24 decembrie 2013

Chec cu aroma de portocala si 3 glazuri de sarbatoare















Nu am considerat niciodata checul ca fiind o prajitura de sarbatoare, ci doar o prajitura de conjunctura. Cand ai chef de ceva dulce este rapida, simpla si din ingrediente care de obicei sunt nelipsite din camara. De data asta, prin aroma sa puternica de coaja de portocala si “imbracamintea” frumoasa, facuta din 3 glazuri, checul cu aroma de portocale este un dulce foarte potrivit pentru un mic dejun de Craciun.

 Chiar daca pare complicat, reteta de baza este aceeasi pe care o stii prea bine, singurele deosebiri fiind adaosul de coaja de portocala si cele 3 glazuri. Daca nu ai chef sa faci 3 glazuri-mai taie, da-le naibii!:) - poti face o singura glazura, din care cea mai potrivita mi s-ar parea cea de portocala, dar tu il faci, asa ca este alegerea TA!

Dificultate-medie
Timp-aprox 1 ora
Cost-ieftin

Ingrediente aluat


  • 6 oua
  • 150g unt la temperatura camerei
  • 250g faina
  • 250g zahar
  • 3 linguri de cacao cat mai neagra, eu folosesc van der Zaan
  • 1 praf de copt
  • Coaja de la 2 portocale mari, cojoase, alte 4 linguri zahar si 50-70ml de apa pentru a aromatiza checul cu portocala



Ingrediente glazuri

Vei avea 3 glazuri- de ness, ciocolata si portocale
  • 1 lingurita de ness
  • 50g ciocolata neagra si o lingura de cafea gata facuta
  • 1-2 linguri de suc de portocale
  • 150g zahar pudra



Mod de preparare

Incepi cu portocalele, pe care le speli bine de tot, eventual cu o periuta sub jetul de apa. Cureti coaja cu ajutorul unui curatitor de cartofi, astfel incat ramai doar cu partea portocalie a cojii de portocala. 



Le tai subtire, de-a latul cu un cutit, astfel incat ai numeroase aschii.
Pui intr-o craticioara pe foc 50-70ml de apa cu 4 linguri de zahar si il lasi sa ajunga in clocot, moment in care pui coaja de portocala taiata.



 Lasi sa fiarba la foc mic pana incepe sa miroasa a portocala iar coaja se inmoaie. Astfel, prin fierbere in apa cu zahar, se amplifica aroma cojii de portocala. Se fierb cam 10 min, dar daca ramai fara lichid, opresti, nu pui apa peste, ca il diluezi. Lasi la racit lichidul cu coaja de portocala, intr-un loc rece(camara, balcon, unde crezi tu ca se raceste mai repede)


Separi galbenusurile de albusuri. Peste galbenusuri adaugi 125 g zahar si bati pana fac spuma.






 Adaugi untul bucati si amesteci din nou cu mixerul pana se incorporeaza bine.



 Adaugi cacao amesecand cu o lingura (eu folosesc intotdeauna o spatula de silicon).



Bati albusurile spuma, adaugi zaharul, 125g, in ploaie, il incorporezi si apoi adaugi praful de copt.



 Continui sa mai bati 20 de secunde albusurile. Adaugi peste compozitia cu cacao albusurile si faina, alternativ, amestecand cu grija. 






Acum adaugi cojile de portocala fierte in sirop de zahar, racite si scurse. Pastrezi siropul ramas, pt ca il vei putea folosi la glazura de portocala sau il poti bea cu apa minerala.

Tapetezi 2 tavi de chec cu hartie de copt si pui compozitia-aluatul trebuie sa ocupe aproximativ 60-70% din inaltimea tavii, pentru ca va creste la copt.

Il dai la cuptor, la foc mediu, aproximativ 30 de min. Inainte de-al scoate, verifici daca este copt cu ajutorul unei scobitori(stii regula-scobitoarea, dupa ce intepi in profunzime checul, trebuie sa ramana curate, fara urme de aluat).


Cat timp checul cu aroma de portocala este la cuptor, faci cele 3 glazuri.

Glazura de ness

3 linguri de zahar pudra si o lingurita cu varf de ness se freaca cu 1-2 lingurite de apa, pana rezulta o crema deschisa la culoare.

Glazura de portocale

3 linguri de zahar pudra se amesteca bine cu 1 lingurita-2 din siropul de la fiert coaja de portocala, sau cu suc de portocala. Pui treptat lichidul peste zahar si amesteci, ca sa nu faci glazura prea subtire.

Glazura de ciocolata neagra

Cauti o craticioara care sa fie acoperita perfect de un castron, astfel incat sa poti topi ciocolata la aburi. Pui apa in craticiora, si dupa ce ajunge la fierbere dai focul la minimum; pui castronul ca pe un capac si in el pui ciocolata bucatele mici si 1lingura de cafea facuta, astfel incat sa lichefiezi mai usor ciocolata. Lasi castronul cu ciocolata lichefiata( sa stii ca nu este perfect lichida, ci mai mult ca o crema) peste craticioara cu apa fierbinte, cu focul stins, ca sa se pastreze cremoasa.




Cand scoti checurile din cuptor, le scoti hartia de copt si le imbraci repede in glazura. Eu am impartit checul pe lungime in 3, dar daca ai alte idei, fa exact cum iti spune intuitia ta!
Pui cate o glazura, cu o lingurita si o intinzi cu ajtorul unui cutit, imediat ce ai scos checul cu aroma de portocala din cuptor. Checul se va raci in ceva timp, iar glazurile se vor solidifica, imbracandu-l in haine de sarbatoare.




Tips

Lasa-l la racit, dar fereste-l de umezeala, pentru ca se vor strica glazurile.
Este perfect a doua zi dupa ce il faci, este aromat, catifelat si foarte aspectuos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!