29 aprilie 2011

Salata de andive si rechin afumat

Am cumparat prima data rechin afumat anul trecut prin vara si am facut niste tartine simple si aromate. Am luat iar rachin afumat, care are toate calitatile pestelui afumat cu o mentiune: nu este de loc sarat. Asa ca daca tii dieta hiposodica, daca retii apa in tesuturi si nu trebuie sa consumi multa sare, rechinul afumat are gustul dar nu si sarea unui peste afumat.

Am cumparat o andiva la bucata din Carrefour care a fost cam 1,7-2 lei, un rechin afumat in folie (cam 5lei)am facut un sos de mustar si a iesit o salata simpla, gustuoasa si foarte crocanta datorita andivei.




Dificultate-simplu
Timp-20min
Cost-mediu(cat o salata la Mc)

Ingrediente
  • 1 andiva
  • 100g rechin afumat
  • 2 linguri de mustar bun( il poti combina-1 lingura mustar de Dijon si alta mustar clasic)
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Sucul de la o jumatate de lamaie
  • Piper proaspat macinat
  • Sare de mare


Mod de preparare

Este o salata clasica cu sos, dar trebuie sa te asiguri ca andiva nu isi pastreaza gustul amarui, asa ca incepi operatiunea de “dezamarire” a andivei

“Cum scoti amareala unei andive” cum ar zice mamaie:

tai andiva pe lung, desprinzi foaie cu foaie si lasi frunzele 15min intr-un castron cu apa rece in care ai dizolvat 1lingurita de sare grunjoasa ( eu am pus sare de mare, dar orice sare e ok).



Dupa ce au trecut 15 min, scoti frunzele de andiva din castronul cu apa si sare, le clatesti sub un jet de apa rece si le tai fasii.

Tai rechinul fasii subtiri, il stropesti cu putin suc de lamaie si il pui intr-un castron peste andivele taiate.



Intr-un castronel pui mustarul, piperul proaspat macinat, uleiul de masline si 1lingura de suc de lamaie. Amesteci pana devine omogen sosul si il pui peste andive si rechin. Amesteci, adaugi sare si salata ta de rechin si andive este gata!





Tips

Este o salata care merge foarte bine pusa pe felii de paine prajita si faci din ea un antipasti sau o servesti ca fel unic la o cina usoara, in dieta ta de pregatire pentru vara.

22 aprilie 2011

Oua vopsite pentru Paste

Oualele astea le-a facut mama in Joia Mare. Sunt tare dragute si sunt facute cu Dr Otker, pliculetele acelea pline cu lichid. Sunt mai degraba mate decat lucioase, culoare este inegala si depinde de pigmentul initial al oului, dar nu faci mizerie mare si se fac destul de usor. Unde mai pui ca am gasit si vopsea mov???!!!!

Am spalat oualele si le-am pus cu apa rece pe foc sa se fiarba pentru 10min.
Intr-o oala de diametru mic, dar inaltuta am pus  750ml apa, 3 linguri de otet si pliculetul de carmin de la Dr Otker si am lasat-o la foc mic de tot. Atunci cand oalele s-au fiert am pus ou cu ou, cu ajutorul unei linguri ouale in craticioara cu vopsea si le-am lasat acolo sa fiarba inca 3-4 min. Le-am scos pe un servetel ( de fapt strat de ziar,alt ziar si servetele) si le-am lasat sa se usuce.























Pentru sambata m-am pregatit cu ciorapi si verdeata jumulita din garduri pentru niste oua vopsite ca pe vremea cand eram copil, cu forme de frunze si flori!

Drob usor ca la oras

Toata lumea cred ca a auzit de drob de miel, dar de drob usurel de oras a auzit cineva???? Aici, in oras mielul e scump, nu il gasesti din timp, sau il gasesti pe tarabe indoielnice si atunci preferi siguranta oferita de ficatul de pui prembalat in pungi si mai cumperi si niste carne de vita tocata si gata ai tot ce-ti trebuie pentru un drob de casa!

Dai o raita prin piata si pe masura ce te apropii de ziua de sarbatoare preturile cresc de zici ca se intampla vre-o licitatie fara stirea ta, dar pentru ca fara ceapa verde si ceva usturoi verde nu prea poti face un drob civilizat, ori le iei din timp ori pui in valoare toate capacitatile tale de negociere ca sa ajungi la un pret corect.



Se mai intampla un fenomen ciudat la mine in casa: pe masura ce ne apropiem de sarbatoare si se gateste din ce in e mai mult pentru ziua Pastelui ( ieri mama a inrosit ouale, azi face drobul, maine fac eu pasca.....) mancarea normala dispare.......nu poti manca din drob, ca doar este pentru Paste, oualele nici atat, desi....daca tot l-ai facut cine ma tine sa nu mananc din ele? Dar ce sa manaci la pranz? Oua prajite? Ar fi o varianta dar daca nu iti ajung pentru pasca si alte chestii??? Mai bine nu......



Nu inteleg de trebuie sa lesin de pofta ca trazneste casa a drob si eu sa il mananc abia Sambata seara! Planuiesc din seara asta sa dau iama prin bucate, ca daca tot nu tin post, de ce sa se invecheasca in frigider pana de Paste, nu?


Mama face un drob de casa foarte bun in care cantitatea de carne este egal cu cea de verdeturi si mi se pare mie ca drobul ei este usor si are gust de primavara.



Dificultate-medie
Timp-2h
Cost-mediu



Ingrediente
  • 1kg de ficat de pui
  • 1kg de carne tocata de vita
  • 1 legatura de usturoi verde
  • 4 legaturi de ceapa verde
  • 1 legatura generoasa de marar
  • 2 legaturi la fel de generoase de patrunjel verde
  • Piper proaspat macinat
  • Sare de mare
  • 2 felii de paine
  • 10 linguri bune de ulei de masline
  • 6 oua
  • 1 aluat de tarta



Mod de preparare



Incepi prin a spala/curata snopul de ceapa si usturoi verde. Se toaca marunt si se pun de-o parte.



Intre timp speli si cureti ficatul de pui, ficatel cu ficatel, pentru ca se mai intampla sa gasesti o “fiere” cum zice mamaie cara sa-ti amareasca tot preparatul. Il pui si pe el intr-un castron.



Intr-un tuci mare, sau o cratita incapatoare, dar cu peretii mai grosi, pui 3-4 linguri bune de ulei de masline, 1 lingura de boabe de piper verde intregi si le lasi sa se incalzeasca. Adaugi ceapa si usturoiul verde, amesteci si pui un capac.


In acest fel nici nu se calesc, dar nici nu fierb, doar se inmoaie, lasandu-si dulceata si tot gustul in drob.


Adaugi carnea de vita peste ceapa si amesteci. Pui capacul iarasi si lasi sa se inabuse bine. Amesteci din cand in cand.



Cand este facuta, cam dupa 15-20de min, tragi carnea si ceapa de pe foc si o rastorni intr-o cratita incapatoare.

Adaugi mararul si patrunjelul tocate fin din cutit ( nu folositi in reteta asta de loc robotul de bucatarie, ca e mai interesant ca fiecare bucata sa fie texturata intr-un anume fel).

Amesteci si pui piper proaspat macinat si sare. Piperul, pentru ca il macin cu rasnita de piper il pun in mai multe randuri, ca daca as incerca sa il pun pe tot odata as lesina macinand!

Pui din nou pe foc tuciul in care ai gatit pana acum. Adaugi ulei, cam 2-3 linguri, il incalzesti, adaugi ficateii pe care ii inabusi si pe ei sub capac pana sunt facuti. NU trebuie sa ii uscati ci sa ramana cu sucul acela dens.



 Dai jos, ii lasi sa se raceasca si ii toci si pe ei din cutit. Ii adaugi peste carnea cu vedeata. Inmoi feliile de paine in sosul gros lasat de ficatei si adaugi totul peste carnea cu verdeturi.



Amesteci bine de tot, adaugi piper proaspat macinat, sare si ouale batute.



Scoti aluatul de tarta din frigider, faci o foaie cu care imbraci tava si opresti astfel incat sa ai si pentru acoperit drobul.



Asezi compozitia de drob in tava, peste foaia de tarta care joaca rol de prapure. Sub foaia de tarta pui hartie de copt ca sa fii sigura ca nu se lipeste nimic. Poti sa nu faci foaie de tarta si sa il pui direct pe foaie de copt dar bati un ou la final(in plus fata de cele spus in reteta) ca sa “ii faci fata” cum zice mamaie.



Acoperi drobul cu foaie de tarta, ungi cu ou batut ca sa arate bine si dai la cuptor 40-60de min, pana este rumenit bine.



Tips

Nu este tocmai reteta traditionala dar este gustos, are gust de ficat, aroma de piper si verdeata nu se distinge ca atare ci doar asezoneaza gustul exact cat trebuie.

21 aprilie 2011

Pizza la tine acasa

Pizza pentru mine nu a fost dragoste la prima vedere. Pe vremea cand eram mica mancam o chestie facuta in casa care era un fel de chec din 6 oua, cu blat de 5 cm si peste care puneam tot ce aveam prin frigider. Era greu de facut, de multe ori iesea cam cruda la mijloc, dar oricum se manca, ca doar pizza in casa era un eveniment in sine.



Pizza mancata in oras era cu aluat de paine, cu cateva fire de carnaciori si mult ketchup.

Apoi a venit Pizza Hut, loc de mare fitza la inceput, poate ca inca mai este, dar eu nu mai trec pe acolo. Era locul in are trebuia sa mergi neaparat daca vroiai sa “mananci o pizza buna”. Am mancat o pizza cu carne de vita, care carne era sub forma de patratele, exact ca la mancarea de caini ( acum, m-am uitat eu banuitoare in stanga-dreapta, poate e o gluma, poate e o graseala, dar mi s-a zis ca “asa trebuie sa fie”). Am mancat-o, ca vorba unui prieten “doar am dat bani pe ea”! Nu mi-a placut atunci si pana in ziua de azi nu am mai fost pe la Pizza Hut, indiferent cat de multi oameni imi explicau ca acolo au mancat cea mai buna pizza.


Imi placea intr-un timp pizza facuta pe cuptor de lemne pe care la inceput o mancam “La cuptorul cu lemne”, pizza casei care mi se parea foarte buna, mai putin partea de piept de pui pe blat de pizza care era si fad sau usor nefacut.

Cu vremea, am mancat pizza, mai buna sau mai rea, dintre care cea mai decenta ar putea fi Jerry’s pizza.


Acum doi ani A. m-a invatat ce inseamna pizza adevarata, pizza italiana, adica pizza margherita. Aceasta pizza a fost facuta in cinstea Reginei Margherita, sotia Regelui Umberto al Italiei.



Facuta prima data la Napoli ea simbolizeaza culorile Italiei unite: pulpa rosie de tomate dulci, peste care se intinde albul mozzarellei topite(obligatoriu mozzarela de bivolita) si care se asorteaza perfect cu verdele frunzelor de busuioc. Este “ piatto unico”, satios dar usor in acelasi timp.


Este in mod obligatoriu facuta pe cuptor de lemne, caci pizza adevarata este coapta numai pe cuptor de lemne (ganditi-va ca la fel se intampla si cu micii romanesti—nu este mic adevarat decat cel pe gratar de lemn, nu cel facut acasa in tigaie!)

Nu spun ca iti va placea imediat aceasta pizza pentru ca noi suntem mai familiarizati cu pizza “cu de toate” (ca urmare a vizionarii intense de filme americane unde comanda ). Ce va pot garanta este ca dupa 2-3 incercari vi se parea cea mai gustoasa pizza: simpla, cu blat subtire, coapta pe lemne, aromata, cu asezonata cu putin ulei iute este pranzul perfect!

Blatul.....cate discutii am auzit pe seama blatului nici nu va inchipuiti! Imi place blatul subtire-subtire, care este covarsit de greutatea mozzarellei si a rosiilor pasate, astfel incat cel mai bine se poate manca pizza cu mana. Pana si in cele mai luxoase restaurante italiene este admis sa mananci pizza margherita cu mana. O pizza buna se poate manca la Horoscop, in Bucuresti, asta asa, ca o recomandare din partea Smart Gourmet.

Nu va inchipuiti ca puteti avea o pizza buna facuta cu ketchup si cascaval, coapta in cuptorul electric sau cu gaze! Dar daca daca tot aveti chef de pizza facuta in casa, pune sos de rosii adevarat, mozzarella cuburi si pentru ca nu aveti un cuptor de lemne si mult din savoare se va pierde, puteti sa puneti kaizer, ciuperci trase in tigaie, carnaciori subtiri si mai stiu eu ce gasesti prin frigider, o pizza de de-ar da afara din Italia, asa cum ar spune Uica.





Dificultate-medie
Timp-40min
Cost-mediu



Ingrediente

  • Aluat de pizza Bella, 1 pachet
  • 1 cutie de rosii cuburi sau rosii decojite taiate
  • Mozzarella, cu cat mai multa cu atat mai buna va iesi pizza, eu am pus gouda
  • Ciuperci proaspete 300-400g
  • 3 carnaciori cabanos
  • 100-150g de kaizer
  • Cateva masline, daca ai
  • Ulei de masline
  • Oregano
  • Piper proaspat macinat
  • Daca vrei o pizza mai picanta, adauga atunci cand mananci ulei picant peste



Mod de preparare



Am facut si eu pizza acasa, cu un aluat cumparat, de la Bella, aluat de pizza, pe care il tii la congeltor, il dezgheti si il pui in tava, dai cut/paste astfel incat sa acoperi toata tava de cuptor. Eu am folosit hartie de copt in tava.



Tragi la tigaie ciupercile taiate fin, proaspete sau din congelator( atunci cand cumpar ciuperci, folosesc ce imi trebuie iar restul ii tai si il congelez, astfel incat le pot pune fara sa le dezghet in prealabil direct in tigaie)




, adaugi carnaciorii, kaizeul si mai stiu eu ce bunatati carnivore mai ai prin frigider.




Atunci cand ai terminat dai tigaia de-o parte.

Peste aluatul de pizza pui rosiile taiate cuburi (rosii din conserva, decojite sau cubulete). Adaugi un fir de ulei de masline, piper proaspat macinat si oregano uscat.



Adaugi continutul tigaii si il intinzi in mod egal pe suprafata aluatului de pizza.



Adaugi mozzarella, cascaval sau gouda si dai la cuptor cam 20-30 de minute.



Tips

Niciodata pizza in casa nu va fi la fel de buna ca cea de la restaurant, in special datorita faptului ca nu ai un cuptor special, dar este ok, de pofta si foarte rapida.




16 aprilie 2011

Paste antidepresie

Pastele astea le-am facut asa, intr-o doara, cand a venit o prietena la mine. Era in depresie, asa cum ajungem cu totii, mai devreme sau mai tarziu, mai des ori mai rar, cele mai deranjante fiind cele fara motive evidente.

Sunt persoane care mananca mai mult decat de obicei in depresie, dar sunt persoane, printre care eu si prietena mea care nu manancam nimic in depresie. Dupa ce am vorbit, am baut cafea, am vorbit, m-am gandit ca i-ar prinde bine ceva de mancare, asa ca am luat-o cu mine in bucatarie. Am scotocit frigiderul si camara in cautarea unor ingrediente din care sa incropesc ceva bun si am gasit niste smantan dulce ( ca am mai mereu o cutiuta mica in frigider) ceva branza cu mucei albastru, nobil ( nu e o branza uitata pe care a crescut blanita albastra, asa era ea:)) de la magazin.

 Clar, fac paste, dar imi mai trebuie ceva......si am gasit cateva felii de para uscata, numai buna pentru pastele mele antidepresie ( ca asa am decis sa le denumesc). Pai daca branza albastra merge perfect cu nuci, cu pere sau cu struguri de ce nu ar merge aceeasi combinatie si pentru paste???

M-am apucat de treaba si pana sa se prinda ce fac eu, prietena mea manca pastele antidepresive cu pofta.



Dificultate-simplu
Timp-15min
Cost-mediu



Ingrediente pt 2 pers depressive
100g branza cu mucegai( alb sau albastru) eu aveam o branza Paladin
50g de branza gouda
100ml smantana dulce uht 30%, nu dorna, ca am avut surprize neplacute cu ea
Cateva felii de para uscate, taiate bucatele, cam 30g
300g paste italiene scurte





Mod de preparare


Tai cubulete feliile de para uscata.

Pui apa sa fiarba pentru paste pe care o vei sara dupa ce incepe sa fiarba.

Intr-o cratita pui smantana dulce si branza bucatele. Dai cratita pe foc si lasi sa se topeasca branzeturile in smantana dulce, astfel incat sa devina un sos bogat.




Arunci cubuletele de para uscata in apa care fierbe pentru paste si le lasi pentru un minut sa fiarba. Le pescuiesti cu o lingura cu gauri sau cu o strecuratoare si le pui pe o farfurie.


Sareazi apa pentru paste si pui pastele sa fiarba.

Cubuletele usor fierte le arunci in sosul alb care a devenit omogen.



Intre timp, sosul alb este facut, asa ca poti adauga 1-2-3 linguri din apa in care fierb pastele.

Pastele le fierbi al dente, evident, le scurgi bine si le pui repede in cratita cu sosul alb si mai tii pe foc 20 de secunde amestecand bine, astfel incat sosul cremos sa imbrace pastele.

Pui in farfurii si mananci, intai timid si pe masur ce se termina, cu pofta.



Tips

Sunt foarte interesante, pentru ca sosul e cremos, cu gust de branza dar si usor fructat iar cand intalnesti cate o bucatica de para ti se umple gura de dulceata subtila, nu zemoasa ca la perele proaspete ci una usor zaharisita, de fructa uscata la soare.

Prima oara am vrut sa le zic paste cosmo, pentru ca mi se pareau asa, niste paste de fitza, cosmopolite, dar dupa marturia prietenei mele, le-am botezat paste antidepresie.

13 aprilie 2011

Mancare de mazare cu bucatele de pui

Mancarea de mazare se face in aparenta ca toate celelalte mancaruri: ceva ceapa, ulei, rosii, ceva pui si gata, dar mazarea este putin diferita!
Mazarea este in mod normal usor dulce si secretul unei mancari de mazare reusite este sa-i pastrezi dulceata. Imi spunea o prietena ca ei ii place mazarea pana in momentul in care incepe sa ii puna rosiile, ceapa si altele si ma gandeam ca are perfecta dreptate.



Cat despre pui, bucatelele pot fi de oriunde, de exemplu din piept, din pulpe, sau de ce nu din spatele puiului. Acum ce sa povestesc, ca eu mananc de la pui doar pieptul de pui fara os si piele? Deloc !

Sa va spun drept cel mai mult imi place la pui pielea(stiu, stiu e cah) mai ales cand este crocanta, dar nu o refuz nici cand e fiarta de se rupe singura,iar spatele este imediat dupa aripi, preferatul meu! Imi place pentu ca il pot roade in voie, iar daca ar fi sa aleg intre piept (care mi se pare atat de fad incat il prefer doar sub forma de snitel) si spate de pui as lua fara sa stau pe ganduri spatele!



Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-ieftin


Ingrediente
  • 1 ceapa mica
  • 1 lingura zahar
  • 2 cutii/borcane de mazare, sau congelata, depinde de ce ai prin frigider sau camara
  • 1 mana buna de bucatele de pui( la alegere, ce vrei tu)
  • 1 cutie de rosii decojite
  • 2 linguri de ulei



Mod de preparare


Tai fin ceapa si o pui in cratita, cu uleiul si cu zaharul la calit.



Se acopera oala ca sa nu miroasa a ceapa calita si se lasa sa devina aurie, caramelizata in ulei si zahar.



Adaugi peste aceasta ceapa caramelizata cutia de rosii decojite, taiate in prealabil.


 Adauga tot acum si bucatele de carne si le lasi pe toate sa fiarba bine de tot.


 Mai adaugi la nevoie putina apa, daca sosul s-a ingrosat prea tare. Cand a fiert carnea, adauga mazarea scursa daca este la borcan/conserva si lasa sa se fiarba si ea.

Intr-un castron, pune o lingura de faina si amesteca cu 3-4 linguri de apa rece si inglobeaza acest sos alb in mancarea ta de mazare ca sa-i dai putina textura. Adaugi putina sare, presar-o doar, pentru ca aceasta mancare trebuie sa aiba un gust subtil dulceag, asa ca ai grija sa nu il strici cu sare multa la final!





Tips

Daca nu pui carne o poti face de post. Orneaza cu patrunjel cret si da-o la masa!