doar ca este mai fin, si se gateste de fapt extrem de usor!
Eu am luat un iepure de casa- de fapt mi l-a adus un coleg, proaspat, curatat si marisor, din crescatoria socrului-deci intreaba si tu in jurul tau la serviciu, ca poate ai noroc! Era marisor si foarte bine curatat, asa ca, tot ce a trebuit sa fac a fost sa ma pun pe gatit.





Timp-1h si 40min
Cost-peste mediu, dar depinde de unde luati iepurele-ca de aia am dat preturile mai sus J
Dificultate –foarte simplu




Ingrediente

1 iepure-carcasa
  5-6 cepe mici sau medii
200 ml vin rosu sec
·       200 suc de rosii-sau 250g de rosii puse in blender
·       1-2 foi de dafin
·       1-2 fire de cimbru
·       Sare de mare, piper prospat macinat
·       1-2 linguri de ulei de masline
·       1-2 catei de usturoi, in camasuta lor

Mod de preparare

Speli iepurele, il cureti de depozitele de grasime-sunt putine, dar nu ne incurcam cu ele! Eu am portionat iepurele, dar daca ai o cratita mai incapatoare il poti lasa intreg.

Se curata ceapa, se lasa intreaga daca este mica sau le tai in jumatate daca este medie si se pune in cratita care va merge la cuptor. Eu am o oala de lut ars, cu fundul gros, care este perfecta pentru carne la cuptor.


Se unge cu mana iepurele cu putin ulei de masline, se sareaza si pipereaza.
Se aseaza in oala de cuptor iepurele in bucati sau intreg- in cazul meu l-am cam inghesuit, dupa cum alegi. 




Se adauga foile de dafin, cimbrul, cateii de usturoi necuratati si vinul. Se acopera si se da la cuptor la foc mediu spre mic aproximativ 1 ora.




 Mie imi place sa gatesc la foc mic, dar cate case atatea obiceiuri, asa ca doar ai grija sa nu il usuci.



Il supraveghezi sa nu scada prea mult sosul, dar in principiu, daca are capac nu se intampla nimic rau.
Este facut atunci cand carnea se desprinde cu usurinta de pe oase. Nu a fost prea multa munca, nu?



Tips

Este perfect cu o lingura de orez simplu si 2-3 cartofi prajiti, mai maricei, o ceapa pescuita din sos, 2-3 linguri de sos si o salata verde. “Ti se topeste in gura!” asa zice mamaia mea! Eu nu am mai apucat sa fac poze asezat in farfurie, atat de repede s-a “volatilizat”!

01 noiembrie 2014

Dulceata de smochine







Este toamna tarziu si asta inseamna ca smochinul meu din curte trebue pregatit de iarna, adica invelit ca un copilas, ca in vara urmatoare sa faca iar smochine.



Am cules o data cam 600g de smochine, pentru ca ele nu se fac toate odata ci se coc pe rand, astfel incat, daca ai un promisor de smochin in curtea ta, ai putea culege cam in 4-5 randuri cate 600g de smochine. Smochinele sunt micute, cam cat o moneda de 50 de bani, iar in comparativ cu smochinele uriase din supermarket sunt niste pitice. Sunt insa adunate cu grija dintr-un copac care nu este tratat cu chimicale asa ca pot fi o dulceata ecoJ




  • Timp-30min
  • Cost-ieftin daca ai un smochin in curte, scump daca faci din smochine cumparate
  • Dificultate-simplu




Ingrediente

  • 600g de smochine
  • 300g de zahar
  • 1 lamaie sau ½ lingurita de sare de lamaie
  • ¼ baton de vanilie sau cateva picaturi de esenta de vanilie la fiola






Am spalat smochinele si le-am taiat coditele cu un cutit ascutit, iar pe cele mai mari le-am taiat in doua, iar pe cele mici le-am lasat intregi.


Am ales o cratita antiaderenta, de Teflon in care sa fac dulceata si am pus smochinele in ea de la inceput.

Le-am lasat cu zaharul si sucul de lamaie- sau ½ lingurita de sare de lamaie- ca sa isi lase sucul, astfel incat sa nu adaug apa. Dupa aproximativ 45 de min, vei vedea ca exista lichid in cratita ta.



Am pus smochinele cu zaharul la foc micut astfel incat zaharul sa se topeasca iar smochinele sa fiarba fara sa se distruga. Dupa aproximativ 20 de minute adauga vanilia- daca este baton taie-o pe mijloc si curat-o cu lama cutitului.


Incearca dulceata pe o farfuriuta, adica picura sosul de dulceata si vezi daca este legat. In principiu, dupa 30-35 de min, dulceata este legata si gata.
Se pune in borcane fierbinte-eu aleg mereu cele mai mici borcanele pe care le am, deoarece dulceata o data deschisa trebuie consumata rapid, altfel isi va pierde aroma.





Tips

Dulceata de smochine are o aroma foarte fina si este perfecta pentru micul dejun-pe paine prajita cu unt sau un croissant- sau pentru a decora o prajitura. 














28 octombrie 2014

Piept de pui marinat














Stiu ca tematica “pachetului” si “ce ne luam la pachet maine” am mai discutat-o, dar, pentru ca este o problema cu care ma confrunt seara de seara, tema ramane inca valabila.

Din principiu, nu mananc mezeluri, decat doar ocazional, adica de aprox 2-3 ori pe an. Nu vorbesc de faptul ca nu stiu ce contin toate salamurile sau parizerele din comert, doar ca, decat sa dau 40-60 de lei/kg de ceafa, cotlet haiducesc sau mai stiu eu ce piept taranesc, mai bine dau 10-12 lei pe kg de pui sau 17-25 de lei pe kg de porc si mi le prepar in forme adaptabile luatului la pachet. 

De data asta am marinat peste noapte un piept de pui, cu patrunjel, sare, ulei de masline si niste feliute de usturoi si l-am facut in tigaie a doua zi. L-am pus in casoleta si l-am asamblat intre 2 felii de paine pentru pachet.

A iesit chiar mai bine decat ma asteptam!!!





Timp de preparare-10min, timp de marinare-10-12ore
Cost-ieftin
Dificultate-foarte usor



Ingrediente

  • 1 piept de pui feliat si dezosat
  • Jumatate de legatura de patrunjel
  • 1 catel de usturoi
  • Un sfert de lingurita de sare de mare grunjoasa
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • Piper proaspat macinat
  • ½ ardei iute, sau dupa gust






Incepi prin a dezosa pieptul de pui si a-l felia. Il speli si il stergi de excesul de apa.

 Speli patrunjelul si il scuturi de apa si il toci marunt. Intr-o punga ( poti folosi o farfurie adanca, un bol sau o casoleta, dar eu am folsit o punga pentru ca imi era mai comod) pui bucatile de piept de pui, patrunjelul, 1 lingura de ulei de masline extravirgin, sarea si catelul de usturoi taiat felii subtiri-nu pisat.


Legi punga la gura cu un nod si incerci sa distribui cat mai uniform amestecul de condiment peste carnea de pui. Dai punga la frigider peste noapte.



A doua zi, intr-o tigaie antiaderenta, pui cateva felii de ardei iute si o lingura de ulei de masline extravirgin la incins.

Pun bucatile in tigaia incinsa,in acel ulei aromat putin de ardeiul iute. Prajesti pe o parte si pe cealalta pana arata bine.







Gata!!!
Este extrem de aromat, usor picant si are un farmec aparte dat de patrunjel!




Tips

Puiul tau marinat este gata si il poti face sandvis pentru pachet sau il poti manca cu o salata si un cartof natur, orez simplu sau cu legume trase la tigaie. 



Eu l-am pus intre 2 felii de paine de secara, unse cu o pasta de hrean si asortat cu felii de ardei capia-pentru pachet, desigur J







22 octombrie 2014

Pastrav in pergament la cuptor






Imi place ca sambata si duminica sa mananc peste, asa ca sambata asta am profitat de o reducere la pastrav eviscerat din Carrefour care era 17 lei kilogramul si am luat 2 pastravi frumusei, pe care am dat exact 8,33 lei.
Partea draguta a fost ca erau gata curatati!



Timp de coacere-15-20min, timp de preparare 10min
Cost-mediu
Dificultate-foarte simplu


Ingrediente

·         2 pastravi eviscerati
·         Jumatate de legatura de patrunjel
·         Sare de mare
·         Piper proaspat macinat

·         1 lingura de ulei extravirgin
·         1 catel de usturoi
·         Cateva feliute  de ardei iute
·         Jumatate de lamaie







Se spala pastravul si se pune pe un servet de hartie la scurs. Se sterge bine cu alta bucata de servet de hartie.




 Se unge cu ulei de masline, putintel de tot, se sareaza si se pipereaza, la suprafata si in burtica. 


Eu am umplut burtica ca fire de patrunjel, cateva feliute din catelul de usturoi si cateva feliute de ardei iute. 




Nu te teme, ele se indeparteaza dupa coacere, asa ca va ramane in urma lor doar o aroma foarte fina.



Din hartia de copt, de aceea la rola, eu am taiat o bucata cu lungime de 1 m si am indoit-o exact in 2, adica pe mijloc, asfel incat am ramas cu 3 laturi libere.








Am mutat pastravii pe mijlocul bucatii de pergament si apoi am inchis aceasta punga, pe cele 3 laturi ramase libere in cel mai simplu mod: indoind pur si simplu de 2-3 ori marginile si apoi colturile.

Am dat la cuptorul preincalzit la temperatura medie si am tinut pentru 20 de min.




Au iesit 2 pastravi aromati si suculenti, perfecti de mancat cu un cartof natur sau doar cu o salata!


Tips

Poti umple burtica pastravului cu tot felul de ierburi aromate-cum ar fi lamaita (sau Melissa) fenicul-tulpina si frunze, cimbrisor- feliile de lamaie mi se par prea agresive pentru carnea atat de delicata a pastravului.





15 octombrie 2014

Prajitura cu jeleu in 3 culori- facuta cu text si poze de cei de la www.toeat.ro




Astazi am primit o propunere noua, si anume aceea de a posta acesta reteta facuta de la cei de la 
www.toeat.ro si pentru ca spre rusinea mea nu am mai postat nimic de ceva timp, am primit bucuroasa propunerea!

Mai jos aveti reteta unei prajituri simple dar foarte haioase care mi se pare foarte potrivita pentru o petrecere dedicata copiilor, desi, daca stau bine sa ma gandesc, eu as face o varianta mai adulta: amestecand in jeleul de cirese niste lichior de cirese-sau ceva visinata aromata si alcoolica,  si in cel de menta lichior Jagermeister de menta si sper ca cei de la www.toeat.ro nu imi vor lua varianta mea alcoolica in nume de rau:)))





Prajitura cu jeleu in 3 culori




este un desert spectaculos si gustos, vedeta oricarei petreceri. Indragita atat de adulti, cat si de copii aceasta reteta delicioasa este foarte usor de realizat. Toeat.ro ne spune care sunt ingredientele si pasii necesari pentru prepararea sa.

Ingrediente:






  • 3 pachetele de gelatina fara aroma
  • 400 grame lapte condensat
  • 2 cani jeleu cu aroma de cirese
  • 2 cani jeleu cu aroma de mar verde sau menta
  • Frisca
  • Frunze de menta
  • 72 de bucati de bomboane mici si rosii

Preparare:

Pentru realizarea acestei prajituri colorate se vor utiliza trei feluri de jeleu care se vor turna in forme dreptunghiulare in straturi suprapuse.

Ungeti forma dreptunghiulara cu ulei sau unt si apoi stergeti surprlusul cu un servet de hartie.  Astfel va ramane doar un strat subtire de ulei sau unt ce va impiedica lipirea straturilor fara a afecta gustul final al prajiturii.



Pentru stratul rosu, amestecati jumatate de pachetel de gelatina cu ¼ cana de apa intr-un bol mare. Lasati-l sa se inmoaie pentru un minut sau doua. Adaugati  cele doua cani de jeleu de cirese  si o cana de apa fierbinte. 
Amestecati pana se dizolva toate ingredientele si rezulta o compozitie omogena.  Se va proceda in mod similar pentru a obtine stratul verde cu aroma de mar verde sau menta.


Pentru a realiza stratul alb, turnati doua pachetele de gelatina in jumatate de cana de apa.  Lasati la inmuiat pentru cateva minute. Adaugati o cana de apa fierbinte si 400 grame de lapte condensat. Amestecati pana cand totul devine omogen. 

Veti obtine aproximatic 3 cani de lichid.  Lasati-l la racit.

Turnati jumatate din compozitia rosie in tava dreptunghiulara deja unsa cu unt sau ulei. Lasati tava in frigider pentru a se intari, pentru aproximativ 20 de minute. 


Apoi scoateti tava, turnati 1/3 din mixtura alba peste stratul rosu. Mai lasati totul la frigider pentru inca 20 de minute. 



Repetati procedeul si pentru jumatate din compozitia verde.  Apoi alb, apoi rosu,  iar alb, si apoi verde.  Cand ati turnat toate straturile puteti lasa tava la frigider pentru inca 3 ore.

Cand este gata pentru a fi servita, dezlipiti marginile  prajiturii de jeleu de tava,  rasturnati-o cu atentie pe o suprafata dreapta. Taiati in patratele egale.



Asezati mini prajiturile de jeleu pe un platou de servit si decorati cu frisca, frunze de menta si bomboane rosii.






Acesta prajitura savuroasa si colorata va va incanta de la prima degustare. Nu ratati ocazia de a va impresiona invitatii cu delicioasele Prajituri de Jeleu in 3 Culori!




P.S. V-am spus eu ca este interesanta si daca aveti ocazia, incercati si varianta cu alcool:)

02 ianuarie 2014

Prajitura inteligenta


Nu am mai mancat niciodata aceasta prajitura pana astazi. O sa intrebati de ce este atat de inteligenta? In primul rand, ingredientele sunt extrem de comune-lapte, oua, unt, zahar, faina iar in al doilea rand, ai o singura compozitie pe care o pui la cuptor iar prajitura finala are 3 straturi-la baza un strat asemanator unui flan, la mijoc un strat cremos iar la suprafata vei avea un strat asemanator pandispanului. Este aproape magica! J
Chiar este amuzanta prajitura, mai ales daca o faci in forma rotunda, pentru ca intr-o singura miscare ai un “tort instant”!









Dificultate-mediu
Timp-15min pt amestecatul ingredientelor si 1h si 20min pentru copt
Cost-ieftin





Ingrediente

  • Faina 115 g
  • Zahar 150g
  • Lapte 3,5%, 500ml, caldut  
  • 4 oua la temperatura camerei
  • Unt 125g topit si racit la temperatura camerei
  • Apa de la gheata- 1 lingura
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • Vanilie sau esenta de vanilie



Mod de preparare


Incepi prin a topi untul. Il poti pune intr-o craticioara si topi pe foc. Il tii pe foc pana se topeste cam jumatate din el, dupa care il dai de-o parte si amesteci, astfel incat se va topi si jumatatea cealalta si il aduci la temperatura camerei in acelasi timp. Il poti lichefia si la microunde, daca ti-e mai simplu asa.




Se separa ouale, galbenusurile de albusuri, in 2 vase diferite.

Bati galbenusurile cu zaharul pana se obtine o spuma-aproximativ 2 minute cu mixerul. Adaugi o lingura de apa foarte rece, de la gheata si mai amesteci 30 de secunde. Se adauga untul topit, la temperatura camerei-este foarte important sa nu fie fierbinte, pentru ca te vei alege cu o omleta daca este prea fierbinteJ-putin cate putin, amestecand cu mixerul.



Incalzeste putin laptele, doar cat sa ajunga putin mai cald decat temperatura camerei.



Se adauga peste spuma de galbenusuri. Se amesteca cu un tel. Compozitia ta este foarte lichida, dar nu te speria, asa trebuie sa fie. Adauga putin cate putin faina, amestecand bine cu telul. Adauga esenta de vanilie, sau daca vrei poti adauga coaja de lamaie sau alta aroma preferata.
Stiu ca suna ciudat, dar esti aproape gata!

Bate albusurile spuma cu mixerul, impreuna cu o lingura de zeama de lamaie. Zeama de lamaie ajuta ca albusurile sa se bata mai usor si stabilizeze spuma odata formata.



Se adauga abusurile batute spuma peste compozitia ta fluida, dar NU amesteca cu telul ci cu o spatula. Amesteca bland, astfel incat sa nu distrugi norisoii de spuma alba, care sunt foarte importanti pentru ca vor alcatui stratul de suprafata, de pandispan.



Pune compozitia intr-o forma-eu am ales una rotunda- nu prea mare, dar inlta macar de 5 cm, tapetata cu hartie de copt. Versi usor compozitia si vei vedea ca la suprafata vei aea spuma de albus. Asa trebuie sa fie, nu amesteca!




 Se coace cu cuptorul la temperature minima, timp de 1 ora si 20 de minute.

Se scoate de la cuptor, se lasa sa se odihneasca si sa ajunga la temperatura camerei, dupa care se scoate din forma, se scoate hartia de copt si se pudreaza cu zahar. Se lasa la rece inainte de a fi servita.



Tips



Este tortul cel mai simplu si ieftin pe care il poti face.