Pagini

22 noiembrie 2010

Limoncello



Limoncello este o bautura digestive, care trebuie servita foarte rece, de la congeltor intr-un paharel rece si el care se va aburi la temperature camerei.

Limoncello este o bautura originala din Italia, respectiv din sudul Italiei, din Campania. Aici, locuitorii ai Capri, cei ai orasului Sorrento si cei din Amalfi isi aroga descoperirea acestei licori care aduna in culoarea sa toata lumina si aroma sudului Italiei.

Limoncello este o bautura digestiva, care trebuie servita foarte rece, de la congeltor intr-un paharel rece si el care se va aburi la temperature camerei.

Limoncello este o bautura originala din Italia, respectiv din sudul Italiei, din Campania. Aici, locuitorii din Capri, cei din Sorrento si cei din Amalfi isi aroga descoperirea acestei licori care aduna in culoarea sa toata lumina si aroma sudului Italiei.


Exista adevarate polemici asupra paternitatii acestei licori inebunitor de aromate si tari in acelasi timp. Nu confundati limoncello cu un liquer usor pentru “dame” ca veti face o mare greseala! Are cva mai mult de 40 de grade, sta la congelator si nu ingheata si se bea inainte sau dupa felul principal fiind un tonic si un digestiv in acelasi timp. Este o potiune magica facuta din distilarea lenta a cojii de lamaie, de aceea rugoasa, galben aprinsa, caci lamaia de limoncello este lamaia de Capri sau de Sorrento si nu acea lamaie cu coaja neteda, de suc de lamaie. Aceasta coaja, macerata in total 80 de zile la loc intunecat si in alcool de 90 de grade, cedeaza toate uleiurile sale esentiale alcoolului, impreuna cu acea culoare galben-laptoasa! Culoarea sa galben-laptoasa se datoreaza exclusiv macerarii cojii de lamaie si amestecului cu apa si zahar!

Pentru ca limoncello este doar o alta varianta in care poti “gusta” Italia am ales sa fac aceasta reteta simpla dar care dureaza in total 80 de zile.

Pentru ca limoncello este doar cel facut din lamai provenite din Sorrento, nu ar trebui sa aibe coloranti sau amelioratori de culoare sau gust, iar eu citind etichete le-am gasit pe toate, m-a facut sa ma decid: fac limoncello!
Dificultate-simplu
Timp-15min plus 80 zile timp de macerat
Cost-scump





Ingrediente

  • Coaja a 12 lamaii, curatata cu ajutorul curatatorului de legume, astfel incat sa ramana doar partea galbena a cojii si nu si cea alba
  • 1 l alcool de 90%, de uz alimentar, pe care eu il l-am luat din carrefour, si era cam 50lei litrul
  • 1200g zahar
  • 1,5litri apa


Mod de preparare
Are 2 etape de preparare.

1. Etapa

Alegi lamai, de acelea cu coaja rugoasa, groasa, asa numitele “lamai de coaja” cam 12 mai mari. Le speli in apa calduta bine de tot pentru a indeparta eventualele urme de insecticid de pe coaja si le uscati cu un prosop. Le taiati coja, cu instrumentul acela de curatat cartofii, ca sa nu luati mult din partea alba a cojii.




Partea galbena este “detinatoarea” uleiurilor esentiale, a aromei si a gustului, asa ca doar partea galbena!

Se taie din cutit, mare, coaja care mai apoi se pune intr-un recipient de sticla. Eu am gasit o damigeana de 5 l de sticla cu gura mai mare. Se adauga 750ml alcool de 90 de grade si se lasa la macerat pentru 40 de zile la loc intunecos si racoros, pentru ca macerarea sa fie lenta.
Ramai cu foarte mult miez de lamaie, asa ca daca nu ai altceva mai bun de facut, iti recomand sa faci o marmelada de lamaie

Stiu ca sunteti tentat sa faceti cu votca sau cu tuica, dar acestea nu au “taria” necesara, mai ales ca in partea a doua trebuie adaugat zaharul cu apa, iar asta inseamna dilutia alcoolului, in cazul alcoolului de 90 de grade va ajunge undeva peste 40 de grade, dar daca pornesti cu un 40-50-60 de grade, cat are o votca sau o palinca buna, pe langa fapul ca palinca are gust distict, la final nu va conferi taria necesara.

Limoncello-ul meu are 12 zile de macerare, asa ca voi face poze dupa prima etapa si neaparat cand il beau, iar intre timp puteti sa faceti si voi limoncello, pentru ca suntem in plin sezon al lamailor!


2. Etapa

Dupa cele 40 de zile de macerat lichidul are deja o culoare galben citrin fascinanta.

Intr-o cratita, zaharul si apa se fierb pana se dizolva complet zaharul si se lasa sa se raceasca. Se toarna, rece, in damigeana ta cu coaja de lamaie si alcoolul macerate. Se adauga si restul de 250ml de alcool 90 grade. Se mai lasa inca 40 de zile la macerat cand se trage in sticle care se tin in congelator.

In congelator, acest lichid, deoarece este un alcool de 40 de grade nu ingheata.

Tips

Limoncello se serveste foarte rece, de la congelator, ca atare. Este dulce si foarte puternic aromat!
Limoncello face pereche buna cu tiramisu, si o sa avem un delicios Tiramisu cu limoncello, cu gust de lamai si de vara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!