Este atat de uzuala alaturarea croissant-ului cafelei negre incat cine mai stie ca intre croissant si cafea este o istorie? Cu totii, datorita denumirii, spunem ca acest deliciu numit croissant este frantezesc,” oui oui, Ce sa, biensur!” dar nu este de loc asa.
Croissant-ul isi are originea in brutariile vieneze, ca apoi, sa cucereasca evident totul ca un adevarat invadator. De ce spun istorie si nu spun poveste? Pentru ca aparitia croissant-ului alaturi de cafea nu este o intamplare ci este istorie.
In plina dominatie otomana, in Europa, turcii asediaza Viena la 1683, dupa ce mai incercasera si in 1529 fara urmari, insa de acesta data, urmarile desi mici si aparent nesemnificative, vor ramane adanc in constiinta Europei.
In urma asediului Vienei, de la 1683 se naste dupa cele doua saptamani de asediu asupra cetatii, croissant-ul!
Croisant inseamna in franceza crestere si se refera nu la faptul ca aluatul dospit a crescut, ci ca semiluna otomana, simbolul Imperiului Otoman, reprezentand luna in crestere, adica acea luna care aduna forte pentru a deveni completa. Acest deliciu de patiserie a ajuns pe mesele vienezilor, ca o dovada a victoriei asupra semilunei otomane, ca o ironie la adresa puternicilor vremii
Cum anume se alatura cafeaua?
Turcii foloseau deja cafeaua la acea data si ca orice bautor de cafea care se respecta au luat-o cu ei in deplasare. Chiar, incepeau bataliile dimineata dupa ce isi beau cafeaua, sau faptul ca nu le dadea cafea decat dupa batalie constituia succesul lor in lupta? Nu stiu, dar cert este faptul ca atunci cand s-au retras in graba in fata polonezilor, nu si-au mai impachetat cafeaua si au lasat sacii la locul de asediu. Polonezii, au crezut pentru prima data ca erau graunte pentru cai, deoarece cafeaua nu era prajita si au dat-o cailor care au devenit din cale afara de nervosi, motiv pentru care au inceput sa o arunce pur si simplu in Dunare. Un polonez, cunoscator al aceste licori magice, cafeaua, recunoscand boabele a cerut in schimb sa i se dea lui sacii cu cafea si a cerut si permisiunea de a deschide o cafenea in Viena. De aici..... cafea si croissant....o alaturare fireasca.
Dificultate-medie
Timp-efectiv de lucru15min, dar exista multe pauze de stat la frigider si de crescut
Cost-ieftin
Ingrediente
- -500g faina
- -275ml apa
- -25g unt
- -1/4lingurita sare grunjoasa
- -5 lingri de zahar
- -1 cub de drojdie proaspata de 25-30g
- -250g unt, impartit in 3
Mod de preparare
Intr-un castron se pune drojdia, sarea si zaharul si se lichefiaza drojdia prina amestecarea cu o furculita. Se adauga untul si apa si se amesteca bine. Se adauga faina si se framanta putin pana devine un aluat elastic.
1.Se lasa la odihnit in frigider pentru macar 2 ore. Sa fiu sincera nu inteleg de ce trebuie sa se odihneasca aluatul ca doar eu am facut toata munca, dar in fine....
2.Dupa ce s-a odihnit, si aluatul si tu, il intinzi foaie. Pe aceasta foaie intinzi 1/3 din pachetul de unt, cu ajutorul unui cutit, ca si cand ai face un sandvis urias.
3.Impachetezi aluatul astfel incat partea cu unt sa fie pe partea fara unt. Il impachetezi exact ca pe un prosop, il acoperi cu folie si il lasi 45 de min la frigider.
4.Scoti aluatul din frigider si il intinzi, asa impachetat cu facaletul pana il aduci la dimensiunile initiale si il dai iar cu unt. Impachetezi ca si mai inainte si il lasi la frigider pentru alte 45min
5. Repeti pentru ultima data operatiunea si il lasi iar in frigider pentru 45 min.
Intodeauna te folosesti de faina ca sa pudrezi blatul de lucru.
Scoti aluatul din frigider si il imparti in fasii de 3-4 cm pe care le intinzi cu ajutorul facaletului pana devin subtiri.
Tai in tiunghiuri si impachetezi ca la cornuletele cu gem, de la baza triunghiului spre varf. Eu aici le-am cam gresit pentru ca ar fi trebuit sa impachetez foarte strans, dar data viitoare stiu!
Le pui in tava pe hartie de copt si le lasi la crescut minim 2 ore, ca sa poata sa isi tripleze volumul
Inainte de a fi date la cuptor se ung cu galbenus de ou, dar pentru ca suntem in post le-am lasat asa, indecente.
Se dau la foc mic la cuptor, in cuptorul incins pentru 20min si se tin pana devin brun-aurii daca sunt date cu ou, aurii daca sunt fara ou.
Casa se umple de mirosul divin, asa ca pregatiti-va sa le mancati!
Tips
Este evident ca am terminat spre seara, asa ca in loc de cafea si croissant am avut vin rosu si croissant si au mers de minune. Mi-au ramas totusi si pentru a doua zi pt micul dejun pentru ca au iesit aproximativ 40 de croissante medii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Anunta-ma de orice vrei, aici!
Let me know, here!