28 iunie 2011

Tarta cu ciuperci

Doamne de cand nu am mai gatit! Acum, nu va inchipuiti ca daca nu am mai gatit nu am mancat, dar am mancat salata de rosii, salata de rosii cu branza, ciorba rece de dovlecei si te miri ce am mai gasit prin frigider.



De obicei e cald de mori afara, asa ca daca prindeti 2-3 zile de ploaie sariti pe aragaz/cuptor si gatiti pentru macar 3 zile, ca eu asa am facut: afara batea furtuna in geam si eu bagam tarta cu ciuperci la cuptor!



Dificultate-simplu
Timp-1h
Cost-ieftin


Ingrediente

  • 500g de ciuperci proaspete taiate mare
  • 1 legatura de patrunjel/sau marar verde
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 4 oua
  • 200ml lapte 3,5% grasime, sau, daca doriti o textura mai fina, smantana dulce 30%, 200ml
  • Sare de mare
  • Piper proaspat macinat
  • 1 aluat de tarta



Modalitate de preparare


Ciupercile, le speli daca este cazul-desi, ciupercile nu ar trebui sa fie spalate pentru ca sunt asemenea unui burete si absorb apa-daca nu, mai bine exfoliezi doar “pielita” de pe palaria ciupercii si tai putin si din codite.

Tai mare ciupercile si le dai la tigaie cu putin ulei de masline pana se inmoaie. Adaugi sare de mare si piper proaspat macinat.

Speli patrunjelul/mararul verde si il toci fin.

Intr-un castron amesteci ouale cu laptele sau smantana dulce.

Intinzi foaie aluatul, il asezi in tava peste hartia de copt, il intepi cu furculita si il rasfrangi peste marginile tavii. Pastrezi cateva fasii de aluat pentru decorul in stil “grila”.

Asezi ciupercile peste aluat cu tot sosul lasat in tigaie, adaugi patrunjelul tocat si ouale amestecate cu laptele/smantana.

Decorezi tarta in stil “grila”, adica pui fasiile de aluat oblic, astfel incat sa arate cum crezi tu mai bine. Nu este greu, dar e de efect, dar daca nu ti-a mai ramas aluat nu este nicio problema, tarta este buna si asa!



Dai la cuptor pentru 45 de minute, pana devine aurie.



Tips

Este la fel de buna si calda si rece. Poate fi o gustare pentru gratarul de week-end, ca asa moare lumea de foame, asteptand sa se faca gratarul!



Ciupercile taiate mare dau tartei o textura carnoasa si mult gust!

07 iunie 2011

Paste mare e monti—Paste mare si munte

Atat de mult imi place denumirea asta! Principiul este sa iei ceva din mare si ceva de la munte si sa faci pastele fainoase cu aceste ingrediente!

Dupa ce m-am luptat cu un monstru marin si l-am transformat in bucatele mici de calamar ( era un calamar mare, nu-ti fa iluzii ca as poseda inelul Arabelei!) am ales niste ciuperci din piata, niste paste italiene de calitate si gata “pasta mare e monti”!

Mai ai nevoie de un vin bun sec, niste prieteni buni la masa si ai asigurata distractia de sambata!



Dificultate-simplu
Timp-30-40min
Cost-mediu-scump (depinde de ce fructe de mare pui)



Ingrediente

  • 3 catei de usturoi
  • Jumatate de ardei iute
  • 4-5linguri de ulei de masline
  • 400g ciuperci proaspete
  • 300g fructe de mare, eu am pus calamar, dar poti pune fructe de mare de la punga, inele de calamar pe care le tai in bucati mai mici, calamar mic, bucati, ......depinde ce gasesti la taraba cu peste si fructe de mare
  • 600g rosii decojite in suc de rosii sau passata de rosii
  • Sare de mare
  • Piper proaspat macinat
  • Patrunjel
  • 500g paste italiene, din faina de grau dur, eu am avut penne Riscossa





Mod de preparare

Cureti cateii de usturoi, ii asezi pe fundul de lemn, ii acoperi cu lama cutitului, de-a latul, si lovesti cu podul palmei lama cutitului, asa cum se zdrobea inainte ceapa cu pumnul.

Ii toci fin si faci la fel si cu ardeiul iute.

Tai ciupercile in sferturi dupa care le feliezi mic, pentru ca fructele de mare sunt bucati mici, dar daca faci de exemplu cu creveti decorticati, tai mai mare si ciupercile.



Intr-o oala incapatoare pui uleiul de masline, cateii de usturoi zdrobiti si feliati, ardeiul iute, ciupercile feliate, fructele de mare si le lasi sub capac sa se calesca putin. Adaugi passata si rosiile decojite taiate, cu tot cu sucul de rosii din conserva.



Lasi sa fiarba 20 de min la foc mic, sa se condenseze si sa fiarba toate ingredientele si adaugi piper dupa gust.

Fierbi pastele al dente, le scurgi si le pui peste sos si mai lasi sa fiarba inca 2 min.



Tips

Pui in farfurie pastele mare e monti, adaugi patrunjel verde tocat, un fir de ulei de masline daca mai vrei si le dai calde la masa cu un pahar de vin alaturi.