27 august 2011

Rasfat de dimineata




Atunci cand eram copil era un singur fel de iaurt: cel la borcan, cu capac de staniol argintiu care sarea singur cand ti-era lumea mai draga! Era 1 leu si imi amintesc ca se aduceau doar cateva navete la paine- acolo unde se vindea el. S-ar putea sa nu fi fost foarte gustos, dar eu asa mi-l amintesc: zanganind cu lingurita pe fundul borcanului pana adunam si ultima picatura de iaurt.



Oricum zanganeai cu borcanele goale de iaurt/sana pana la magazin si inapoi, pana le sareau capacele, dar nu era nicio problema: iaurtul era de acela vartos si nu curgea din borcan!
Probabil ca de aia nu ma pot obisnui cu gustul iaurtului cu fructe de la magazin: mi se pare ca nu are nimic de-a face cu gustul iaurtului cu fructe adevarat. Este prea dulce, prea colorat, nu gasesc fructele si imim lasa un gust ciudat pe limba......



Mi-a adus mama o galetusa de mure culese proaspete dintr-un rug de pe un deal, inconjurat de urzici rele ( dar mama nu s-a lasat!) si pentru ca aveam niste miere de salcam in bucatarie am facut iaurt cu mure si o cafea neagra perfecte pentru un mic dejun de week-end!

Dificultate-simplisim doar daca le ai pe toate in casa
Timp-3minute
Cost-depinde daca fructele le culegi de prin padure tu sau le cumperi de prin piete


Ingrediente

  • 3 linguri de mure ( sau orice alte fructe)
  • 200g iaurtul preferat ( ar fi perfect un iaurt de acela grecesc pe care daca te straduiesti il poti taia chiar si feliiJ)
  • 2 lingurite pline de miere ( de care vrei tu-eu o prefer pe cea de salcam)




Mod de preparare

Speli fructele, le lasi pe un prosop de hartie ca sa se usuce bine. Se pune iaurtul intr-o ceasca sau alt recipient haios, adaugi murele si apoi le “imbraci” bine in 2 lingurite de miere. 





Oricum tine recipientul cu miere pe aproape, ca poate cineva vrea mai dulce....
Faci o cafea buna si gata rasfatul de dimineata!




Tips

Daca ai ceva fructe si ceva iaurt te invit sa te rasfeti sau sa gusti un adevarat iaurt cu fructe si nu un iaurt cu E-uri si zahar!


21 august 2011

Un fel de tochitura de pui



Tochitura este un fel de mancare foarte des intalnit la restaurantele cu specific romanesc. Cate o data este mai bun, alta data trazneste de usturoi adaugat din belsug ca sa ascunda cumva ingredientele de proasta calitate sau pur si simplu asa este acolo reteta.
Astazi, pentru ca am trecut prin supermarket si ficateii de pui erau la oferta, m-am gandit sa fac o tochitura, sau un fel de tochitura, cu ficatei si carne de pui, ceva condimente si un sos bogat de rosii.


Dificultate-simplu
Timp 10min de pregatire, 40 de min de coacere
Cost-mediu




Ingrediente
  • 250g ficatei de pui, spalati, bine scursi si taiati in 2
  • 300g  carne de pui taiata in bucatele mici-eu am folosit o pulpa de pui dezosata
  • 1 conserva de rosii de 400g, rosii decojite in suc de rosii
  • 4linguri de ulei de masline
  • 2 catei de usturoi nedecojiti-nu-mi place aroma puternica de usturoi
  • Piper proaspat macinat
  • Cateva fire de cimbru
  • Cateva fire de ardei iute uscat—daca vrei putin picant
  • Sare de mare, adaugata la final


Modalitate de preparare


Speli bime carnea si ficateii, ii scurgi de apa si ii tai bucati. 






Incalzesti uleiul intr-un ceaun, impreuna cu usturoiul, piperul proaspat macinat si fulgii de ardei iute.



 Adaugi intai bucatele de pui, le tii 1-2 minute, amesteci cu o lingura de lemn. 




Adaugi ficateii de pui, amesteci si pui capacul. 




Lasi sa se faca carnurile pentru 10min, dupa care adaugi rosiile taiate si tot sosul din conserva. 



Adaugi 50ml de vin sec si lasi sa fiarba la un foc mic de tot cam 30-40 de min.




Cand tochitura este gata adaugati ceva piper macinat si sarea. Sosul s-a concentrat, gustul de ficatei “s-a transmis” si sosului. Este numai buna de dat la masa cu niste mamaliguta fierbinte alaturi.





Tips
Merge foarte bine si un piure de cartofi la tochitura asta, dar eu am mancat-o cu mamaliga. 

08 august 2011

Inghetata de visine







Dificultate-o joaca de copii
Timp-cat sa prepari un ceai,plus timpul de inghetare
Cost-in sezon,ieftin ca braga

Ingrediente

  • 400 g visine fara samburi,proaspete sau inghetate
  • 300ml frisca lichida sau smantana dulce UHT, 30% grasime
  • 1 plic de zahar vanilat Burbon
  •  cateva visine pt decor si eventual frunze de menta
Mod de preparare

Intr-un robot de bucatarie se pun intai visinile si se mixeaza pina ajung un piure dupa care se adauga vanilia si frisca(rece,din frigider) si se bat pana frisca devine consistenta.Se gusta si daca mai este nevoie de zahar/fructoza se poate adauga dupa gustul fiecaruia,dar mie imi place usor acrisoara asa ca nu ii adaug zahar.
Se pune la inghetat in frigider,de preferat in recipient de metal si nu de plastic(pentru ca plasticul este izolator).Se taie felii sau se foloseste o cupa de inghetata.
Indiferent de prezentare este absolut delicioasa mai ales in zilele calde de vara

Tips

Poti pastra pungute cu visine fara samburi in congelator si le poti pune in robot inghetate scurtand astfefel timpul de preparare.

07 august 2011

Inghetata de nectarine de casa



Vara trecuta, dintr-un motiv neelucidat pana acum, nu am avut chef de inghetata, desi am facut si de visine si de pepene galben, in schim anul asta as manca inghetata zilnic!
Am mancat tot felul de inghetata, de la mai toate firmele dar azi, am avut chef de ceva cu gust intens de fructe asa ca am sacrificat cele 4 nectarine mari, coapte si reci din frigider si le-am tranformat in inghetata. Timpul de facut efectiv inghetata este de doar 15min, dar timpul de refrigerare este tare lung daca este sa ma iau dupa pofta mea!


Dificultate-ridicol de simplu
Timp-15 min plus tmpul de inghetare
Cost-aprox5 lei/500g




Ingrediente

  • 4 nectarine mari si coapte-aprox 700g
  • 1 grepfruit roz-merge si fara, dar grefruitul accentueaza gustul usor amarui al nectarinelor
  • 1 smantana dulce UHT ( cele mici si rosii, in cutie tip carton de la mega, in niciun caz smantana normala, pt ca smantana normala este fermentata si usor acrisoara)
  • Am adaugat 2 linguri de fructoza (am gasit la un plafar cu 6 lei/500g) dar puteti adauga 2 linguri zahar normal( sau dupa gust)
  • 50g papaya confiata, bucatele mici, absolut facultativ



Mod de preparare


Se taie in bucati nectarinele( cred ca pot fi foarte bine si piersici) si se pun in robotul de bucatarie. Eu am pus si coaja nectarinei, asa ca am taiat pur si simplu nectarina in bucati potrivite pt robotul de bucatarie. Am adaugat sucul de la grepfruitul roz peste bucatele de nectarina.





Am mixat 1-2 minute pana a rezultat un piure suficient de omogen. Am adaugat, in timp ce mergea robotul, in fir continuu, smantana dulce UHT, fructoza si am mentinut robotul inca 2 minute astfel incat smantana sa se poata bate si ea putin. 




Toata compozitia a devenit spumoasa, cu gust catifelat de fructe zemoase.


Am pus toata compozitia- iese 1000ml de inghetata—intr-un recipient de plastic, o fosta cutie de inghetata si am adaugat bucatele de papaya confiata.



 Am dat la congelator unde dupa 2 ore am mai scos-o si am mai amestecat-o cu o furculita. Nu stiu care este timpul efectiv de inghetare pentru ca eu am tinut-o pana a doua zi, cand am mancat-o la micul dejun impreuna cu o cana de cafea.


Tips
Este o inghetata naturala, fara E-uri, foarte potrivit pentru copii sau persoane diabetice. 




Este extrem de racoroasa si simplu de facut, asa ca poti combina orice fructa ai in casa cu smantana si putin zahar/fructoza si ai inghetata ta favorita!



Nu are cremozitatea uneia din comert, este foarte adevarat si te chinui nitel pana o pui in castronele pentru servire-asa ca este o buna idee sa o pui intr-o tava metalica de chek si o tai felii---dar este mult mai racoroasa si aromata decat o inghetata obisnuita.




01 august 2011

Despre rosii si nu numai



Ce as putea sa zic despre rosii si n-a fost spus inainte de altcineva? Nimic probabil! Si pentru ca nu tin sa reinventez roata sau mersul pe jos, am sa zic si eu ce altii au zis inaintea mea:



Daca ar fi sa fac o lista in care sa trec mancarurile nationale, pe langa salata de vinete as trece cu siguranta salata de rosii cu branza! Dar nu orice rosie este rosie de salata! Nu orice rosie luata de prin supermarket e buna de salata de rosii: doar rosiile alea de gradina, care miros in piata de la 1metru departare. Daca tragi pe nas aroma asa de rosie ti se umple sufletul de vara si de soare! 



Rosiile astea de gradina sunt bune asa, goale, si atunci cand le tai, cu cutit de ala mai vechi si prost ascutit, ti se scurge sucul ei bogat in castron, asta numai dupa ce a luat-o, asa de nebun, in jos pe mana ta, caci abia a scapat din haina aia stramta de-l tinea pe el in rosie! 




Si ce nu poti sa faci cu asemenea rosii: supa de rosii, cu mult patrunjel verde, mancata rece si groasa, si rosii umplute de carnuri si apoi inecate in iaurturi sau smantani, sau, de cele mai multe ori, salata de rosii cu branza care isi lasa ea sosul ei legat de ulei si parfumat cu piper negru, numai bun de adunat cu dumicati de paine prospata si cojoasa!



Despre rosiile alea mici, sa nu credeti ca au mai putin gust decat astea mari: le ti reci si le mananci ca pe struguri, langa un sandvis banal si iti explodeaza gustul lor dulce de rosie mica si mandra de conditia ei de rosie.
Rosiile sunt o simpla leguma si se zice ca este sanatoasa si plina de antioxidanti, dar este un fel de mancare in ea insasi, asa ca nu le ocoliti la piata sau aiurea, dar luati numai rosii adevarate, nu de astea inrosite cu carioca sau cu solarul!