Pagini

14 septembrie 2010

Crema de zahar ars cu parfum de lamaie

Crema de zahar ars cu parfum de lamaie



“Suntem ceea ce mancam” aceasta afirmatie e un subiect de discutie pe forumul Culinario.ro si m-a facut sa ma gandesc la felul in care mancarea este atat o chestiune de cultura nationala cat mai ales de cultura personala.

Ce vreau sa spun cu asta? Pe langa faptul ca nu putem concepe o sarbatoare fara o masa plina, experienta noastra personala isi spune cuvantul, pe masura ce ne maturizam.

In bucatarie integram cu mai multa usurinta atat cultura si experienta noastra personala, cat si starea noastra de spirit sau amintirile noastre.

Cu toata aceasta introducere vreau sa sun ca nu mai facusem o crema de zahar ars de foarte multi ani. Am ales insa sa ii schimb putin gustul, sa ii dau o aroma de lamaie sosului caramel si cremei in sine, asadar am facut o crema de lamaie “with a lemon twist ”, nu?
Dificultate-simplu
Timp-10min plus 40 min in cuptor
Cost-ieftin
Ingrediente

  • 150 g zahar pentru caramelizat
  • Sucul de la o lamaie
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • 150g zahar pentru crema
  • 7 oua, am gasit retete cu 6 oua sau cu 8 oua, asa ca m-am gandit ca 7 oua ar fi un bun compromis
  • 1l lapte 3,5 % grasime

Mod de preparare

Intr-o cratita incapatoare, zaharul si sucul de lamaie se caramelizeaza pe foc si se acopera toata oala, prin inclinare, astfel incat pe toti peretii sa fie un strat de caramel cu aroma de lamaie. Se lasa la racit.

Intr-un castron mare se bat oauale intregi cu 150g zahar, pana se topeste zaharul, adica sunt necesare 3-4 minute de batut cu mixerul. Se adauga coaja rasa de lamaie si laptele si se mai bate toata compozitia pentru 30 de secunde. Se pune aceasta compozitie peste cratita cu peretii tapetati de caramel si se da la cuptor la foc mediu pentru 40 de min.


Tips

Se serveste rece, in castronase in care potrivesti atat crema cat si sosul care este usor acrisor! O incantare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!