14 ianuarie 2012

SUPA CREMA DE ROSII





Daca tot am terminat anul cu o supa crema de ciuperci de ce n-as incepe noul an cu o supa crema de rosii???

Acum, ce sa zic imediat dupa anul nou incepe litania:” cat de mult am mancat!!!!nu mai vreau sa vad mancare pana la Paste!”, afirmatie contrazisa imediat de aparitia vreunui cozonac sau a unei fripturi care se termina imediat ce-ai pus-o pe masa.

Dar, sa revin la supa de rosii, care dupa sarbatori este mai mult decat recomandata.
 Imi aduc aminte de supa pe care o facea mamaie: era buna, dar era o chestie subtire si clara la care tin minte ca muncea macar juma’ de zi. Buna dar rara, cam asa as putea sa rezum calitatile supei.
Vremea a trecut, iar supa si-a schimbat reteta odata cu interventia matusi-mii:” de ce sa fie clara si rara, de ce rosia e buna iar coaja nu? De ce sa ma straduiesc sa gatesc 3 ore la o supa? Las-o asa ca este foarte buna si neclara, ca doar nu o folosesc pe post de ochelari ci de mancare!”
Deci, nu ne mai chinuim cu decojitul, cu datul prin sita si alte chestiuni: taiem frumos totul, le fierbem la gramada si vedem noi ce mai adaugam peste--o galusca, o fidea.
Acum, eu m-am gandit asa: taiem totul ca din topor si bagam mixerul, apoi mai adaugam cate ceva daca mai este nevoie, sau poate nu si gata supa.

Gata! Incep sa scriu reteta de supa de rosii revizuita la fiecare generatie--deci as putea sa o numesc supa aIII-a de rosii, nu-i asa?

Dificultate-simplu
Timp-30min
Cost-ieftin

Ingrediente

  • 2 cutii de 400g rosii intregi in suc de rosii--- de calitate(daca se poate fara E-uri, fara sare) eu am folosit Margherita
  • ½ radacina de telina
  • 3 radacini de albitura, mari sau medii ca marime
  • 3 morcovi mari
  • O ceapa mare
  • 100ml ulei de masline
  • Patrunjel proaspat tocat
  • Sare de mare
  • Daca vrei poti adauga galuste, fidea, sau taitei de casa


Mod de preparare

  

Cureti telina, albitura, morcovii si ceapa.





 Le tai grosolan si le pui intr-o oala cu capac impreuna cu 2 linguri de ulei de masline la un foc mediu pana se calesc-aburesc un pic, adica aprox 1 min.




Se adauga apa pana acoperi toate legumele si se lasa la fiert cu capac. 



Peste 15-20 de min, incerci sa vezi daca morcovul a fiert, de obicei este aproape fiert, adaugi rosiile din conserva impreuna cu tot sucul lor si lasi mai departe la fiert.







Separat, intr-o alta oala se pune la fiert 1-2 litri de apa pe care o vei folosi pentru a subtia supa.
Atunci cand morcovul este fiert, dai de-o parte oala plina de radacinoasele aburinde. 





Abia acum adaugi restul de ulei de masline si mixezi totul cu un  blender/mixer pana rezulta un piure omogen. 





Adaugi sare dupa gust si subtiezi supa, cu apa fiarta deja, pana ajungi la consistenta perfecta pentru tine.
Daca vrei poti adauga fidea sau alte paste.



 Eu de obicei rup un snop de spaghete in bucatele mici ( paste din grau dur, evident) si le adaug direct in supa, fara o fierbere prealabila. Ele se fac singure doar daca le lasi 10min in supa fierbinte.




Adaugi patrunjel proaspat tocat si servesti.

Tips

Este buna atat calda cat si rece. Perfecta pentru pachet (in cazul in care este satul de sandvisuri). Daca nu adaugi paste sau galuste poti dumica paine neagra de secara(care este dulce) intr-un bol, pui supa fierbite cu polonicul peste painea dumicata si vei avea o supa extra consistenta, deoarece painea neagra “se dizolva” in supa si rezulta ceva care se taie cu lingura si usor mai dulce decat supa obisnuita. E practica pentru copii ca exista mai utine sanse sa o verse pe ei.




2 comentarii:

  1. Matusa ta are dreptate,supa este mancare nu ochelari.
    Eu o fac cu orez,putin usturoi si de preferat cu mamaliga rece,este super.

    Ai la mine pe blog un premiu.

    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Mihaela, super varianta!
      Premiu, serios??????
      Super!!!! Multumesc mult!!!

      Ștergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!