Afara este iarna
cu adevarat, asa ca ce altceva ar fi mai potrivit ca un sirop de lamai facut in
casa. Este adevarat ca nu m-as fi gandit la acest sirop daca nu ar fi fost
Maria care sa imi ceara reteta asa ca am cumparat 4 lamai mari (din care am folosit doar3), cu coaja
rugoasa pe care astazi le voi transforma in sirop de lamaie.
Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-mediu
Ingrediente
- 3 lamai cu coaja groasa(aproximativ
800g)
- 200g zahar
Mod de preparare
Se spala bine
lamaile cu ajutorul unei perii. Se sterg de apa, ca mai apoi sa curatam coaja
lamailor cu ajutorul unui cutit de curat cartofii.
In acest fel se curata doar
partea galbena a cojii de lamaie, partea care contine uleiurile parfumate, care
va da parfum si gust siropului de lamaie.
Se taie in jumatati
lamaile si se storc, cu un verry low tech storcator care isi face treaba foarte
bine mai ales ca iti si separa pulpa lamaii de sucul de lamaie.
Intr-o cratita se
pune zaharul, sucul de lamaie strecurat si coaja de lamaie. Se pune la foc
potrivit pana da in clocot si se tine pe foc mic inca 10min, pana se leaga ca
un sirop.
Se pune intr-o
sticla sau borcanel pentru a putea fi simplu de folosit.
Evident ca daca
vrei sa il dai la masa peste niste clatite, il pui intr-o sosiera frumusica,
pentru ca merita.
Tips
Este bun de pus
in ceaiuri calde, peste clatite sau combinat cu apa minerala pentru sucuri
racoritoare, desi vand in vedere zapada de afara........
Culoarea pe care
am obtinut-o a fost foarte intersanta: aproape portocaliu. Parfumul de lamaie
iti umple bucataria, iti raman niste coji zaharisite pe care le poti tavali mai
departe prin zahar pudra si folosi ca decor la diverse prajituri, iar
gustul......ce sa spun de gust: dulce-acrisor, usor amarui, perfect pentru
iarna de afara.
Gustul mi-a adus
aminte de lamaia mancata cu zahar atunci cand eram copil.
Maria, sa-mi spui
cum ti-a iesit siropul si la ce l-ai folosit!
Tips 2
Pentru ca mi-au
ramas ceva coji de lamaie care aratau prea dragut pentru a nu fi tavalite in
zahar obisnuit si puse la uscat ca in pozele de mai jos:
Nicole, am făcut şi eu siropul acum.
RăspundețiȘtergereAl meu a ieşit totuşi cam acrişor.
Am mai adăugat zahăr în sticlaîn care l-am pus spre păstrare (sau poate lămâile mele au fost prea mari pentru 200 g de zahăr?).
Oricum, e o delicatesă, mi-ar plăcea să am tot timpul aşa ceva în casă.
Cojile de lămâie sunt foarte bune de mâncat ca atare. :)
Le-am dat prin zahăr tos şi cred că o să mai ronţăi la ele când am chef de ceva dulce.
@ T, asa este, este putin acrisor si al meu, dar m-am gandit ca asa ar trebui sa fie.....chestie de gust, dar atragem deci atentia ca ar pultea plusa cu ceva zahar pentru un gust mai dulce
RăspundețiȘtergereIar despre coji....dupa ce mi-am propus sa le pastrez pt decorarea diverselor prjituri le-am mancat una cate una pana s-au terminat!:)) Nu ti se pare ca au gust de bomboane cubaneze???
Azi am constatat ca siropul are consistenta unei peltele aproape. Deci daca nu ai chef de sirop il poti pune pe felia de paine cu unt.