Pagini

14 noiembrie 2010

Marmelada de lamai


Marmelada de lamai mi s-a parut ceva foarte exotic si interesant, cu atat mai mult cu cat imi place aroma lor atat de mult!
Pentru ca aveam nevoie de coaja a 10 lamai pentru Limoncello (asta este o alta poveste pe care am sa o pun pe blog, dar mai are de stat la macerat!) am ramas cu 10 lamaii mari si frumoase, dar fara coaja lor galbena, asa ca am continuat sa curat lamaile si sa le transform in marmelada dulce-acrisoara si extrem de parfumata!




Dificultate-medie
Timp-90min
Cost-medium

Ingrediente

  • 10 lamai curatate de coaja si samburi

  • 1200g zahar


  • 1pliculet zahar cu vanilie de burbon

  • Coaja galbena de la 2 lamai


Mod de preparare

Se curata coaja galbena a lamailor cu ajutorul curatitorului de cartofi, pentru ca sa poti lua astfel doar partea galbena a cojii de lamaie, pentru ca acolo sunt uleiurile esentiale si parfumul, iar partea alba trebuie indepartata pentru ca este amara.






Se curata lamaile ca in foto:



  • se taie capacele ca la pepene



  • se indeparteaza coaja alba cu ajutorul unui cutit



  • se taie in sferturi si se indeparteaza pielita alba de la mijloc si samburii

  • se indeparteaza toate pielitele albe si se taie din cutit miezul lamaiei

  • Se taie din cutit si coaja de lamaie de la 2 lamai. Se adauga 200ml apa, 1200g zahar si se lasa la fiert pana i se schimba culoarea de la galben deschis la galben auriu-miere.


In aparenta, cu cat o fierbi mai mult, cu atat ea devine mai lichida, dar nu va fie teama ea se “incheaga” foarte bine dupa racire.


Are o textura de jeleu si o transparenta de sticla

O puneti fierbinte in borcanele mici ( ca este o delicatesa, ca doar nu o sa le puneti in borcane de 400g) pe care le pastrati la cald pana a doua zi!

Tips

Ce sa zic: cat de bune ar fi niste clatite cu aceasta dulceata....cat de bine s-ar asorta cu un gris cu lapte.....indiferent ce alegi sa faci cu marmelada ta de lamai, o sa gusti o bucatica de soare!

3 comentarii:

  1. Oare ce gust au clatitele cu marmelada de lamai? Am sa incerc sa fac si eu ca sunt curios.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Iasi, sa-mi spui ce gust au! Eu am folosit marmelada de lamai la prajitura cu suc de rosii sau pe post de cadou! Cine putea rezista unui borcanel cu marmelada de lamai?
    Dar sa stii ca o sa il pun pe tata sa faca clatite si o sa pun marmelada de lamai(ca eu nu ma pricep la cltite, ultima data a trebuit sa o iau cu cutitul de pe tavan si sa caut la prieteni ceva lavabila sa dau:)))asa ca ....mai bine il rog pe tata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai ce ma bucur ca am gasit reteta asta! Abia astept sa vad ce imi iese!

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!