10 noiembrie 2014

Iepure la cuptor










Am vazut din ce in ce mai des in supermarket iepure, carcasa, uneori si posterior,la diverse preturi: in Carrefour este aprox 35lei/kg, in magaziul de cartier unde este aprox 37 lei/kg, la Billa unde cred ca era 45lei/kg dar poate ca m-am uitat la posterior de iepure, nu carcasa- nu sunt extreme de sigura-iar in Lidl, cand este in promotie este aprox 20lei/kg-cnd nu e la promotie, nu este de loc-, dar sa fiu cinstita nu am luat niciodata de la Lidl ca atunci cand intram eu in magazine, domnul iepure era vandut de mult! Pretul este mare, dar de obicei o carcasa de iepure are 1-1,5kg, asa ca poti face ceva fancy de mancare, mai ales daca reusesti sa il iei la promotieJ!

Am auzit de multe ori ideea ca iepurele daca nu stii sa il prepari, nu este bun! Total gresit! Din experienta mea, cine zice asta, de fapt nu a mancat iepure, doar a auzit de el! Adevarul este ca iepurele are o carne foarte frageda, fara un gust distinct, doar ca este mai fin, si se gateste de fapt extrem de usor!
Eu am luat un iepure de casa- de fapt mi l-a adus un coleg, proaspat, curatat si marisor, din crescatoria socrului-deci intreaba si tu in jurul tau la serviciu, ca poate ai noroc! Era marisor si foarte bine curatat, asa ca, tot ce a trebuit sa fac a fost sa ma pun pe gatit.





Timp-1h si 40min
Cost-peste mediu, dar depinde de unde luati iepurele-ca de aia am dat preturile mai sus J
Dificultate –foarte simplu




Ingrediente

1 iepure-carcasa
  5-6 cepe mici sau medii
200 ml vin rosu sec
·       200 suc de rosii-sau 250g de rosii puse in blender
·       1-2 foi de dafin
·       1-2 fire de cimbru
·       Sare de mare, piper prospat macinat
·       1-2 linguri de ulei de masline
·       1-2 catei de usturoi, in camasuta lor

Mod de preparare

Speli iepurele, il cureti de depozitele de grasime-sunt putine, dar nu ne incurcam cu ele! Eu am portionat iepurele, dar daca ai o cratita mai incapatoare il poti lasa intreg.

Se curata ceapa, se lasa intreaga daca este mica sau le tai in jumatate daca este medie si se pune in cratita care va merge la cuptor. Eu am o oala de lut ars, cu fundul gros, care este perfecta pentru carne la cuptor.


Se unge cu mana iepurele cu putin ulei de masline, se sareaza si pipereaza.
Se aseaza in oala de cuptor iepurele in bucati sau intreg- in cazul meu l-am cam inghesuit, dupa cum alegi. 




Se adauga foile de dafin, cimbrul, cateii de usturoi necuratati si vinul. Se acopera si se da la cuptor la foc mediu spre mic aproximativ 1 ora.




 Mie imi place sa gatesc la foc mic, dar cate case atatea obiceiuri, asa ca doar ai grija sa nu il usuci.



Il supraveghezi sa nu scada prea mult sosul, dar in principiu, daca are capac nu se intampla nimic rau.
Este facut atunci cand carnea se desprinde cu usurinta de pe oase. Nu a fost prea multa munca, nu?



Tips

Este perfect cu o lingura de orez simplu si 2-3 cartofi prajiti, mai maricei, o ceapa pescuita din sos, 2-3 linguri de sos si o salata verde. “Ti se topeste in gura!” asa zice mamaia mea! Eu nu am mai apucat sa fac poze asezat in farfurie, atat de repede s-a “volatilizat”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!