01 noiembrie 2014

Dulceata de smochine







Este toamna tarziu si asta inseamna ca smochinul meu din curte trebue pregatit de iarna, adica invelit ca un copilas, ca in vara urmatoare sa faca iar smochine.



Am cules o data cam 600g de smochine, pentru ca ele nu se fac toate odata ci se coc pe rand, astfel incat, daca ai un promisor de smochin in curtea ta, ai putea culege cam in 4-5 randuri cate 600g de smochine. Smochinele sunt micute, cam cat o moneda de 50 de bani, iar in comparativ cu smochinele uriase din supermarket sunt niste pitice. Sunt insa adunate cu grija dintr-un copac care nu este tratat cu chimicale asa ca pot fi o dulceata ecoJ




  • Timp-30min
  • Cost-ieftin daca ai un smochin in curte, scump daca faci din smochine cumparate
  • Dificultate-simplu




Ingrediente

  • 600g de smochine
  • 300g de zahar
  • 1 lamaie sau ½ lingurita de sare de lamaie
  • ¼ baton de vanilie sau cateva picaturi de esenta de vanilie la fiola






Am spalat smochinele si le-am taiat coditele cu un cutit ascutit, iar pe cele mai mari le-am taiat in doua, iar pe cele mici le-am lasat intregi.


Am ales o cratita antiaderenta, de Teflon in care sa fac dulceata si am pus smochinele in ea de la inceput.

Le-am lasat cu zaharul si sucul de lamaie- sau ½ lingurita de sare de lamaie- ca sa isi lase sucul, astfel incat sa nu adaug apa. Dupa aproximativ 45 de min, vei vedea ca exista lichid in cratita ta.



Am pus smochinele cu zaharul la foc micut astfel incat zaharul sa se topeasca iar smochinele sa fiarba fara sa se distruga. Dupa aproximativ 20 de minute adauga vanilia- daca este baton taie-o pe mijloc si curat-o cu lama cutitului.


Incearca dulceata pe o farfuriuta, adica picura sosul de dulceata si vezi daca este legat. In principiu, dupa 30-35 de min, dulceata este legata si gata.
Se pune in borcane fierbinte-eu aleg mereu cele mai mici borcanele pe care le am, deoarece dulceata o data deschisa trebuie consumata rapid, altfel isi va pierde aroma.





Tips

Dulceata de smochine are o aroma foarte fina si este perfecta pentru micul dejun-pe paine prajita cu unt sau un croissant- sau pentru a decora o prajitura. 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!