Nu am mai mancat niciodata aceasta prajitura pana astazi. O
sa intrebati de ce este atat de inteligenta? In primul rand, ingredientele sunt
extrem de comune-lapte, oua, unt, zahar, faina iar in al doilea rand, ai o
singura compozitie pe care o pui la cuptor iar prajitura finala are 3
straturi-la baza un strat asemanator unui flan, la mijoc un strat cremos iar la
suprafata vei avea un strat asemanator pandispanului. Este aproape magica! J
Chiar este amuzanta prajitura, mai ales daca o faci in forma
rotunda, pentru ca intr-o singura miscare ai un “tort instant”!
Dificultate-mediu
Timp-15min pt amestecatul ingredientelor si 1h si 20min pentru
copt
Cost-ieftin
Ingrediente
- Faina 115 g
- Zahar 150g
- Lapte 3,5%, 500ml, caldut
- 4 oua la temperatura camerei
- Unt 125g topit si racit la temperatura camerei
- Apa de la gheata- 1 lingura
- 1 lingura de zeama de lamaie
- Vanilie sau esenta de vanilie
Mod de preparare
Incepi prin a topi untul. Il poti pune intr-o craticioara si
topi pe foc. Il tii pe foc pana se topeste cam jumatate din el, dupa care il
dai de-o parte si amesteci, astfel incat se va topi si jumatatea cealalta si il
aduci la temperatura camerei in acelasi timp. Il poti lichefia si la microunde,
daca ti-e mai simplu asa.
Se separa ouale, galbenusurile de albusuri, in 2 vase
diferite.
Bati galbenusurile cu zaharul pana se obtine o
spuma-aproximativ 2 minute cu mixerul. Adaugi o lingura de apa foarte rece, de
la gheata si mai amesteci 30 de secunde. Se adauga untul topit, la temperatura
camerei-este foarte important sa nu fie fierbinte, pentru ca te vei alege cu o
omleta daca este prea fierbinteJ-putin cate putin, amestecand cu mixerul.
Incalzeste putin laptele, doar cat sa ajunga putin mai cald
decat temperatura camerei.
Se adauga peste spuma de galbenusuri. Se amesteca cu un tel.
Compozitia ta este foarte lichida, dar nu te speria, asa trebuie sa fie. Adauga
putin cate putin faina, amestecand bine cu telul. Adauga esenta de vanilie, sau
daca vrei poti adauga coaja de lamaie sau alta aroma preferata.
Stiu ca suna ciudat, dar esti aproape gata!
Bate albusurile spuma cu mixerul, impreuna cu o lingura de
zeama de lamaie. Zeama de lamaie ajuta ca albusurile sa se bata mai usor si
stabilizeze spuma odata formata.
Se adauga abusurile batute spuma peste compozitia ta fluida,
dar NU amesteca cu telul ci cu o spatula. Amesteca bland, astfel incat sa nu distrugi
norisoii de spuma alba, care sunt foarte importanti pentru ca vor alcatui
stratul de suprafata, de pandispan.
Pune compozitia intr-o forma-eu am ales una rotunda- nu prea
mare, dar inlta macar de 5 cm, tapetata cu hartie de copt. Versi usor
compozitia si vei vedea ca la suprafata vei aea spuma de albus. Asa trebuie sa
fie, nu amesteca!
Se coace cu cuptorul
la temperature minima, timp de 1 ora si 20 de minute.
Se scoate de la cuptor, se lasa sa se odihneasca si sa
ajunga la temperatura camerei, dupa care se scoate din forma, se scoate hartia
de copt si se pudreaza cu zahar. Se lasa la rece inainte de a fi servita.
Tips
Este tortul cel mai simplu si ieftin pe care il poti face.