Pagini

10 decembrie 2011

TIRAMISU


Tiramisu este prajitura mea favorita! Am atat de multe motive pentru asta incat nici nu stiu cu care sa incep! Imi place pentru ca este indecent de buna sau pentru ca este decadent de gustoasa ( niciodata nu stiu care din afirmatii este mai potrivita, asa ca plina de avant pleonastic le folosesc pe ambele!:), iar cand iti incepi o dimineata de duminica cu o cafea neagra calda si o felie rece de tiramisu, iti garantez ca asta este inceputul unei zi perfecte!


Este cea mai rapida prajitura pe care o stiu: in 20 de min ai si spalat vasele folosite! Nu folosesti cuptorul, aragazul sau alte chestii mai complicate decat un simplu mixer!
Te-am convins??? Daca nu am reusit inca, sper ca pozele impreuna cu reteta ca pentru incepatori te vor convinge si poate te vei alatura clubului iubitorilor de tiramisu.....

Tiramisu, din pacate, este cea mai falsificata prajitura iar daca pana acum nu esti dependent de ea sunt foarte mari sanse ca sa nu fi mancat niciodata un tiramisu adevarat.
Este usor de facut si potrivita pentru orice ocazie: strat de piscoturi usoare atinse de o cafea aromata si alaturi de o crema delicata.

In ceea ce priveste istoria tiramisu-ului, sunt doua ipoteze: prima plaseaza aparitia acestui fabulos desert prin anul 1960 in restaurantul “El Toula” din Treviso, iar cea de a doua ipoteza, cea pe care eu o prefer, atesta aparitia acestui dulce pe la sfarsit de secol XVII la Siena, cand Marele Duce de Toscana, Cosimo III de’ Medici
a venit in oras si in onoarea lui cofetarii orasului au creat acest desert din ingrediente simple au realizat un dulce “de rang nobiliar”. Legenda spune ca a devenit desertul preferat al ducelui, consumat cu predilectie inaintea intalnirilor sale amoroase. Tiramisu-ului i se atribuie efecte afrodisiace, de unde si denumirea, tira mi su adica ridica-ma in sus, deoarece initial se numea “zuppa del duca” = ”supa ducelui” dar se poate ca numele sa i se datoreze si faptului ca pur si simplu te “inalta” sau te scoate din cotidian. In ori caz, este un dulce care trebuie savurat pe indelete si de ce nu, chiar alaturi de persoana iubita. 

Dificultate-simplu
Timp-20min
Cost –medium, aprox 30-35lei

Ingrediente

  • 500g branza mascarpone, 2cutii de 250g, gasesti la supermarket, la aproximativ 9-10 lei/cutie, dar fii atent sa fie italiana
  • 400g biscotti Savoiardi, adica piscoturi pentru tiramisu, italiene preferabil
  • 4 galbenuse cat de proaspete poti
  • 200g zahar
  • Cacao neagra pudra pentru decorat, eu am folosit DeZaan
  • 250ml cafea facuta la filtru, tare, de buna calitate
  • 15 ml liqueur amaretto, absolut facultativ, pe care il pui in cafea daca vrei
  • O picatura de esenta de migdale



Mod de preparare

Crema de mascarpone



 Intotdeauna vei gasi sintagma “branza mascarpone” dar pentru mine este cel putin ciudata pentru ca gustul mascarpone-lui nu aduce in niciun fel cu cel al branzei-pare mai degraba o smantana extrem de concentrata.


 Cele 4 galbenuse se pun intr-un castron, peste care se adauga putin cate putin zaharul in timp ce se bate cu mixerul astfel incat sa se formeze o crema iar zaharul sa se dizolve in galbenuse. Stiu ca este neobisnuita pentru noi crema de galbenuse cu zahar, dar asta este o baza extrem de folosita pentru cremele italiene. Aceasta crema este o crema consistenta, nu trebuie in niciun caz sa fie fluida.



 Se adauga o picatura de esenta de migdale si cele 2 cutii de branza mascarpone si se bate din nou pana la omogenizarea cremei. Se pune in frigider pana cand trebuie folosita.




Blatul de Biscotti Savoiardi




Se pune cafeaua racita intr-o farfurie adanca.
 Iti pregatesti o tava in care sa faci tiramisu care nu trebuie sa aiba o suprafata mare dar trebuie sa fie inalta de min 6cm, o tava de 35x20 cm este perfecta.


 Incepi sa treci piscoturile prin cafea, doar pe o parte, nu le cufunda de tot si mi ales nu le lasa mai mult de 2 secunde in cafea deoarece ele au o structura spongioasa, ca un burete, care absoarbe imediat lichidul si risti sa se dezintegreze pur si simplu.




 Il pui in tava unul langa altul, acoperind suprafata tavii, dar cu fata uscata a piscotului in sus. Adica, fata pe care tu vei pune crema cu mascarpone, trebuie sa fie cea uscata.







 Se acopera cu ¾ din crema si mai pui un strat de piscoturi date prin cafea si pui restul de crema peste al doilea strat de piscoturi.




Pudrezi din abundenta cu pudra de cacao neagra si o dai la frigider pentru macar 2-3 ore.




Tips

 Nu pune absolut nimic altceva in crema! Cel mai des vei auzi ca trebuie sa pui esenta de rom si frisca batuta dar te asigur ca rezultatul nu mai seamana cu tiramisu.


2 comentarii:

  1. usor de falsificat...cel mai falsificat...
    Si nu inteleg ce este rau in a schimba ceva la un produs ??? de ex sa il faci cu fructe de padure!!!
    adica inventiile sunt interzise sau rau vazute....cred ca majoritatea stim care trebuie sa fie gustul real al unui tiramisu...este una din prajiturile mele preferate si tosturi am mai jonglat cu cite un alt ingredient si am schimbat gustul si vreau sa spun ca e senzational.
    Improvizatia nu e interzisa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim, nu ma refeream la a schimba cate ceva, la a improviza: tiramisu cu limoncelo sau cu fructe de padure sunt niste variante senzationale! Bucataria, din punctul meu de vedere, se bazeaza pe improvizatie, pe instinct, pe inovatie!
      Pe mine ma deranjeaza cand, in general in cofetarii, se denumeste tiramisu o prajitura care are blat de pandispan iar crema este facuta cu frisca si ness. Desi poate fi mancata, serios, ce legatura are cu tiramisu? Mai bine ii zice "ness cu frisca intr-o prajitura" sau cafea solubila in forma solida...sau mai stiu eu ce.....

      Ștergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!