Pagini

31 iulie 2010

Grisine de casa cu seminte



Grisinele cu seminte arata artizanal, sunt usor de facut si delicioase.

Impresioneaza invitatii sau prietenii iar gustul lor iti garanteaza ca nu pleaca de la tine nemancati.

Dificultate-simplu

Timp-10min plus 30min timp de coacere
Cost-ieftin


Ingrediente

  • 300g faina neagra
  • 1 praf de copt
  • 1 lingura sare de mare grunjoasa
  • 2 linguri de zahar, brun sau alb,dupa preferinta
  • 150 ml lapte
  • 4 linguri de ulei de masline extravirgin
  • O lingura de faina pentru etapa in care modelati grisinele
  • 50g seminte de susan
  • 50g seminte de mac
  • 100g seminte de in
  • 1 lingura frunze uscate de rozmarin
  • Eu pe acestea le-am folosit, dar se pot folosi seminte neprajite de floarea soarelui, dovleac sau chiar arahide zdrobite mare si neprajite, chimen



Mod de preparare

Intr-un castron mare se pun toate ingredientele cu exceptia laptelui pe care il adaugi cate putin, in timp ce amesteci cu o furculita. Pe masura ce incorporezi laptele poti folosi mana pentru amestecarea aluatului. Se framanta 2-3 minute aluatul cu mana, daca este prea tare se adauga putin lapte, sau daca este prea moale se adauga putina faina. El trebuie sa fie de consistenta plastilinei cu care te jucai in copilarie.
 Se rupe cu mana cate o bucata din aluat si se rasuceste pana ajunge ca o grisina cu grosimea de 1cm-1,5cm in diametru. Pot avea diverse lungimi dar incearca sa ai aceeasi grosime deoarece nu se vor coace in acelasi timp daca vei avea mai multe grosimi de grisine in tava. Se pun la cuptor in tava, pe hartie de copt, si se dau la foc potrivit 20-25 de minute.

Tips

Grisinele cu seminte sunt usor de preparat, foarte gustoase si te face sa arati ca un maestru bucatar si pentru ca sunt facute cu faina neagra sunt mai sanatoase decat cele cu faina alba.

30 iulie 2010

Ulei picant

Este simplu de preparat in casa, foarte bun in salate, ca un adaos de aroma pt alte sosuri, poate da gust unei fripturi sau poate deveni ingredientul principal pentru bruschete, rosii uscate cu oregano si orice altceva!

Dificultate-extrem de simplu
Timp-5min
Cost-mediu
                
Ingrediente:

  • Ulei de calitate: ulei de masline extravirgin sau ulei de orez (care este indicat pentru cei care au un nivel al colesterolului ridicat, deoarece contrbuie atat la marirea nivelului colesterolului bun cat si la scaderea absortiei colesterolului din mancare in organism) Gasesti mai multe amanunte in Uleiul si sanatatea
  • O mana buna de ardei iuti uscati, rupti in bucati cu mina, dar puteti lasa unii intregi pentru ca arata bine
  • Un recipient pentru ulei, am vazut de curand unele foarte frumoase si practice, cu sticla si metal, cam 9 lei la Bamboo



Mod de preparare:

Se rup grosolan ardeii iuti, cu mana, se pun in recipientul in care urmeaza sa stea uleiul picant.Se adauga uleiul si se lasa minimum 30 de zile la loc racoros si intunecos ( prin camara de exemplu) pentru ca aroma si iuteala din ardei sa se transfere in uleiul nostru.

Tips

Arata foarte bine in bucatarie si este binevenit ca adaos pentru mancaruri, salate, pizza sau pentru asezonarea carnii inainte de a fi pusa pe gratar

29 iulie 2010

Piure de cartofi



Piureul cred ca este una din cele mai folosite garnituri pentru ca este simplu de facut, merge cu orice friptura si este la indemana oricui.


Piureul trebuie sa fie usor ca un norisor, spumos ,cu gust usor de unt si lapte.Invata cu mine sa faci piureul perfect!

Dificultate-simplu, nu-ti fie teama

Timp-20min
Cost –ieftin

Ingrediente

  • 500g cartofi
  • 100g unt
  • 50-70 ml lapte
  • Sare de mare grunjoasa o lingura

Mod de preparare

Pui o oala cu apa la fiert cu sare de mare in ea, atat cat poti tine in causul mainii, cam o lingura de sare de mare grujoasa si o lasi sa dea in clocot.Intre timp te apuci sa cureti cartofii de coaja, ii tai in cuburi iar in momentul in care fierbe apa pui cartofii la fiert.

Ii lasi sa fiarba 15 min, incerci sa vezi daca sunt fierti, adica ii gusti pur si simplu. In momentul in care s-au fiert, scurgi toata apa, cu ajutorul unei strecuratori eventual. Zdrobesti cartofii cu un zdrobitor de metal, in niciun caz nu folosesti mixerul pentru ca in loc de piure pufos vei avea o pasta buna de lipit. Adaugi untul si laptele si amesteci bine de tot cu ajutorul unui tel si piureul tau devine pufos. Daca mai este nevoie de sare mai adaugi un pic, dar pentru ca i-ai fiert in apa deja sarata nu mai este nevoie.

Merge perfect cu orice fel de friptura, este usor de facut si foarte ieftin


Tips

Doua lucruri sunt esentiale pentru un piure reusit:
1.pui cartofii numai in apa sarata care fierbe
2.nu foloseti mixerul, oricat de bun si performant ar fi el, pentru zdrobit cartofii




                                                   

28 iulie 2010

Limonada exotica




                       Limonada exotica


In zilele calde de vara ti-ai dori ceva racoritor, acrisor si fara prea mult zahar sau alte adaosuri. Daca pe vremea cand eram copii mamele faceau socata, acum propun sa facem o limonada exotica cu aroma de ghimbir.

 Dificultate—trebuie sa storci niste lamai

Timp-5 min
Cost—ieftin



Ingrediente
  • 4 lamai
  • O lingura de praf de ghimbir(il gasiti la supermarket)
  • Zahar brun,alb sau miere dupa preferintele fiecaruia
Mod de preparare
Storci energic lamaile, le amesteci cu praful de ghimbir,zaharul sau mierea si 2 litri de apa plata.Cel mai usor este sa le pui intr-un blender, dar si solutia low-tech e buna,adica dupa ce scoti un pahar de apa din sticla de 2 litri pui cu palnia toate ingredientele si agiti.Se bea rece.Are un gust pregnant de lamaie si e usor picanta.


Tips

Iarna este perfecta daca in loc de apa pui ceai fierbinte

   

27 iulie 2010

Branz feta si crackers cu stil





                Branza feta si crackers cu stil




Din ingrediente banale cum sunt branza feta danish white si crackers poti face un aperitiv potrivit pentru un cocktail sau le poti folosi ca antipasti.Fie ca pregatesti o cina romantica, fie ca vrei sa iti impresionezi oaspetii, este simplu, delicios dar prezentate cu stil


Ingrediente


  • Branza feta danish white
  • Crackers ,pot fi un singur tip sau mai multe tipuri
  • Elemente de decor cum ar fi piper rosu boabe,ulei aromatizat cu ardei iute, care este picant si are o culoare roz intensa si clara,ardei gras verde,rosu,galben, frunze de busuioc italian verde sau rosu.





Modalitate de prepare

Intinzi branza pe crackers, care pot fi de dierse feluri si de diverse dimensiuni eu am i-am taiat in jumatate.Pui tartinele pe un platou si incepi sa decorezi cu 1-2 boabe de piper rosu,1-2picaturi de ulei aromatizat cu ardei iute,o frunza de busuioc italian verde sau rosu(mie imi place mai mult)

 Branza este cremoasa si usor sarata,cracker-ul este crocant aspectul este festiv dar are un aer simplu

Lasagna cu carne


Lasagna cu carne




Dificultate-medie, nu-ti fie frica sa o faci ca merita

Timp-iti ia timp mult, dar nu trebuie sa stai sa sufli in ea,asa ca iti poti vedea linistita de alte lucruri intre timp

Cost- mediu, pare mai scumpa si arata senzational


Ingrediente

Sosul Ragu

  • 2-3 linguri de ulei de masline, extravirgin daca se poate

  • O ceapa medie taiata marunt

  • 2 catei de usturoi taiati felii (nu este vital pentru ca italienilor nu le place, contrar impresiei generale, mirosul de usturoi asa cum ne place noua)

  • Carne tocata amestec (eu prefer amestecul, desi se poate doar cu carne de vita sau cu cea de porc, dar sa fie mai slaba) 600-700 grame

  • Rosii taiate sau intregi in suc de rosii 900 de grame, adica 2 conserve de 400g(fiecare cu marca sa dar sa NU fie pasta de rosii ca nu este la fel)

  • Sare de mare si piper proaspat macinat, putin cimbru sau cimbrisor verde daca este in sezon

  • 100 ml lapte dulce



Sosul Besciamella (asa cum spun italienii) sau Bechamel

  • 100g unt

  • 100g faina

  • 1 litru lapte dulce

  • Un praf de nucsoara, care ii da o aroma deosebita

Foile de lasagna, italienesti (mie imi plac Agnesi) dar puteti incerca si alte marci. Atentie aceste foi NU se fierb, spala sau orice altceva cum am citi prin reviste.Ele se pun ca atare, constituie blatul, si de aceea est sosul alb, bechamel asa lichid pentru a permite coacerea acestor foi.

Parmezan ras
Mod de preparare


Se incepe cu prepararea sosului Ragu.Caliti ceapa, usturoiul si carnea in uleiul de masline,incercand sa separati carnea pe cat posibil. Adaugati rosiile si sucul de rosii si inca putina apa, cam 100ml.Lasati sa fiarba la un foc mic-mic,minimum 50 de minute, dar este foarte bine sa o faceti pentru aproximamtiv 2 ore.Nu te speria,ca nu trebuie sa stai langa cratita, ci doar sa te uiti din cand in cand la ea,si eventual daca scade foarte mult se adauga apa pentru completare. Este cam ca la zacusca in care toate ingredientele sunt facute dar ea se tine pe foc mic pana capata gustul acela bun si se “leaga”.La final carnea trebuie sa fie foarte fiarta iar sosul are o consistenta groasa. Inainte de a stinge focul adaugati sarea de mare, piperul proaspat macinat si 100 ml lapte dulce si se mai tine inca 5 minute pe foc. Ii da cremozitate sosului.


Sosul Bechamel

Se topesc intr-o cratita 100 g de unt se adauga 100g faina si usor usor, ca la ciulama (daca nu ai facut ciulama,nu-i o problema, doar pui lapte si amesteci cu telul cu rabdare),la foc mic, pana capata o consistenta de smantana.Se adauga nucsoara care ii confera o aroma deosebita care se potriveste foarte bine cu finetea laptelui si cu gustul de unt.

Acest sos este singurul component care trebuie sa stai langa el tot timpul prepararii lui,dar nu dureaza mai mult de 10-15min

Intr-o tava de cuptor, cu margini inalte dar nu foarte mare, incepeti sa ”randuiti” sosurile si foile de lasagna dupa cum urmeaza: primul strat este de sos ragu, se intinde bine de tot pe toata suprafata tavii, se adauga sos alb apoi se pun foile de lasagna asfel incat sa acopere si ele suprafata tavii.Continuati cu sosul bechamel, sosul ragu, foaie de lasagna, sos bechamel, sos ragu.....3 straturi de foi de lasagna sunt suficiente.Ultimul strat este de sos bechamel care se presara cu parmezan si se va rumeni foarte frumos la cuptor.

Se tine la cuptor timp de 40-45 de min la foc potrivit pana se rumeneste.



Tips

Este o mancare potrivita unei mese mai speciale in familie sau cu prieteni apropiati, este un “piatto unico” adica felul principal, precedat de niste antipasti si urmat de un desert lejer si o cafea tare. Vinul este un prieten bun a lasagnei cu carne si e bine sa fie rece si sec.