Nu am considerat niciodata checul ca fiind o prajitura de
sarbatoare, ci doar o prajitura de conjunctura. Cand ai chef de ceva dulce este
rapida, simpla si din ingrediente care de obicei sunt nelipsite din camara. De
data asta, prin aroma sa puternica de coaja de portocala si “imbracamintea”
frumoasa, facuta din 3 glazuri, checul cu aroma de portocale este un dulce
foarte potrivit pentru un mic dejun de Craciun.
Chiar daca pare
complicat, reteta de baza este aceeasi pe care o stii prea bine, singurele
deosebiri fiind adaosul de coaja de portocala si cele 3 glazuri. Daca nu ai
chef sa faci 3 glazuri-mai taie, da-le naibii!:) - poti face o singura glazura,
din care cea mai potrivita mi s-ar parea cea de portocala, dar tu il faci, asa
ca este alegerea TA!
Ingrediente aluat
- 6 oua
- 150g unt la temperatura camerei
- 250g faina
- 250g zahar
- 3 linguri de cacao cat mai neagra, eu folosesc van der Zaan
- 1 praf de copt
- Coaja de la 2 portocale mari, cojoase, alte 4 linguri zahar si 50-70ml de apa pentru a aromatiza checul cu portocala
Ingrediente glazuri
Vei avea 3 glazuri- de ness, ciocolata si portocale
- 1 lingurita de ness
- 50g ciocolata neagra si o lingura de cafea gata facuta
- 1-2 linguri de suc de portocale
- 150g zahar pudra
Mod de preparare
Incepi cu portocalele, pe care le speli bine de tot,
eventual cu o periuta sub jetul de apa. Cureti coaja cu ajutorul unui curatitor
de cartofi, astfel incat ramai doar cu partea portocalie a cojii de portocala.
Le tai subtire, de-a latul cu un cutit, astfel incat ai numeroase aschii.
Pui intr-o craticioara pe foc 50-70ml de apa cu 4 linguri de
zahar si il lasi sa ajunga in clocot, moment in care pui coaja de portocala
taiata.
Lasi sa fiarba la foc mic pana incepe sa miroasa a portocala iar coaja
se inmoaie. Astfel, prin fierbere in apa cu zahar, se amplifica aroma cojii de
portocala. Se fierb cam 10 min, dar daca ramai fara lichid, opresti, nu pui apa
peste, ca il diluezi. Lasi la racit lichidul cu coaja de portocala, intr-un loc
rece(camara, balcon, unde crezi tu ca se raceste mai repede)
Separi galbenusurile de albusuri. Peste galbenusuri adaugi
125 g zahar si bati pana fac spuma.
Adaugi untul bucati si amesteci din nou cu
mixerul pana se incorporeaza bine.
Adaugi cacao amesecand cu o lingura (eu
folosesc intotdeauna o spatula de silicon).
Bati albusurile spuma, adaugi zaharul, 125g, in ploaie, il
incorporezi si apoi adaugi praful de copt.
Continui sa mai bati 20 de secunde
albusurile. Adaugi peste compozitia cu cacao albusurile si faina, alternativ,
amestecand cu grija.
Acum adaugi cojile de portocala fierte in sirop de zahar,
racite si scurse. Pastrezi siropul ramas, pt ca il vei putea folosi la glazura
de portocala sau il poti bea cu apa minerala.
Tapetezi 2 tavi de chec cu hartie de copt si pui
compozitia-aluatul trebuie sa ocupe aproximativ 60-70% din inaltimea tavii,
pentru ca va creste la copt.
Il dai la cuptor, la foc mediu, aproximativ 30 de min. Inainte
de-al scoate, verifici daca este copt cu ajutorul unei scobitori(stii
regula-scobitoarea, dupa ce intepi in profunzime checul, trebuie sa ramana
curate, fara urme de aluat).
Cat timp checul cu aroma de portocala este la cuptor, faci
cele 3 glazuri.
Glazura de ness
3 linguri de zahar pudra si o lingurita cu varf de ness se
freaca cu 1-2 lingurite de apa, pana rezulta o crema deschisa la culoare.
Glazura de portocale
3 linguri de zahar pudra se amesteca bine cu 1 lingurita-2
din siropul de la fiert coaja de portocala, sau cu suc de portocala. Pui
treptat lichidul peste zahar si amesteci, ca sa nu faci glazura prea subtire.
Glazura de ciocolata
neagra
Cauti o craticioara care sa fie acoperita perfect de un
castron, astfel incat sa poti topi ciocolata la aburi. Pui apa in craticiora,
si dupa ce ajunge la fierbere dai focul la minimum; pui castronul ca pe un
capac si in el pui ciocolata bucatele mici si 1lingura de cafea facuta, astfel
incat sa lichefiezi mai usor ciocolata. Lasi castronul cu ciocolata lichefiata(
sa stii ca nu este perfect lichida, ci mai mult ca o crema) peste craticioara
cu apa fierbinte, cu focul stins, ca sa se pastreze cremoasa.
Cand scoti checurile din cuptor, le scoti hartia de copt si
le imbraci repede in glazura. Eu am impartit checul pe lungime in 3, dar daca
ai alte idei, fa exact cum iti spune intuitia ta!
Pui cate o glazura, cu o lingurita si o intinzi cu ajtorul
unui cutit, imediat ce ai scos checul cu aroma de portocala din cuptor. Checul
se va raci in ceva timp, iar glazurile se vor solidifica, imbracandu-l in haine
de sarbatoare.
Tips
Lasa-l la racit, dar fereste-l de umezeala, pentru ca se vor
strica glazurile.
Este perfect a doua zi dupa ce il faci, este aromat,
catifelat si foarte aspectuos.