18 mai 2011

Despre mancare, foame si fitza




Probabil ca te gasesti si tu, cel ce citeste acest blog, in situatia de a fi la serviciu sau in oras si de a te lovi o sfanta foame de ai manca si pietre! Si pietre, vorba vine, ca de fapt manata de foame nu ti-e tocmai usor de a gasi ceva bun si ieftin de mancare in oras.

Vorbesc aici despre Bucuresti, dar am fost de curand in Sibiu si dupa ce am admirat cateva cladiri si lumea care se plimba prin cetate, am intrat sa mananc la o terasa, unde in jumatatea de ora stata acolo, au intrat ca la ei acasa 2 cersetori iar cei care serveau se purtau de parca erau de-ai casei sau ceva frati de patroni! Lucru absolut dezgustator pt ca erau cersetori de aceia adevarati, ce lasau in urma un aer irespirabil....si asta in plin centru, in interiorul unui restaurant, si scriu in detaliu despre asta pentru ca de cate ori ies din Bucuresti sunt insultatapentru simplul fapt ca sunt bucuresteanca si mi se dau lectii despre politete, bune maniere si stil. Daca din politete spun ca Ardealul este frumos, sunt politicoasa, pentru ca nu mi se pare ca acolo se invart cainii cu covrigii in coada, dar nu ii spun omului ca e cam la fel ca in Bucuresti dar putin diferit, iar diferenta nefiind tocmai in bine. Dar sa auzi la fiecare 10 minute ca “ la noi nu e ca la voi”, numai dupa cateva zile de repetitie plictisitoare, iti vine sa urli :”DAA, asa e!” dar nu o faci, pentru ca te gandesti ca nu foloseste sa zici tu ca ti se pare nu tocmai diferit, sau cand e diferit este in rau.
Dar sa revin la mancatul in oras. Sa zicem ca esti la serviciu, la birou si te loveste foamea. Suni sa vina mancarea la pachet, nu? Pai nu, ca mancarea de catering este de obicei ieftina doar la prima vedere, iar daca ti se pare ca o anume firma e ok, asta se va intampla doar in primele luni, pentru ca pe masura ce se micsoreaza portiile se strica si gusturile, iar preturile se modifica intotdeauna in sus.
Daca faci parte din fericitii care au un market pe langa birou, te-ai scos: din primavara in toamna tarziu mananci la iaurt pana iti iese pe nas! Daca ai si o covrigarie, e clar, covrigi cu iaurt pana nu mai intri in haine, mai ales ca manaci 3 covrigi si ajungi acasa hamesit, ca “doar nu am mancat nimica azi”!
Daca ai o patiserie, este clar ca o merdenea sau o dobrogeana va fi pranzul tau pentru multa vreme pana ajungi sa te ia cu greata din capul strazii cand dai cu nasul de miros. Si este Bucurestiul plin de patiserii! Care bune, cu CTC-ul langa ( adica batranica, spalata, ingrijita dar saracacioasa care cerceste tacut, care este cel mai bun controlor de calitate al localului deoarece trebuie sa supravietuiasca milei cumparatorului de merdenea care o va pomeni cu o merdenea, un corn cu ciocolata sau mai stiu eu ce de 5 ori pe zi) care gretoase, care cu gogosele care au umplut orasul care nu ar fi rele, dar ati remarcat ce miros greu de ulei ars, extrem de ars, umple statia de metrou de la Romana?

Au disparut fornetti...Ati remarcat? Cred ca pur si simplu cumparatorii nu mai puteau cu fornetti la fiecare 5 m, oriunde .
Ar mai fi Mc-ul, iti iei un mcpuisor si o tulesti unde ai treaba, il mananci pe drum, ca are hartie pe el, nu pui mana murdara, e 3,5 lei, hai ca nu te lasa sa mori de foame pentru 3-4 ore! Stai la coada de liceeni sau elevi de ai impresia ca ai confundat vre-o scoala cu mc-ul si cand ajungi la casa de marcat se ratoieste o tanti la tine, tot undeva pe la 18-19-20 de ani, care tipa si te cearta sa comanzi, dupa care, ca tot esti la fast food si ai pierdut deja 5-7min la coada(iar cand ti-e foame de lesini asta inseamna eternitatea) isi recita prosteste toate intrebarile: suc doriti? Dar cartofi? Desert? .... iat tu grabita insisti ca vrei un nenorocit de mcpuisor, la pachet, si mai repede daca se poate. Iti zambeste condescendent, dupa care, intra intr-o viteza de zici ca e faza de reluare la fotbal si iti cauta amaratul ala de sendvis de parca ar cauta comoara pierduta a lui Aladin, dupa care se apleaca cu greutate de sale ca sa ia 2 sevetele, te mai intreaba o data daca vrei la pachet, si tot asa mai reuseste sa treaca 5 min, iar tu, mai ceva ca Fomila frate cu Robin Hood, ii smulgi punguta foarte bine impachetata( de parca urma sa il duci cadou intr-o vizita!) te chinui sa desfaci punga sa iei amaratul ala de sandvis si sa o iei un pic la fuga ca oricum ai intarziat ca naiba!
Niciodata nu am inteles meniul: de ce as manca sandvis cu cartofi prajiti? Paine si cartofi prjiti? Si de ce trebuie sa beau ceva dulce? Si mai ales cand? Atunci cand mananc hamburgerul? Adica merge cu suc????

Ar mai fi kfc-ul, nu-s multe locatii in oras, fac aripioare crocante, pline de grasime, bucati de pui, ca de exemplu spate. il indeasa intr-un recipient de-l numesc ei galeata-bucket, ti-l dau la 30-35 de lei, adica de 3 ori un pui de la alimentara, ii pui maioneza cu usturoi de porti amprenta kfc toata ziua, iti dau un servetel umed pe care arata un bebe in fundul gol de ai o ezitare si te intrebi: pentru ce e servetelul? Dar al naibii servetel zici ca e Fort Knox , ca tragi de el cum te pricepi mai bine, cu mana, cu dintii, rogi colega sa incerce si ea desfacerea plicului cu servetel, pana cand te predai si te duci la baie sa te speli pe maini ( bine ca esti un caraghios care mergi cu mainile ca un chirurg inainte de operatie, pana la baie).
 Si trecand de servetele, desi ai un singur sevet de hartie si unul umed ( la care poate specialistii in alba-neagra pot ajunge ca tu nu!), ajung la mancat: de mancat, se mananca foarte bine adaptat pietii romanesti: adica cu mana, dar servetelul umed este pentru inainte sau dupa? Ca nu ma prind niciodata!!! Sunt obsedata de servetel?
La Mc te umple de servetele, la astia nu iti dau nici cat sa ai sa pui o guma de mestecat!

Am mancat acum vre-o 3-4 saptamani la Ikea: intre 16 si 19( parca 19 era) erau chiftelulete suedeze la jumate de pret, si nu exagerez cand spun ca la ora 16 s-a incolonat Baneasa toata la coada groasa de 3 randuri, ca sa ia chiftelute! Am luat si eu, normal, 10 chiftelute, cartofi natur, sos si gem ( ce-mi place combinatia intre sosul de curry si gemul de merisoare!) cu 4,99 lei. Am fost socata cand la casa mi s-a dat restul de 1 ban. M-am gandit: uite, oameni care respecta banii: 1 ban, este al meu si ma respecta suficient cat sa mi-l dea( altfel sa puna pret 5 lei, nu 4,99). Am mancat gandindu-ma la un fel de a fi foarte strain romanilor: respectul pentru fiecare ban si m-am intalnit la masa cu manelismul autohton-pe masa erau 3 bani, lasati in dispret pe masa, “ca doar nu are ce face cu ei!”
Cat de fuduli suntem in saracia noastra!! 

Am vazut in ultima perioada foarte multe sendvisuri facute in casa, macate civilizat in metrou, autobuz, in mers.

Daca esti prin Piata Romana un loc in care se mananca cinstit si ieftin este cantin ASE-ului, intri fara legitimatii sau carnet de student (daca nu arati a student nu-i problema), si mananci o mancare far fitze, dar curata si ieftina. Nenorocirea este ca daca te loveste foamea pe la ora 3, ai putine optiuni, caci au trecut inaintea ta pe acolo armate de hamesiti si nu au mai lasat prea multe in urma.

Va urma


6 comentarii:

  1. de cate ori vin acasa la Bucuresti asta ma loveste in oras: lipsa posibilitatilor de a manca ceva simplu, dar bun, cand ti-e foame pe strada. nici nu stii cat de tare sunt de acord cu tot ce ai spus aici, de la soiosenia merdenelei la incruntarea mecdonaldistei (din principiu nu mai merg la mcdo de multi multi ani, dar cand mai merg cu cate cineva, ahem, fi-mea aia mare care vrea neaparat mec, mi se face rau cand individa de la casa incepe sa recite, iar eu nu pot tine pasul :)) ). la Viena imi place ca iti poti lua un sandvis normal, gen sunculita si salata, la un pret ok. si ai si ce alege. nu inteleg de ce nu incepe cineva o afacere cu sandvisuri, dar nu de genul celor care exista acum, scumpe de nu te poti apropia de ele, de zici ca le-au tavalit prin pulbere de aur sau ceva...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Zazuza, cat de tare este faza cu "de zici ca le-au tavalit prin pulbere de aur sau ceva..."
    Stii de ce nu poti gasi un sendvis onest in oras, de genul pe care ti l-ai face acasa? Pentru ca desi consumatorul, adica noi, am evoluat si nu tinem sa mancam o bagheta de paine cu 2 felii stravezii de sunca proasta, detinatorii de magazine NU. Vor sa cumpere ieftin si sa vanda scum, iar asta nu poti face decat daca cumperi cea mai proasta calitate, ca sa poata avea adaos 100%. La noi inca "merge si asa"......

    RăspundețiȘtergere
  3. Noroc cu comoditatea omului ,daca toti am fi sa ne facem un pachetel de acasa nu ar mai fi nici merdeneaua,gogoasa(asta ar ramane,caci gogosi nu stau sa fac),Mc,Kfc,etc.
    Eu nu am inteles totusi ca se zice ca romanul este sarac si totusi restaurantele,fastfoodurile ,sunt cu duiumul si pline,iar unele ca sa mananci ceva costa,de unde? daca romanul este sarac.
    Eu cred ca este sarac cu duhul.
    In general daca nu am nimic la pachetel cand vin in Bucuresti si bananaim mai mult prin oras,ori cumpar o bagheta ,ceva mezel,mustar,branza si gata gustarea.
    Dar un covrig si o gogoasa cumpar, caci este rar cand venim in Bucuresti,pofta este pofta.
    Zilnic ,ar fi sinucidere curata si financiar si ca sanatate.
    Succes in tot ceea ce faci.

    RăspundețiȘtergere
  4. asa e cu comoditatea....chit ca 100 de ani daca m-as chinui nu mi-ar iesi merdeneaua ca la colt de srada.
    sa stii ca pentru mine este o intrebare deschisa "unde mancam cand nu suntem acasa"! adevarul este ca sut de-a dreptul fascinata de ce tampenii pot sa manance oamenii si cat de multi bani dau pe ele. Acum, ce sa zic, nu s-a iventat politia gustului sau macar politia restaurantelor, asa ca nu pot decat sa sper ca daca expun oamenii la mancare cu gust, o sa o deosebeasca pe cea fara gust mai usor...
    Succes si tie

    RăspundețiȘtergere
  5. Wash your curly hair at the very least two days in a week.
    As natural products don't have any side-effects, you can rest assured for healthy hair. Generally, these products are more expensive than their watered-down counterparts, but you can find a few affordable pure silicone hair products (see below).

    RăspundețiȘtergere
  6. Also, they are lighter and can be used around plants which prefer somewhat acid
    content in the soil composition. Owning a regular lawn mower does not
    mean you have to give up on mulching your yard; you just
    have to be willing to do some work. Cardboard mulch is very uncommon in Los Angeles, California and other parts of
    the country.

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!