Pagini

01 august 2010

Salata de vinete-Eggplant salad



Ce prezentare sa-i fac acestei salate? Cu totii stim cand cineva coace vinete in bloc! Este laborioasa dar absolut obligatoriu de facut vara. Merge de obicei cu o salata de rosii dar este la fel de buna mancata pe fuga sau savurata pe indelete alaturi de un ardei gras crocant si rece. O putem face stil “nunta” si sa umplem rosiile cu ea, sau pur si simplu o intindem cu delicatete pe o felie de paine prajita si o ornam cu ceapa fina ,shife, sau niste rosii chery si de ce nu un fir de patrunjel, dar sa fie cret ca doar asa este trendy!

Dificultate—medie-pentru ca trebuie sa ai un pic de indemanare pentru a curata vinetele coapte

Timp-apoximativ 90min
Cost-in sezon este ieftina


Ingrediente

  • Vinete 2kg
  • 100 ml-150ml ulei de buna calitate, de orez sau de masline, dar nu extravirgin pentru ca are o aroma prea puternica, usor amaruie, pentru salata de vinete
  • Sare de mare grunjoasa
  • Ceapa fin tocata, aici este dupa gust: deloc sau o ceapa intreaga de marime medie, de obicei este suficienta doar jumatate
  • Daca iti place poti adauga 2 linguri de maioneza,dar in acest caz folosesti doar 100ml de ulei

Mod de prepare

Vinetele se coc pe o tabla pana sunt facute, adica atunci cand coaja este neagra si arsa pe toate partile. O vanata buna de copt este lunga, nu groasa. Aceasta parte a prepararii o poate face oricine, nu iti trebuie calificare inalta pentru a intoarce vinetele de pe o parte pe cealalata si este recomandabil de facut dimineata sau seara, din cauza caldurii si a fumului. Atunci cand sunt facute se pun intr-o tava, la racit, dar nu una peste cealalta. Atunci cand sunt racite, se taie de-a lungul cu un cutit si se aduna cu ajutorul unei linguri de inox pulpa, fara a include si partea carbonizata. Lingura pe care o folosesti este una de inox si iti recomand sa uiti povestile cu lingura de lemn de pe timpul bunicii, cand probabil se foloseau in general linguri de alpaca, sau ceva de genul asta, care se oxida foarte repede! Se aduna toata pulpa intr-o strecuratoare care se pune sub jetul de apa rece si apoi la scurs.
Atunci cand sunt scurse bine de apa, le pui intr-un castron pentru mixer, sau in robotul de bucatarie in care adaugi o lingurita de sare de mare grunjoasa si tot uleiul dupa care pui in functiune mixerul pana obtii o pasta. Gusti de sare si adaugi daca vrei maioneza si ceapa taiata foarte marunt. Nu pune ceapa in mixer pentru ca toata salata va avea gust si miros pregnant de ceapa.
Tips

Se tine la frigider intr-o casoleta inchisa deoarece imprumuta repede orice miros din frigider. Este perfecta pentru o gustare rapida sau ca aperitiv. Este compatibila cu painea prajita sau nu, cu crackers sau doar cu o felie de rosie sau o fasie de ardei gras.

                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!