Pagini

07 ianuarie 2015

Ratatouille




Suna bine nu? Suna frantuzeste…ok, recunosc! Pofta mi-a venit uitandu-ma la desenul animat Ratatouille! Nu radetiJ!

Este prima data cand gatesc un fel de mancare frantuzesc. Am trait intotdeauna cu impresia ca francezii au o bucatarie complicata ce necesita multe ingrediente, mult timp de gatit si complicatii nebanuite, doar pentru a sfarsi cu o chestie micuta in farfurie pe care o dai gata in 5 minute.
In general, inainte de a ma apuca de o reteta, ma uit peste macar trei patru retete, ma uit la proportia ingredientelor, ma uit pe site-uri de origine ( dc e italiana la italieni, dc e englezeasca pe.uk…..in fine, intelegeti idea), ma gandesc cateva zile la cum as proceda eu si o fac de cateva ori doar in mintea mea, si numai doar dupa toate astea, ma apuc de reteta propriu zis.


Este “un fel de tocanita de legume” ca sa il citez pe varul meu, dar, dupa toata munca ( e destula) legumele isi pastreaza totusi individualitatea de gust si se transforma totusi intr-un fel de macare savuros. Mi-a fost teama la inceput ca voi sfarsi cu un fel de zacusca ciudata, dar nu a fost cazul!

Ratatouille-ul se poate manca ca atare, cu putin orez simplu, sau ca si garnitura la un fel de carne.



Timp de preparare-1 ora si 20min, din care 40-50 de min la cuptor
Cost-mediu –depinde de sezon
Dificultate-medie



Ingrediente

  • 500g dovlecei
  • 500g vinete
  • 350 g ardei gras-mai multe culori de preferat
  • 350 de rosii-merg si rosiile intregi de la conserva daca nu sunt in sezon
  • 4 cepe medii
  • 5-6 ramurele de cimbru-preferabil ramuri uscate de cimbru, luate de la piata, de la tarani, decat pliculetele pline de cimbru fara aroma
  • 3-4 catei de usturoi
  • 100 ml ulei de masline
  • Sare, piper



In principiu ai mai multe etape-pregatirea legumelor, tragerea lor la tigaie si statul la cuptor, asa ca pregateste-te!


Speli bine de tot dovleceii si vinetele, le cureti de codite, le stergi cu un prosop de hartie si le feliezi. 





Este indicat ca vinetele sa fie mai subtirele, iar daca totusi ai luat o vanata mare, o tai intai longitudinal si apoi o feliezi subtirel.




Eu am lasat si vinetele si dovleceii nedecojiti.



Tai ceapa si ardeiul gras “solzisori” cum zice mama, adica tai in jumatati si dupa aceea feliezi pur si simplu.



Tai rosiile in 4 si daca nu sunt din conserva le decojesti.

Tragi la tigaie toata ceapa si ardeiul gras, impreuna cu cateva feliute de usturoi si un fir de cimbru si apoi adaugi rosiile si le lasi cam 15-20 de minute sa fiarba totul la foc mic.

Pui ulei in tigaie si cateva feliute de usturoi si unul-doua fire de cimbru, il lasi sa se incalzeasca si adaugi jumatate de cantitate de dovlecei – in ideea in care legumele trebuiesc sa fie trase la tigaie astfel incat sa fie crocante, in niciun caz nu trebuie sa fie inmuiate si fierte, asa ca mai bine faci cantitatile mai mici, asa ca in functie de marimea tigaii sau al wok-ului pui cantitea cu care esti confortabila. Le pui in tava care va merge la cuptor.





La fel procedezi si cu vinetele. 




Atentie, vinetele absorb uleiul ca un burete si nu fii tentata sa adaugi prea mult! La final, in tava adaugi sosul format din ceapa, ardei gras si rosii. 








Adaugi sare si piper proaspat macinat si dai la cuptor la foc mediu pentru 40-50 de minute, depinde de cuptor.








Tips


Legumele raman totusi putintel crocante, arata bine si este aromat! Este un fel de mancare mai gustos decat iti imaginezi, dar necesita timp de preparare mai lung!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!