Pagini

06 septembrie 2010

Tipuri de paste



                                   Tipuri de paste


Pastele de buna calitate sunt facute, asa cum am mai spus, din faina de grau dur si trebuie sa aiba urmatoarele calitati:

culoare galben pai
aspect omogen
gust si miros placut
absent bulelor de aer in compozitia pastelor
textura sticloasa

Acestea sunt caracteristicile pe care la cautati atunci cand cumparati paste, dar foarte importanta este evident expeienta personala in ceea ce priveste alegerea pastelor.

Ca si tipuri de paste, sunt multe feluri de a categoriza pastele iar eu voi incerca sa le impart dupa forma lor, dupa cum urmeaza:

Paste lungi:tagliatelle, fettucccine,lasagnette, spagetti, vermicelli, trenette,pappardelle,bucatini care merg perfect cu
sosuri de carne tip ragu de vitel, porc, pui
sosuri de legume(cum ar fi ciuperci, ardei, zucchini sau dovlecei, vinete si anghinare foarte des folosita in bucataria italiana).
Sosuri de rosii, de oregano, de busuioc
Sosuri de mare: de ton, de sardine, de scoici, calamari, de caracatita
Sosuri albe cu branza sau cu mirodenii cum ar fi ardei iute, sofran, nucsoara, ghimbir, hrean, sau cu panna (o smantana dulce), ricotta, mascarpone
Sosuri rapide de usturoi, ulei si ardei iute,ulei si usturoi, ansoa si capere


Paste lungi, perforate sau rasucite-care au o suprafata desfasurata mai mare(hai ca sigur mai aveti ceva amintiri de la geometrie) bucatini,torcigioni,fusilli care se asorteaza cu:
sosuri vegetale pe baza de verdeturi aromatice de sezon cum ar fi: sosuri de rosii cu ardei, vinete, ciuperci, masline, zucchini, capere, ceapa.


Paste lungi si foarte subtiri: taglierini, tagliatelline, capelli d’angelo(par de inger) care se prepara traditional cu sosuri albe ,oua sau branzeturi, unt moale aromat cu salvie si ricotta afumata, sau simpla


Paste lungi cu ou , facute in casa sau cumparate, se asorteaza cu sosuri de vanat sau sosuri delicate pe baza de panna combinata cu nuci, seminte de pin, migdale, trufe.


Paste scurte:macarone, rigatoni, pennette, penne,pipette, sedani care se combina cu sosuri de tip ragu de carne si ciuperci proaspete sau uscate si sosuri de verdeturi : ciuperci,ardei, anghinare, fasole, naut, sparaghel


Paste scurte si plate: lasagne, farfalle, lasagnette care se gatesc cu sosuri cremoase pe baza de panna cu parmesan, somon, mozzarella sau sosuri pe baza de verdeturi si branzeturi.


Paste foarte scurte:sedanini,maccheroncini, pipette care se combina cu sosuri de rosii si legume: fasole, mazare, linte,fasole verde, naut.


Am enumerat atat de multe paste si sosuri doar pentru a va face o idee despre cat de diverse pot fi sosurile de paste si cat de simple in acelasi timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!