09 aprilie 2011

Chec cu glazura de ciocolata neagra

Cum spuneam, checul este doar o scuza de a alatura ingredientele preferate. Un chec se face imediat, mai ales ca oua, faina, zahar si ulei avem in casa in mod obisnuit. De data asta am vrut sa acopar checul cu ciocolata, cu o ciocolata neagra, usor amaruie, cremoasa, care sa contsrasteze cu fructele confiate, mai dulci. Este doar o scuza pentru un mic dejun dulce, pentru ceva bun la cafea.




Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-mediu





Ingrediente
  • 6oua
  • 200g zahar
  • 200g faina
  • 1 zahar vanilinat
  • 1 praf de copt
  • 150ml ulei
  • 100g fructe confiate (eu am avut papaya si ananas confiat). Ananas confiat poti gasi la pungute la un pret bun in Kaufland
  • 1 lingurita cu varf de cacao neagra



Glazura

  • 30g de fulgi de migdale( poti pune nuca usor prajita, sau poti sa nu pui)
  • 100g ciocolata neagra de calitate(in niciun caz de aceea denumita de menaj), eu am gasit ciocolata neagra in Carrefour, la 200g, aprox 5lei
  • 2-3 linguri de cafea la filtru(sau espresso)
  • 20g de unt (o bucatica mica)

Mod de preparare

Separi galbenusele de albuse in doua castroane. Incepi cu galbenusele. Le freci cu 100g de zahar pana devin spuma cu mixerul. Adaugi uleiul cate putin pana il incorporezi cu totul.

Bati albusele spuma, adaugi 100g de zahar, bati iar albusele, adaugi zaharul vanilinat si praful de copt.

Incepi sa adaugi peste galbenusele spuma albusurile si faina, alternativ, amestecand cu grija, cu o lingura de lemn sau cu o spatula speciala( eu am primit-o cadou de la matusa mea, ca a zis ca este buna de amestecat compozitii si pentru a putea lua tot continutul dintr-un castron, fara sa mai pui degetetul, limba si altele....pe peretii castronului, dar sper ca va inchipuiti ca nu renunt la partea mea preferata din facutul checului si anume mancatul aluatului de chec!!! )

Dupa ce ai amestecat, scoti 3-4 linguri de compozitie intr-un castronel, adaugi fructele confiate taiate bucatele in restul compozitiei si torni aluatul in tavi tapetate cu hartie de copt. Mie mi-au iesit 3, dar tavile mele sunt micute.

In castronelul cu compozitia ramasa adaugi o lingurita cu varf de cacao neagra si amesteci bine. Pui din aceasta compozitie in toate tavile in mod egal, astfel incat sa ai o parte de cacao in fiecare tava.



Dai checul la foc mediu in cuptor, cam 30 de min. il scoti si il lasi sa se racoreasca si prepari glazura de ciocolata neagra.



Sfarami intr-un castron ciocolata neagra, adaugi 2-3 linguri de cafea si pui la bain marie, sau la microunde pana se topeste ciocolata. Incorporezi buctica de unt astfel incat sa devina cremoasa si o pui cu ajutotul spatulei pe suprafata checului. Presari fulgii de migdale sau bucatele de nuca si il lasi pana a doua zi.



Tips

Este excelenta combinatia intre fructele confiate dulci si glazura de ciocolata neagra, cremoasa si usor amaruie! Este vechiul chec, imbracat in haine fitzoase, asa ca nu-ti fie teama ca e complicat de facut!


2 comentarii:

  1. @Albinuta sa stii ca este asa de bun cu cafea dimineata....aproape zumzai de placere...si este simplissim de facut. Ciocolata neagra se intareste, dar mai mult ca o crema decat ca o ciocolata....bun de iti lingi degetele

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!