Pagini

16 septembrie 2010

Focaccia con pomodorini

Focaccia este un fel de paine aromata cu ulei de masline, cu toping de rosioare mici sau mai mari, rozmarin proaspat, ceapa sau alte arome. Consumata de-a lungul vremii cu precadere la nunti si inmormantari, focaccia, sau fugassa genovese cum a aparut pentru prima data, era acea paine speciala care se rupea in mod simbolic si se impartea intre cei prezenti. Focaccia se serveste la masa impreuna cu antipasti sau la un fel de mancare cu carne, in loc de painea obisnuita.

Istoria si traditiile focacciei sunt mult mai complexe ca si reteta sa care este simpla si usor de de facut!

Dificultate-simplu
Timp-10min plus timp de crescut si cuptor 2-3 ore
Cost-foarte ieftin


Ingrediente

  • 750 g faina
  • 2 pliculete drojdie uscata
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita sare de mare grunjoasa
  • 300ml apa
  • 50ml ulei de masline extravirgin
  • 50ml vin alb
  • 1 ou
  • 300g rosii cherry, rosii sau galbene
  • ½ lingurita de oregano uscat
  • 2-3 linguri de masline extravirgin pentru stropit focaccia inainte de a o baga la cuptor



Mod de preparare



Intr-un castron se pune drojdia, sarea, zaharul si apa. Se amesteca bine pana se dizolva drojdia. Se adauga uleiul, vinul, oul si faina astfel incat sa se obtina un aluat. Se lasa sa creasca, la caldura, pentru macar 2 ore, cand isi dubleaza volumul. Se pudreaza masa, blatul de bucatarie cu putina faina, se rastoarna aluatul si se intinde o foaie de 1-1,5 cm grosime. Se aseaza in tava in care ai pus hartie de copt, daca nu ai hartie de cot presari tava cu malai. Impingi cu degetele aluatul pentru a realiza mici adancituri in aluat, astfel incat atunci cand presari oregano si ulei sa ramana acolo unde le-ai presarat. Tai rosiile cherry in jumatate si le apesi in aluat.
Dai tava la cuptor pentru 30-40min, verifici sa vezi daca s-a facut si o lasi sa se raceasca. O pastrezi in punga in frigider si o pui putin la microunde inainte de a o manca.


Tips

Este o paine aromata si cu toping, pe care o poti manca la supa de rosii, sau poti aduna sosul unei delicioase salate de rosii si branza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!