Pagini

19 februarie 2012

Salata de ton pentru pachet


Rar mi se intampla sa cumpar anume ingrediente pentru un anumit fel de mancare. Cel mai des mi se intampla sa ma plimb pe langa rafturi si sa cumpar ce imi sare in ochi ca fiind la promotie, sau deosebit. Odata puse cumparaturile prin dulapuri, camara sau frigider, incep sa ma gandesc cum as putea sa le combin astfel incat sa nu gatesc acelasi fel de mancare pe care l-am mai facut de 7 ori in ultima luna. De aici, nu este decat un singur pas pana la ati da frau liber imaginatiei: sa ai incredere in intuitia papilelor tale gustative! Este evident ca vei da si niste rateuri din cand in cand dar....cum zice americanul:”Good judgement comes from experience and experience comes frombad judgement”


In fiecare zi, pe langa vesnica intrebare ”ce gatesc astazi” mai suntem chinuiti de varianta “ce imi iau la pachet maine” . In spiritul acestei intrebari, am gatit astazi pentru maine: nu se prea poate numi gatit pusul apei la foc, dar daca tot ne-am apucat.......



Dificultate-ridicol de simplu
Timp-10min
Cost-mediu


Ingrediente

  • 180g, sau 2 conserve de ton intreg de 90g
  • 150g paste cu spanac, dar poate fi orice tip de pasta, atat timp cat este de grau dur si pasta scurta
  • 1 morcov mare
  • 1 conserva de porumb dulce
  • 3-4 linguri de ulei de masline-eu am folosit o combinatie de 2linguri ulei de masline extravirgin si 2 linguri de uei de masline cu aroma de lamaie
  • Piper proaspat macinat
  • Suc de lamaie daca ti se pare ca este nevoie





Mod de preparare



Pui la fiert o cratita cu apa pentru fiert pastele.



Scurgi porumbul de lichidul din conserva si il pui in bolul in care vei face salata.



Adaugi tonul scurs de lichid-daca a fost in apa.


Cureti morcovul si il tai dupa cum ai chef sau il dai pe razatoare, eu l-am taiat pe tot folosind acelasi instrument pentru curatat si mi-au rezultat niste fasii lungi si foarte subtiri de morcov, pe care mai apoi le-am taiat ca sa poata fi luate cu usurinta cu fuculita.



Pui pastele la fiert, le ferbi al dente. Le scurgi bine si le adaugi peste restul ingredienteleor.
Adaugi uleiul de masline, uleiul cu aroma de lamaie, piperul si amesteci cu grija.


Tips
Este perfecta pentru pachet: poate fi mancata ca atare, nu necesita paine, nu are miros puternic, se potriveste foarte bine in casoleta, are legume, carbohidrati cu eliberare lenta, cu eliberare rapida, proteine si uleiuri de buna calitate. Este echilibrata, ca si ingrediente fara sa fie foarte bogata in calorii. Este mancarea perfecta pentru serviciu: te hraneste si iti va tine de foame pana ajungi acasa.


11 februarie 2012

American muffins


Mi-am dorit de ceva timp sa fac muffins. Ce altceva poate fi mai bun pentru un mic dejun de weekend decat o briosa aburinda langa o cafea aromata?
 Am cautat o reteta de muffin mult timp, ca si o tava sau forme speciale la un pret ok.
Stiam ca particularitatea retetei este urmatoarea: lichidele se amesteca cu lichidele, solidele cu solidele si aluatul rezulta din amestecarea celor 2 compozitii. Amestecarea se face cu o spatula de silicon sau chiar cu o furculita, sub nicio forma cu mixerul, asa ca mi-a luat o vreme pana am dat de o reteta cu parfum de autenticitate.
Stiu, o sa spuneti ca puteam sa iau reteta de pe un site american—doar era o reteta de american muffin—dar nu inteleg masurile lor:1 cup—adica 1 ceasca: care ceasca? Ca am in casa 4-5 feluri de cesti: cesti de cafea de la mamaie, de la mama, de espresso, de capucino, de ceai....care ceasca mai exact? Cred ca pentru ei este un standard si pentru ca eu nu-l stiu....raman la retetele ale caror masuri le pot intelege.
Am spus mereu ca bucataria este mai mult o altchimie decat chimie, dar e bine sa ai niste masuri standardizate pentru reusita unei retete, desi la final, nu poti cuantifica exact in grame sau mililtri
Atentie!!! Reteta este de post




Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-ieftin


Ingrediente

  • 300g zahar(daca va doriti sa fie mai dulci, plusati la cantitatea de zahar, in reteta asta, briosele sunt moderat de dulci)
  • 600g faina
  • 400ml apa rece
  • 100ml ulei de floarea soarelui
  • 5 lingurite de otet balsamic
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita de sare
  • Vanilie, esenta de vanilie-depinde ce ai prin casa- sau ceva “miroase” cum zice mamaie
  • Eu am pus niste coaja de lamaie zaharisita (initial ca decor, doar ca sa constat ca e o greseala- se ard daca sunt la suprafata, dar in interior le parfumeaza)...asa ca poti pune orice:nuca, migdale, coaja de portocala, de lamaie, fructe confiate, scortisoara....



Mod de preparare


Asa cum spuneam, particularitatea acestei retete este ca se amesteca in 2 recipiente lichidele cu lichidele si solidele cu solidele: apa rece (care nu va fi o problema avand in vedere vremea de afaraJ), uleiul, otetul balsamic, esenta de vanilie se pun toate intr-un recipient.
Intr-un vas mai mare se pune faina, zaharul, praful de copt, zaharul vanilat (daca ai folosit zahar vanilat)



Se toarna lichidele peste solide si se amesteca cu o furculita sau cu o spatula de silicon. Nu-ti face grija daca pe alocuri aluatul nu este omogen! Nu-i nicio problema, ba din potriva am putea spune, e mai bine asa!






Lasa amestecul la frigider pentru 15-20 de min ca ma apoi sa le pui in forme.
Eu, initial nu am lasat la frigider, aluatul pentru prima tava de briose, dar am constatat ca cea de a doua tava a crescut mai frumos ca prima, asa ca mai bine lasati aluatul la odihnit.



Eu am gasit formele acestea de muffin la Lidl- cu 15 lei 12 forme rozalii de silicon(super afacere, stiuJ) -pe care le-am tapetat cu hartie de briose- in Carrefour se poate gasi, la raionul cu pungi, plastice si alte traznai si este f ieftin, 50 de bucati cu1,5 lei, dar se gasesc si unele mai frumoase, cu desene, la Ikea- 65buc la aprox 5 lei)





Se umple pana la nivelul hartiei cu aluat—aluatul de briose nu va fi ca si cel de chek, nu va curge, va fi mai asemanator de aluatul de fursecuri, asa ca te vei folosi de spatula+lingurita.



Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 20-30 de min. se scot cu mare usurinta din forme, doar prin rasturnare, dar atentie ca frige! 





La final au o crusta crocanta si un interior fraged.






Tips

Puteti decora sau adauga crema peste briose, dar eu le-am mancat cu putin unt si impreuna cu o cafea, de dimineata.



Este prima oara cand fac briose, asa ca voi mai face si de acum inainte, in diverse combinatii.






04 februarie 2012

Sirop de lamai



Afara este iarna cu adevarat, asa ca ce altceva ar fi mai potrivit ca un sirop de lamai facut in casa. Este adevarat ca nu m-as fi gandit la acest sirop daca nu ar fi fost Maria care sa imi ceara reteta asa ca am cumparat 4 lamai mari (din care am folosit doar3), cu coaja rugoasa pe care astazi le voi transforma in sirop de lamaie.




Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-mediu





Ingrediente

  • 3 lamai cu coaja groasa(aproximativ 800g)
  • 200g zahar





Mod de preparare





Se spala bine lamaile cu ajutorul unei perii. Se sterg de apa, ca mai apoi sa curatam coaja lamailor cu ajutorul unui cutit de curat cartofii. 




In acest fel se curata doar partea galbena a cojii de lamaie, partea care contine uleiurile parfumate, care va da parfum si gust siropului de lamaie.




Se taie in jumatati lamaile si se storc, cu un verry low tech storcator care isi face treaba foarte bine mai ales ca iti si separa pulpa lamaii de sucul de lamaie.




Intr-o cratita se pune zaharul, sucul de lamaie strecurat si coaja de lamaie. Se pune la foc potrivit pana da in clocot si se tine pe foc mic inca 10min, pana se leaga ca un sirop.




Se pune intr-o sticla sau borcanel pentru a putea fi simplu de folosit.



Evident ca daca vrei sa il dai la masa peste niste clatite, il pui intr-o sosiera frumusica, pentru ca merita.



Tips

Este bun de pus in ceaiuri calde, peste clatite sau combinat cu apa minerala pentru sucuri racoritoare, desi vand in vedere zapada de afara........
Culoarea pe care am obtinut-o a fost foarte intersanta: aproape portocaliu. Parfumul de lamaie iti umple bucataria, iti raman niste coji zaharisite pe care le poti tavali mai departe prin zahar pudra si folosi ca decor la diverse prajituri, iar gustul......ce sa spun de gust: dulce-acrisor, usor amarui, perfect pentru iarna de afara.
Gustul mi-a adus aminte de lamaia mancata cu zahar atunci cand eram copil.
Maria, sa-mi spui cum ti-a iesit siropul si la ce l-ai folosit!

Tips 2




Pentru ca mi-au ramas ceva coji de lamaie care aratau prea dragut pentru a nu fi tavalite in zahar obisnuit si puse la uscat ca in pozele de mai jos: