24 mai 2011

Tarta cu branza si spanac

Am devenit o specialiasta in tarte: sarate, dulci, ies la fel de bine! Secretul unei tarte reusite este aluatul, dar mai ales ca se fac repede si sunt al naibii de gustoase.

De data asta aveam prin frigider branza de vaci si ceva spanac inghetat. Ce a iesit? Iata!





Dificultate-simplu
Timp-40min la cuptor si 10 min preparare
Cost- mediu




Ingrediente

  • 1 portie aluat simplu de tarta
  • 200g spanac inghetat ( l-am luat proaspat pt paste cu spanac si ricotta, dar mi-a mai ramas si l-am inghetat)
  • 200g branza de vaci
  • 4 oua
  • 150ml lapte


Mod de preparare




Incepi prin a prepare umplutura: spargi ouale, le amesteci cu branza de vaci si spanacul taiat, adaugi laptele.




 Daca vrei adaugi un praf e sare si niste piper proaspat macinat. Gata cu umplutura si treci la aluat!



Aluatul, pus in frigider din congelator cu o zi inainte, il faci foaie cu care tapetezi tava de tarta ( care are hartie de copt evident) si pastrezi cateva fasiute de aluat pentru un decor gen grilaj.



Intepi aluatul cu furculita, pui umplutura, decorezi gen grilaj tarta si dai la cuptor pentru 30-35 min, pana devine aurie.



Tips



Este buna calda dar este foarte buna si rece, asa ca, o poti lua la pachet linistita, pentru ca este crocanta la exterior si cremoasa la interior. Unde mai pui ca este destul de dietetica, pentru ca aluatul contine in total 100g de unt, iar aluatul asta este pentru o tava de tarta.....

18 mai 2011

Despre mancare, foame si fitza




Probabil ca te gasesti si tu, cel ce citeste acest blog, in situatia de a fi la serviciu sau in oras si de a te lovi o sfanta foame de ai manca si pietre! Si pietre, vorba vine, ca de fapt manata de foame nu ti-e tocmai usor de a gasi ceva bun si ieftin de mancare in oras.

Vorbesc aici despre Bucuresti, dar am fost de curand in Sibiu si dupa ce am admirat cateva cladiri si lumea care se plimba prin cetate, am intrat sa mananc la o terasa, unde in jumatatea de ora stata acolo, au intrat ca la ei acasa 2 cersetori iar cei care serveau se purtau de parca erau de-ai casei sau ceva frati de patroni! Lucru absolut dezgustator pt ca erau cersetori de aceia adevarati, ce lasau in urma un aer irespirabil....si asta in plin centru, in interiorul unui restaurant, si scriu in detaliu despre asta pentru ca de cate ori ies din Bucuresti sunt insultatapentru simplul fapt ca sunt bucuresteanca si mi se dau lectii despre politete, bune maniere si stil. Daca din politete spun ca Ardealul este frumos, sunt politicoasa, pentru ca nu mi se pare ca acolo se invart cainii cu covrigii in coada, dar nu ii spun omului ca e cam la fel ca in Bucuresti dar putin diferit, iar diferenta nefiind tocmai in bine. Dar sa auzi la fiecare 10 minute ca “ la noi nu e ca la voi”, numai dupa cateva zile de repetitie plictisitoare, iti vine sa urli :”DAA, asa e!” dar nu o faci, pentru ca te gandesti ca nu foloseste sa zici tu ca ti se pare nu tocmai diferit, sau cand e diferit este in rau.
Dar sa revin la mancatul in oras. Sa zicem ca esti la serviciu, la birou si te loveste foamea. Suni sa vina mancarea la pachet, nu? Pai nu, ca mancarea de catering este de obicei ieftina doar la prima vedere, iar daca ti se pare ca o anume firma e ok, asta se va intampla doar in primele luni, pentru ca pe masura ce se micsoreaza portiile se strica si gusturile, iar preturile se modifica intotdeauna in sus.
Daca faci parte din fericitii care au un market pe langa birou, te-ai scos: din primavara in toamna tarziu mananci la iaurt pana iti iese pe nas! Daca ai si o covrigarie, e clar, covrigi cu iaurt pana nu mai intri in haine, mai ales ca manaci 3 covrigi si ajungi acasa hamesit, ca “doar nu am mancat nimica azi”!
Daca ai o patiserie, este clar ca o merdenea sau o dobrogeana va fi pranzul tau pentru multa vreme pana ajungi sa te ia cu greata din capul strazii cand dai cu nasul de miros. Si este Bucurestiul plin de patiserii! Care bune, cu CTC-ul langa ( adica batranica, spalata, ingrijita dar saracacioasa care cerceste tacut, care este cel mai bun controlor de calitate al localului deoarece trebuie sa supravietuiasca milei cumparatorului de merdenea care o va pomeni cu o merdenea, un corn cu ciocolata sau mai stiu eu ce de 5 ori pe zi) care gretoase, care cu gogosele care au umplut orasul care nu ar fi rele, dar ati remarcat ce miros greu de ulei ars, extrem de ars, umple statia de metrou de la Romana?

Au disparut fornetti...Ati remarcat? Cred ca pur si simplu cumparatorii nu mai puteau cu fornetti la fiecare 5 m, oriunde .
Ar mai fi Mc-ul, iti iei un mcpuisor si o tulesti unde ai treaba, il mananci pe drum, ca are hartie pe el, nu pui mana murdara, e 3,5 lei, hai ca nu te lasa sa mori de foame pentru 3-4 ore! Stai la coada de liceeni sau elevi de ai impresia ca ai confundat vre-o scoala cu mc-ul si cand ajungi la casa de marcat se ratoieste o tanti la tine, tot undeva pe la 18-19-20 de ani, care tipa si te cearta sa comanzi, dupa care, ca tot esti la fast food si ai pierdut deja 5-7min la coada(iar cand ti-e foame de lesini asta inseamna eternitatea) isi recita prosteste toate intrebarile: suc doriti? Dar cartofi? Desert? .... iat tu grabita insisti ca vrei un nenorocit de mcpuisor, la pachet, si mai repede daca se poate. Iti zambeste condescendent, dupa care, intra intr-o viteza de zici ca e faza de reluare la fotbal si iti cauta amaratul ala de sendvis de parca ar cauta comoara pierduta a lui Aladin, dupa care se apleaca cu greutate de sale ca sa ia 2 sevetele, te mai intreaba o data daca vrei la pachet, si tot asa mai reuseste sa treaca 5 min, iar tu, mai ceva ca Fomila frate cu Robin Hood, ii smulgi punguta foarte bine impachetata( de parca urma sa il duci cadou intr-o vizita!) te chinui sa desfaci punga sa iei amaratul ala de sandvis si sa o iei un pic la fuga ca oricum ai intarziat ca naiba!
Niciodata nu am inteles meniul: de ce as manca sandvis cu cartofi prajiti? Paine si cartofi prjiti? Si de ce trebuie sa beau ceva dulce? Si mai ales cand? Atunci cand mananc hamburgerul? Adica merge cu suc????

Ar mai fi kfc-ul, nu-s multe locatii in oras, fac aripioare crocante, pline de grasime, bucati de pui, ca de exemplu spate. il indeasa intr-un recipient de-l numesc ei galeata-bucket, ti-l dau la 30-35 de lei, adica de 3 ori un pui de la alimentara, ii pui maioneza cu usturoi de porti amprenta kfc toata ziua, iti dau un servetel umed pe care arata un bebe in fundul gol de ai o ezitare si te intrebi: pentru ce e servetelul? Dar al naibii servetel zici ca e Fort Knox , ca tragi de el cum te pricepi mai bine, cu mana, cu dintii, rogi colega sa incerce si ea desfacerea plicului cu servetel, pana cand te predai si te duci la baie sa te speli pe maini ( bine ca esti un caraghios care mergi cu mainile ca un chirurg inainte de operatie, pana la baie).
 Si trecand de servetele, desi ai un singur sevet de hartie si unul umed ( la care poate specialistii in alba-neagra pot ajunge ca tu nu!), ajung la mancat: de mancat, se mananca foarte bine adaptat pietii romanesti: adica cu mana, dar servetelul umed este pentru inainte sau dupa? Ca nu ma prind niciodata!!! Sunt obsedata de servetel?
La Mc te umple de servetele, la astia nu iti dau nici cat sa ai sa pui o guma de mestecat!

Am mancat acum vre-o 3-4 saptamani la Ikea: intre 16 si 19( parca 19 era) erau chiftelulete suedeze la jumate de pret, si nu exagerez cand spun ca la ora 16 s-a incolonat Baneasa toata la coada groasa de 3 randuri, ca sa ia chiftelute! Am luat si eu, normal, 10 chiftelute, cartofi natur, sos si gem ( ce-mi place combinatia intre sosul de curry si gemul de merisoare!) cu 4,99 lei. Am fost socata cand la casa mi s-a dat restul de 1 ban. M-am gandit: uite, oameni care respecta banii: 1 ban, este al meu si ma respecta suficient cat sa mi-l dea( altfel sa puna pret 5 lei, nu 4,99). Am mancat gandindu-ma la un fel de a fi foarte strain romanilor: respectul pentru fiecare ban si m-am intalnit la masa cu manelismul autohton-pe masa erau 3 bani, lasati in dispret pe masa, “ca doar nu are ce face cu ei!”
Cat de fuduli suntem in saracia noastra!! 

Am vazut in ultima perioada foarte multe sendvisuri facute in casa, macate civilizat in metrou, autobuz, in mers.

Daca esti prin Piata Romana un loc in care se mananca cinstit si ieftin este cantin ASE-ului, intri fara legitimatii sau carnet de student (daca nu arati a student nu-i problema), si mananci o mancare far fitze, dar curata si ieftina. Nenorocirea este ca daca te loveste foamea pe la ora 3, ai putine optiuni, caci au trecut inaintea ta pe acolo armate de hamesiti si nu au mai lasat prea multe in urma.

Va urma


16 mai 2011

Jardiniera de la fereastra bucatariei tale-6-Rosii cherry




Rosii cherry

Anul trecut, am avut rosii cherry in ghivece, rosii pe care le-am mancat sau am decorat farfuriile cu mancare sau cu tartine.


Cum mi-a venit ideea??? Imi plac rosiile, mai ales vara cand sunt mustoase si dulci, cand isi lasa ele sosul gros in salata de rosii pe care il adun cu dumicati de paine pana la ultimul strop.
In ultima vreme mi-era destul de greu sa regasesc gustul acela de rosie la rosiile obisnuite, dar l-am regasit la rosiile cherry.

Mamaie a avut in gradina 1-2 fire de rosii cherry, pearshape, galbene, in forma de para, care au produs intreaga vara o gramada de rosii mici, gustoase si parfumate(vezi salata colorata de vara)! Nu inteleg de ce sunt atat de scumpe rosiile cherry pentru ca ele sunt foarte productive.

Am vrut sa imi pun si eu in balcon, in ghiveci, rosii cherry, asa ca mi-am luat seminte de rosii cherry si m-am apucat de treaba! Nu mai facusem asta niciodata, dar ma gandeam ca nu poate fi din cale afara de greu.

M-am apucat sa imi fac rasadurile: cam 12 pahare de plastic, de acelea simple pentru apa, pe care le-am gaurit, le-am umplut cu pamant cumparat de la supermarket, am pus in mijloc semanta(era asa de mica!) si le-am udat regulat.
Gaura in pahar am facut-o cu un cui mic, tinut in patent si incins in foc si am gaurit astfel toate paharele (trei gauri de pahar!-este chiar amuzant). Am asezat paharele intr-o tava mai mare, evident si la loc luminos. Le-am tinut in balconul inchis, deci ca si in sera pana s-au facut de o lungime de palma, dupa care le-am transferat in ghivece. 

Ghivece normale, nu mari, doar ca pe cele galbene le-am pus in 2 ghivece mai mari.
Cand au inceput sa creasca am avut o mare problema: toata lumea imi spunea ca “trebuiesc copilite”
Ce naiba mai era si asta? Am intrebat in stanga si-n dreapta si intr-u tarziu m-am lamurit: trebuia sa rup toate mladitele care cresteau pe langa firul principal. Am facut chestia asta la unul din firele de rosii, dupa care m-am gandit ca in poza rosiile cherry aratau cam ca o tufa, asa ca nu le mai rup nimic.


Am avut dreptate: cele necopilite au avut din abundenta rosii, mai multe decat cea necopilita.


Le-am mutat pe terasa cand au inceput sa infloreasca ca ma gandeam ca nu am cum sa fac pe albinuta si sa le polenizez, mai ales ca anul trecut a plouat in primavara(cam ca si acum) si astfel nu ma mai chinuiam cu udatul....


Am facut poze florilor galbene de rosie, ca erau asa de mici si dragalase!!!

Si dupa flori au urmat rosiile verzi, dupa care s-au ingalbenit sau inrosit, dar era asa de dragut sa le culeg pana tarziu in iarna cand, mutate in casa, vrejul se uscase si lasase 4-5 rosioare mici care s-au inrosit pe masura ce vrejul se usca. 


Am facut salata caprese sub forma de turnulete (ca doar erau ultimele mele rosii cherry si trebuiau sa fie puse in valoare!)
Asa ca daca asigurati polenizarea, in jardiniera sau pe terasa, puteti avea fara probleme rosii cherry din productie proprie!

11 mai 2011

Bors de Stevie




Chiar daca primavara asta se poarta leurda, eu raman la stevie. Pe asta o aduna mamaie de prin curte, se spala usor si mai ales are gustul ala usor acrisor care face si mai bun borsul!

Ciorba asta o poti face de post si este gustoasa, dar cel mai buna este, chiar fara carne, dar dreasa cu iaurt si mancata rece cu crutoane sau paine prajita calda.

Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-ieftin(nu te lasa pacalit, ca stevia creste singura si din belsug, asa ca nu trebuie sa dai mult pe ea)




Ingrediente

  • 4linguri de ulei bun
  • 2 morcovi medii
  • 1 ceapa medie
  • 1 albitura
  • 2 cartofi micuti
  • 2 legaturi de stevie
  • 1 conserva de 400g de rosii decojite
  • 1 legatura mare de leustean proaspat
  • 1 l de bors
  • 2 oua
  • Iaurt pentru dres ciorba sau daca vrei poti pune si smantana (asta daca stai bine cu colesterolul)


Mod de preparare

Ca la orice ciorba as putea spune....cat de tare ma eneveaza sintagma asta!
Cureti ceapa, morcovul, albitura, cartofii si le tai cubulete mici . in oala de ciorba pui legumele si uleiul si le lasi sa se caleasca putin cu capac, astfel incat nici nu se prajesc nici nu se fierb. Adaugi apa cat sa acoperi legumele si lasi sa fiarba.

Speli stevia si o oparesti 30 de secunde in apa cu sare. Adica pui apa la fiert, pui o lingurita de sare atunci cand fierbe si arunci acolo frunzele de stevie. Le scoti cu o spumiera si le lasi sa se racoreasca. Le tai fasii mici si le arunci in ciorba.

Fierbi borsul separat si dupa ce fierbe 2min, il adaugi peste legumele fierte. Adaugi conserva de rosii decojite si mai lasi sa fiarba inca 2min. Pui sare atat cat trebuie. Adaugi leuseanul tocat marunt si cele 2 oua batute bine si gata.



Tips
O servesti cu o lingura buna de iaurt rece si o felie de paine prajita calda! Acum dau navala peste noi zilele de vara si ce atceva mai bun decat o ciorba acra si rece v-as putea recomanda???

06 mai 2011

Tarta cu migdale si bezea

Am facut tarta cu migdale!!!! In piata la Matache, la taraba cu minunatii, sunt migdalele  cu 35 de lei, iar la taraba de langa se vinde nuca cu 37 de lei, asa ca, poti folosi migdale foarte bine ca tot sunt mai ieftine si unde mai pui ca sunt si bune pentru lupta impotriva colesterolului!



Dificultate-simplu, doar pare complicat
Timp-60min
Cost-mediu



Ingrediente
  • 1 aluat dulce de tarta
  • 250g de migdale
  • 4 oua
  • 100ml lapte
  • 250g zahar
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • Putin suc de lamaie


Mod de preparare


Incepi prin a prepara aluatul de tarta sau il scoti de la congelator si lasi peste noapte in frigider, daca faci cum fac si eu, adica prepari mai multe portii si le pastrezi la congelator.





In mixerul de bucatarie pui migdalele si le maruntesti 1 min, vezi ca ele sunt mult mai dure ca nuca, asa ca fac zgomot. Eu le-am lasat destul de inegale si cu pielita, pentru gustul caracteristic de migdale.



Intr-un castron am batut galbenusele cu 125g de zahar pana ajung sa fie o spuma teapana si foarte gustoasa.



Adaugi migdalele si laptele si omogenizezi.



In alt castron bati bine albusele spuma, adaugi zaharul, sucul de lamaie si bati pana se dizolva zaharul iar la final pui coaja de lamaie.



Scoti aluatul din frigider, pudrezi cu faina blatul de lucru, faci foaie, o pui in tava tapetata cu foaie de copt, o intepi, asa, de rau ce esti, adaugi crema de migdale si lasi marginile aluatului sa imbrace umplutura de migdale.




Adaugi bezeua, asa inegal, cu lingura, la fel cum face zugravul cu mistria, si dai la cuptorul incins, dar foarte mica flacara, ca bezeaua sa se usuce nu sa se arda. La mine, bezeaua nu iese alba si perfect crocanta, ci nitel mai bronzata si nu foarte crocanta.





O tii la cuptor cam 40 de min, la foc mic, astfel incat bezeaua sa devina crocanta.



Tips

Este decadent de buna tarta asta cu migdale si bezea! Crema de migdale este usor aromata, cremoasa si crocanta concomitent, nu foarte dulce, legata parca, acoperita de o paturica crocanta si bronzata de bezea. Este excelenta la micul dejun alaturi de cafea!





05 mai 2011

Mancare de rosii in trei stiluri diferite




Am descoperit de curand niste conserve de rosii decojite, made in Italy, Margherita, care sunt cu adevarat doar rosii si suc de rosii, nu rosii, E-uri, coloranti, sare.......



.A fost pentru prima data cand am facut mancare cu rosii din conserva si nu am pus zahar ca sa ii iau din “asprime”.




O doamna mi-a povestit ca ar face o mancare de rosii si am exclamat cu uimire: mancare de rosii??? Nu am auzit asa ceva! Pentru ca vorbeam venind spre casa ne-am despartit inainte de a fura reteta, asa ca va voi prezenta mancarea de rosii in 3 stiluri diferite, dintre care unul macar este reteta originala pe care am aflat-o dupa ce mancasem deja!






Dificultate-simplu
Timp-1h
Cost-ieftin


 Ingrediente
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 2 cutii de rosii decojite, dar sa fi bune-bune, ca de ele depinde toata mancarea, de 400g sau una de 800g
  • 2 cepe medii
  • O legatura de patrunjel
  • 3-4catei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • ¼ lingurita de rozmarin uscat
  • Piper proaspat macinat
  • Sare, cu masura ca sunt asa de dulci si bune rosiile, asa ca nu le strica gustul
  • Acum, eu fac mancare de rosii, dar nu te zgarci tocmai la ceva carnita, asa ca, daca ai la indemana pune, daca nu, poti face o mancare de post foarte gustoasa



Mod de preparare

Cureti ceapa si o tai mic. Intr-o cratita, eu am una de tuci, pui ceapa taiata si uleiul de masline. Adaugi cateii de usturoi taiati feliute, pui capac si lasi sa se caleasca/abureasca pana se inmoaie ceapa.


Adaugi cele 2 conserve de rosii decojite intregi, fara a le taia, pentru ca se rup ele in timp ce fierb si e frumos sa simti cateva bucati mai mari prin mancare.

Adaugi carnita ( eu am avut ceva carne de pe o aripa de curcan, dar nu multa, fiarta inainte si cu o cana din apa in care a fiert carnea).
Lasi sa fiarba totul min 40 de min, ca sa se concentreze gusturile. Este atat de parfumata si dulce, si nu, nu e ca o tocanita in care preponderenta este ceapa, ardeiul gras sau cartofii, ci rosia.

Cand este gata, adica atunci cand sosul este dens opreste focul, adauga patrunjelul tocat si da la masa cu dumicati de paine neagra, ca tare bine merge!

II Varianta

Procedezi la fel ca mai sus, dar dupa ce ai pus patrunjelul adaugi 400g de paste fainoase scurte sau, ma gandesc eu acum tare ar mai merge niste galuste de gris, mai lasi sa fiarba cu totul 2-3min, dupa care servesti la masa aburind. Asta este varianta in care mancarea de rosii si-a dat intalnire in oras cu o pasta italiana.


III Varianta, adica cea originala:

Se da pe razatoare ceapa si se caleste sub capac cu uleiul de masline. Adaugi rosiile si dai la cuptor pana scade bine. Daca vrei pui carne, daca nu, tii si tu post azi, ca destul ai mancat de dulce! Dupa ce a a scazut, scoti mancarea de rosii din cuptor, pui o legatura de marar tocat si o capatana de usturoi curatat si pisat, frecat cu putin ulei de masline, asa ca la maioneza. Si daca tot ai pus usturoiul, pune si de-o mamaliga ca tare bine ar merge impreuna!


Tips

Stii ce? Si varianta I si varianta III este absolut dietetica, pentru ca nu ai carbohidrati, asa ca este buna si pentru diabetici si pentru cei care tin dieta!




03 mai 2011

Spanac gratinat

Nu stiu cum naiba facem noi romanii de reusim sa mancam voiniceste la fiecare sarbatoare, dupa care urmam cure de slabire ca sa reusim sa intram in pantalonii preferati.

Acum, nu sunt de loc adepta “verziturilor”, dar, indiferent de dieta pe care o tii, ai “liber” la verzituri! Acum, sosul bechamel pe care il adaugi nu este de loc dietetic, dar da atat de bine la gust......




Dificultate-simplu
Timp-30min,plus timpul de spalat spanacul
Cost-mediu


Ingrediente
  • 1kg de spanac, eu l-am luat proaspat din piata, cu 3,5lei/kg
  • 500ml lapte 3,5% grasime
  • 50g unt
  • 50g faina
  • 100g branza topita, cascaval sau combinatia lor
  • Sare de mare
  • Un praf de nucsoara macinata
  • 3-4oua



Mod de preparare



Speli spanacul, pe care il poti pune in vas cu apa si lasa cateva minute ca sa indepartezi nisipul (mie prima data cand am spalat spanacul imi venea sa il pun pe tot in cada si sa pun dusul pe el!).


Pui un vas cu apa, mai mare, pe foc, adaugi o lingurita de sare de mare atunci cand fierbe si oparesti spanacul. Adica pui frunzele de spanac si le scoti cu spumiera dupa jumatate de minut. Se scurge bine spanacul si se aseaza intr-un vas care merge la cuptor.

Faci sosul bechamel : untul si putin lapte se topesc pe foc, se dizolva faina si se adauga restul laptelui, dupa care se pune pe foc mic si se face exact ca o ciulama.

Se adauga un praf de nucsoara si branza sau cascavalul a final, astfel incat sa se dizolve in sos.


In spanacul din tava se fac, cu ajutorul lingurii trei-patru adancituri in care spargeti oualele si le asezati ca intr-un cuib. Acoperiti totul cu sosul bechamel cu branza si dati la cuptor pana se rumeneste.



Tips

Este excelent pentru cina, pentru ca este cremos datorita bechamelului dar si usor pentru ca este totusi in mare parte “verzitura”. Este o varianta a clasicului spanac.