29 ianuarie 2012

Melci cu scortisoara sau cinnamon rolls


Pentru ca afara totul este acoperit de zapada, am avut o pofta nebuna de niste melci cu scortisoara, copti in cuptor astfel incat toata casa sa-mi miroasa a scortisoara si a iarna. Reteta este simpla, doar ca necesita ceva timp pentru a creste aluatul, dar este duminica si nu ma grabesc nicaieri!

Dificultate-medie
Timp-3-4ore cu tot cu crescut si copt, dar timp efectiv de lucru, ar fi doar 30min
Cost-mediu






Ingrediente

I Aluat
  • 1 plic drojdie uscata
  • 250ml lapte
  • 150g faina
  • 5 linguri zahar

II Aluat

  • 3 oua intregi
  • 100g unt topit(2 min la microunde)
  • 250g faina
  • 2pliculete zahar vanilinat


Umplutura

  • 15g scortisoara pudra(un plic)
  • 3 linguri zahar
  • 100g migdale macinate
  • 150g stafide inmuiate in lapte
  • 50g unt topit (2 min la microunde)


Glazura
  • 100g zahar pudra
  • 3 lingurite lapte dulce

Intr-un castron se pune zaharul pudra si se adauga laptele dulce lingurita cu lingurita. Se amesteca bine cu ajutorul linguritei, pana ce textura devine fina si intreaga compozitie este de consistenta smantanei.



Mod de preparare

I Aluat




Se amesteca toata ingredientele cu un tel pana la omogenizare, intr-un castron mai mare, desigur. Va rezulta un aluat ca de clatite, care curge cu usurinta.



 Se acopera castronul cu un servet de bucatarie si se pune la caldura. Eu l-am asezat pe calorifer. Nu are importanta daca ingredientele folosite sunt reci, cum a fost si cazul meu, pentru ca stand la caldura aluatul va creste. In schimb, va trebui sa lasi restul ingredientelor in bucatarie, ca sa fie la temperatura camerei atunci cad le vei adauga peste primul aluat (este chiar foarte important). Se lasa la caldura pentru 40 min, pana cand aluatul melcilor cu scortisoara isi dubleaza volumul.




Tot acum pui stafidele la inmuiat in lapte. 



Le pui intr-un castron si apoi adaugi lapte dulce pana le acoperi. Cel mai simplu este sa le lasi castronul la caldura, adica tot pe calorifer, pana stafidele se rehidrateaza iar aluatul este gata de intins.





II Aluat

Se adauga ingredientele peste primul aluat si se framanata pana la omogenizare, cu mana. Se pune iar la caldura, pe calorifer in cazul meu, pana isi dubleaza volumul din nou.



Untul se lichefiaza rapid in 2 min la microunde, dar fii atenta cand il adaugi peste aluat, pentru ca va fi fierbinte, asa ca scoate mana din aluat atunci cand pui untul.. Dureaza mai mult de data asta statul la caldura, cam 60-90 min, deoarece cantitatea este mai mare.







Atunci cand este gata, se intinde foaie aluatul, dupa ce se pudreaza cu putina faina. 





Aluatul ar trebui sa aiba o forma dreptunghiulara si o grosime de 0,5cm. Dreptunghiul meu de aluat pentru melci cu scortisoara, sau cinnamon rolls cum ii spun americanii, a avut aprox 100cm lungime si 50cm latime, destul de mare pentru o foaie de aluat.
Daca ti se pare ca nu poti intinde aluatul cum trebuie, aduna-l pe tot, imparte-l in 2 si faci 2 dreptunghiuri, in loc de unul singur, pastrand grosimea foii de 0,5cm.

Umplutura

Topesti untul la microunde, adaugi scortisoara, zaharul, migdalele macinate si stafidele(umflate, acum) impreuna cu tot laptele ramas in castron. Se amesteca bine si se va intinde, cu ajutorul unei spatule de silicon, pe foaia de aluat.




Intinzi umplutura in strat uniform pe tot aluatul si rulezi aluatul ca pe o clatita, ruland latura cea mai lunga.




Se taie in felii egale ruloul obtinut. Feliile, eu le-am taiat, in grosime de aproximativ 1,5cm, dar fii atenta si foloseste un cutit mare si bine ascutit, astfel le strici forma.










Melcii tai cu scortisoara sunt aproape gata. Ii aliniezi frumos, ca pe soldatei, intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Lasa spatiu suficient intre melcii cu scortisoara, pentru ca ei vor creste din nou, timp de 30 de min, tot pe calorifer, astfel incat sa devina grasi si pufosi.







Se coc in cuptorul cald deja, timp de 15min, la foc mediu pana devin aurii si incepe sa miroasa toata casa a cozonac si a scortisoara.




Glazura se toarna pe melcii cu scortisoara fierbinti. Se formeaza astfel o pojghita tare si lucioasa, foarte decorativa.
Puteti imbraca complet melcii cu scortisoara in glazura, sau doar picura, dar arata bine, asa ca ....sunteti liberi sa faceti cum doriti. Daca ii vrei complet glazurati dublati cantitatile de ingrediente la glazura.





Tips

Mi-au iesit 18 melci cu scortisoara. Sunt pufosi, miros a scortisoara si sunt foarte aspectuosi. Este adevarat ca iti va lua juma’ de zi sa ii faci, dar nu este dificil si la fel de adevarat este ca ii vei manca la micul dejun, in urmatoarele 3-4 zile, alaturi de o cana de lapte, sau la un vin rece, de ce nu ( nerecomandat minorilor, desigur)


6 comentarii:

  1. De-a lungul timpului, gastronomia din fiecare popor a parcurs o serie de transformari, adaugiri si imbunatatiri. In Europa, datorita dominatiei romane si elene s-au imbinat cele doua stiluri gastronomice, de la cel mai simplu la cel mai complex. Rafinamentul grecilor in a crea in bucatarie impreuna cu priceperea italienilor de a imbina ingredientele, astfel incat cel care savura din bucatele pregatite nu isi putea da seama din ce este preparat, au reusit sa faca din a gati o adevarata arta.
    Din fericire, in Romania au patruns din cele mai variate si mai interesante bucatarii ale lumii. Astfel ca astazi ne putem bucura de o varietate de gusturi cum ar fi cel italian, francez, indian, chinezesc, japonez, tailandez, libanez si multe altele.
    Fie ca alegi pastele pregatite cu grija de italieni la care asortezi un vin bun, fie ca te delectezi cu finetea mancarurilor chinezesti aburinde pe plita incinsa sau in traditionalul wok, fie ca preferi aroma condimentelor din bucataria indiana care din punct de vedere ayuverdic acestea detin proprietati vindecatoare si sunt menite sa stabileasca armonia corpului tau, trebuie sa stii ca a manca sanatos si natural este vital pentru sanatatea si echilibrul corpului tau. In acest sens, ingredientele naturale fac diferenta.
    In vremurile pe care le traversam, a manca sanatos devine o provocare. Lasandu-ne angrenati in rutina, avem tendinta sa facem excese culinare, sa ne alimentam nesanatos si total necorespunzator nevoilor noastre sau pur si simplu sa sarim peste mese pentru a oferi prioritate altor activitati care noua ni se par mai importante dar care in realitate nu sunt.
    Gustul mancarii este unul dintre indicatorii care ne motiveaza sa mancam. De aceea, combinarea ingredientelor si asortarea lor cu grija este obligatorie. Cultura gastronomica, devine din acest motiv si mai pretioasa. Dar pe langa aceasta cultura si pricepere mai exista un ingredient de baza nelipsit din orice mancare, si anume pasiunea cu care este preparata. Atunci cand gateste, bucatarul lasa o parte din el in creatia lui. Cand este pregatita cu drag, mancarea are un gust inedit.
    Acestea fiind spuse, se pare ca pentru a te bucura de o masa ideala este nevoie de ingrediente naturale de calitate, de priceperea si inspiratia bucatarului, de suflet pentru a adauga aroma deosebita mancarii dar si de alegerea momentului potrivit.
    Naturalgustcatering.ro iti sta la dispozitie pentru a-ti impartasi aceste secrete si nu numai. Poti face din masa ta o ocazie speciala de care sa te bucuri tu dar si cei apropiati tie.

    RăspundețiȘtergere
  2. I always emailed this web site post page to all my contacts, since if like to read
    it afterward my friends will too.

    my blog: jocuri adulti online gratis

    RăspundețiȘtergere
  3. I'm no longer certain where you are getting your info, however good topic. I must spend a while finding out more or working out more. Thank you for wonderful info I was on the lookout for this info for my mission.

    Look at my weblog :: Juegos Gratis

    RăspundețiȘtergere
  4. Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and I am impressed!
    Extremely useful information specially the closing section :) I
    handle such information much. I was seeking this certain information for a long time.
    Thank you and best of luck.

    My weblog ... cele mai bune jocuri online gratis

    RăspundețiȘtergere
  5. Appreciating the commitment you put into your blog and detailed information you present.

    It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same out of date
    rehashed material. Fantastic read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to
    my Google account.

    my blog post: jocuri cu pazal

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua, am facut rulourile cu ajutorul retetei dvs, dar mi-a intrat mult mai multa faina in etapa II ! In loc de 250 g, mi-au intrat vreo 400 g.

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!