10 noiembrie 2014

Iepure la cuptor










Am vazut din ce in ce mai des in supermarket iepure, carcasa, uneori si posterior,la diverse preturi: in Carrefour este aprox 35lei/kg, in magaziul de cartier unde este aprox 37 lei/kg, la Billa unde cred ca era 45lei/kg dar poate ca m-am uitat la posterior de iepure, nu carcasa- nu sunt extreme de sigura-iar in Lidl, cand este in promotie este aprox 20lei/kg-cnd nu e la promotie, nu este de loc-, dar sa fiu cinstita nu am luat niciodata de la Lidl ca atunci cand intram eu in magazine, domnul iepure era vandut de mult! Pretul este mare, dar de obicei o carcasa de iepure are 1-1,5kg, asa ca poti face ceva fancy de mancare, mai ales daca reusesti sa il iei la promotieJ!

Am auzit de multe ori ideea ca iepurele daca nu stii sa il prepari, nu este bun! Total gresit! Din experienta mea, cine zice asta, de fapt nu a mancat iepure, doar a auzit de el! Adevarul este ca iepurele are o carne foarte frageda, fara un gust distinct, doar ca este mai fin, si se gateste de fapt extrem de usor!
Eu am luat un iepure de casa- de fapt mi l-a adus un coleg, proaspat, curatat si marisor, din crescatoria socrului-deci intreaba si tu in jurul tau la serviciu, ca poate ai noroc! Era marisor si foarte bine curatat, asa ca, tot ce a trebuit sa fac a fost sa ma pun pe gatit.





Timp-1h si 40min
Cost-peste mediu, dar depinde de unde luati iepurele-ca de aia am dat preturile mai sus J
Dificultate –foarte simplu




Ingrediente

1 iepure-carcasa
  5-6 cepe mici sau medii
200 ml vin rosu sec
·       200 suc de rosii-sau 250g de rosii puse in blender
·       1-2 foi de dafin
·       1-2 fire de cimbru
·       Sare de mare, piper prospat macinat
·       1-2 linguri de ulei de masline
·       1-2 catei de usturoi, in camasuta lor

Mod de preparare

Speli iepurele, il cureti de depozitele de grasime-sunt putine, dar nu ne incurcam cu ele! Eu am portionat iepurele, dar daca ai o cratita mai incapatoare il poti lasa intreg.

Se curata ceapa, se lasa intreaga daca este mica sau le tai in jumatate daca este medie si se pune in cratita care va merge la cuptor. Eu am o oala de lut ars, cu fundul gros, care este perfecta pentru carne la cuptor.


Se unge cu mana iepurele cu putin ulei de masline, se sareaza si pipereaza.
Se aseaza in oala de cuptor iepurele in bucati sau intreg- in cazul meu l-am cam inghesuit, dupa cum alegi. 




Se adauga foile de dafin, cimbrul, cateii de usturoi necuratati si vinul. Se acopera si se da la cuptor la foc mediu spre mic aproximativ 1 ora.




 Mie imi place sa gatesc la foc mic, dar cate case atatea obiceiuri, asa ca doar ai grija sa nu il usuci.



Il supraveghezi sa nu scada prea mult sosul, dar in principiu, daca are capac nu se intampla nimic rau.
Este facut atunci cand carnea se desprinde cu usurinta de pe oase. Nu a fost prea multa munca, nu?



Tips

Este perfect cu o lingura de orez simplu si 2-3 cartofi prajiti, mai maricei, o ceapa pescuita din sos, 2-3 linguri de sos si o salata verde. “Ti se topeste in gura!” asa zice mamaia mea! Eu nu am mai apucat sa fac poze asezat in farfurie, atat de repede s-a “volatilizat”!

01 noiembrie 2014

Dulceata de smochine







Este toamna tarziu si asta inseamna ca smochinul meu din curte trebue pregatit de iarna, adica invelit ca un copilas, ca in vara urmatoare sa faca iar smochine.



Am cules o data cam 600g de smochine, pentru ca ele nu se fac toate odata ci se coc pe rand, astfel incat, daca ai un promisor de smochin in curtea ta, ai putea culege cam in 4-5 randuri cate 600g de smochine. Smochinele sunt micute, cam cat o moneda de 50 de bani, iar in comparativ cu smochinele uriase din supermarket sunt niste pitice. Sunt insa adunate cu grija dintr-un copac care nu este tratat cu chimicale asa ca pot fi o dulceata ecoJ




  • Timp-30min
  • Cost-ieftin daca ai un smochin in curte, scump daca faci din smochine cumparate
  • Dificultate-simplu




Ingrediente

  • 600g de smochine
  • 300g de zahar
  • 1 lamaie sau ½ lingurita de sare de lamaie
  • ¼ baton de vanilie sau cateva picaturi de esenta de vanilie la fiola






Am spalat smochinele si le-am taiat coditele cu un cutit ascutit, iar pe cele mai mari le-am taiat in doua, iar pe cele mici le-am lasat intregi.


Am ales o cratita antiaderenta, de Teflon in care sa fac dulceata si am pus smochinele in ea de la inceput.

Le-am lasat cu zaharul si sucul de lamaie- sau ½ lingurita de sare de lamaie- ca sa isi lase sucul, astfel incat sa nu adaug apa. Dupa aproximativ 45 de min, vei vedea ca exista lichid in cratita ta.



Am pus smochinele cu zaharul la foc micut astfel incat zaharul sa se topeasca iar smochinele sa fiarba fara sa se distruga. Dupa aproximativ 20 de minute adauga vanilia- daca este baton taie-o pe mijloc si curat-o cu lama cutitului.


Incearca dulceata pe o farfuriuta, adica picura sosul de dulceata si vezi daca este legat. In principiu, dupa 30-35 de min, dulceata este legata si gata.
Se pune in borcane fierbinte-eu aleg mereu cele mai mici borcanele pe care le am, deoarece dulceata o data deschisa trebuie consumata rapid, altfel isi va pierde aroma.





Tips

Dulceata de smochine are o aroma foarte fina si este perfecta pentru micul dejun-pe paine prajita cu unt sau un croissant- sau pentru a decora o prajitura.