Pagini

17 noiembrie 2012

Somon salbatic la gratar


Nu am mai postat de mult, dar azi vreau sa postez ceva ce am mancat in iulie, anul acesta.
Nu este nimic de special la aceasta reteta. 




Totul este sa iti pice in mana un somon crescut in salbaticie. 





Respectivul somon a fost pescuit in raul Frasier, in Vancouver si era un somon Sokay- extrem de roz la aspect, dupa cum puteti vedea si in poze.





Dificultate-simplu
Timp-30min
Cost-depinde de unde ai somonul, ca daca l-ai pescuit tu, intra in categoria “ieftin”, daca il cumperi intri in categoria “al naibii de scump”





Ingrediente
  • Un somon intreg
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • Sare de mare
  • Piper
  • Lamaie sau lime
  • Daca vrei, mai poti pune ceva legume pe gratar: porumb dulce, ardei gras, dovlecei, vinete, dar nu exagera, pt ca somonul va fi absolut divin si va merita toata atentia ta


Mod de preparare


Speli si cureti somonul ca pe orice peste, indepartezi capul-pe care il poti pune la ciorba. Pe un fund de lemn, cu ajutorul uni cutit zdravan, tai de-a lungul sirei spinarii, dinspre burta pestelui spre spate, ca sa obtii primul file. Al doilea, il obtii introducand lama cutitului intre sira spinarii si jumatatea de somon ramasa. Aici, procedeaza cu grija, tinand o mana peste sira spinarii ca sa ai stabilitate. In fine, imi inchipui ca daca ai o asemenea frumusete de somon, te descurcurci tu sa il tai in doua!:))




Incingi gratarul cu lemne. Dai cu putin ulei de masline pielea somonului si il pui cu partea de piele pe gratar, pentru ca in acest fel, pielea exterioara devine crocanta si numai buna de mancat. 






Ii pui un praf de sare, storci peste el o lamaie sau o lime si astepti sa se faca la gratar.




Este o foarte buna idee sa inchizi cu capacul gratarul ( daca ai asemenea gratar) pentru ca in felul asta va prinde si fum, iar gustul va fi demential.



Tips


Se serveste cu jumatate de lamaie alaturi si ceva legume la gratar, dar nu exagera cu legumele, pentru ca somonul la gratar merita toata atentia ta! Se pastreaza in frigider invelit in folie alimentara si este la fel de bun rece. 





3 comentarii:

  1. Arata excelent si stiu cat de gustos este !!!
    iar pozele tale spun totul

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicole... imi ploua in gura. Asta imi aduce aminte de somonul meu pus la marinat. Ia sa il scot si eu la bataie! :)
    Sarbatori fericite sa ai si un an nou cat mai bun!

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!