Pagini

02 august 2010

Porc mediteranean cu rosii, rozmarin si piper verde in oala de lut



Este o mancare aromata care poate fi servita ca singurul fel de mancare la o masa deoarece este satioasa si are ceva festiv. Este aromata cu arome subtile de piper verde si rozmarin, este o combinatie de inspiratie mediteraneana si mai putin traditional romaneasca.


Este usor de facut deoarece treaba bucatarului se rezuma la a arunca de-a valma ingredientele intr-o oala, pe care eu o prefer sa fie de lut ars, sau o punga, varianta foarte moderna.


Arata foarte bine daca il aduci la masa pe “domnul” porc cu rozmarin chiar in oala de lut in care l-ai pus in cuptor, dar fii atent sa il pui pe un suport gros de lemn.

Dificultate-desi pare complicat iti garantez ca este simplu

Timp-5 min preparare efectiva, plus 60-90min la cuptor
Cost- medium


Ingrediente


  • 700g carne de porc, bucati mici, dupa preferinta poti alege orice fel de tip, dar daca tot este de porc alege o carne fara grasime
  • 1kg rosii,ca suntem in sezon
  • 2 linguri pline varf cu boabe de piper verde, uscat sau din saramura
  • 1 lingura cu sare de mare grunjoasa, eu o pun in causul palmei si astfel iti poti face propriile masuri, adaptate la gustutile si masurile tale
  • 2 linguri de frunze uscate de rozmarin, daca aveti rozmarin sub forma de praf, doar o lingurita
Pentru condimente la pret bun iti recomand o taraba cu condimente din Piata Matache, foarte bine aprovizionate si la preturi bune.


Mod de preparare

Se spala si taie carnea in bucatele mici, de 2cm, se taie rosiile in 4 si se indeparteaza partea verde; daca vrei le poti tine 3 min in apa clocotita pentru ca sa le indepartezi coaja, dar pentru ca ea contine fibre mie imi place in mancare. Se adauga piperul, sarea, rozmarinul. Ar fi perfect daca ai in casa o oala de lut, cu peretii grosi, luata de prin targuri cu produse traditionale de pe la noi sau de la bulgari, pentru ca orice mancare ai face in acest tip de oala devine mai gustoasa. Daca nu ai acest tip de oala poti folosi o punga speciala pentru cuptor.

Pui oala cu porcul cu piper verde si rozmarin la cuptor si iti vezi de diverse, deoarece in acest moment nu mai ai nimic de facut decat sa astepti sa se faca. Ideal ar fi sa-l tii macar 90 min la cuptor, dar daca ai invitati care dau semne de nerabdare o poti scoate si dupa 60min pentru ca este facut.


Piperul verde are un gust putin iute dar foarte aromat si merge perfect cu rosiile si cu rozmarinul.



Tips

Este bun cu orice garnitura sau doar cu o salata deoarece sosul de rosii se reduce si se concentreaza si va fi destul de gros.
Nu conteaza ce felul mancarii pe care o dai prietenilor sau invitatilor tai, daca este un singur fel sau 7, conteaza atmosfera, aranjamentul mesei si felul in care toate lucrurile de pe masa formeaza un intreg.





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!