Pagini

21 martie 2011

Tarta cu fructe de padure

Tarta cu fructe este un desert care doar pare pretentios si greu de facut dar nu este de loc asa! Am facut o tarta de toata frumusetea, toata facuta “in casa” cum se zice! Cat de buna este, cat de usoara si gustoasa, iar textura variaza de la aluatul fraged, la crema catifelata si ajunge la fructele de padure dulci-acrisoare. O incantare si nimic mai mult!




Dificultate-medie
Timp-45-50min
Cost-mediu



Ingrediente

Aluat dulce fraged pt tarta

Crema
  • 600ml lapte normal
  • 50g amidon (Gustin este foarte bun)
  • 150g zahar
  • 3oua
  • Coaja rasa de la o lamaie-ii ofera un gust racoros
  • 1 pliculet de gelatina rapida de la Dr Oetker
  • 50g unt 80% grasime

Toping-ul de fructe

  • Fructe de padure congelate (eu am luat de la Kaufland, 400g cu aproximativ 5lei, dar am vazut si in Carrefour 6 lei, mure congelate 300g). Poti folosi de fapt piersici din compot, capsune proaspete sau zmeura, depinde doar de pofta ta
  • 1 pliculet de gelatina rapida de la Dr Oetker
  • 1lingura de zahar

Mod de preparare


Daca nu ai aluat dulce de tarta, incepi cu el si il lasi la frigider pentru macar 30-40 de minute. Daca il ai deja facut si este in congelator aluatul se scoate cu o seara inainte din congelator si se lasa in frigider ca sa se dezghete, dar este important sa stea in continuare la rece.



Pudrezi cu faina blatul de bucatarie ( ar fi ideal daca ai avea un blat de marmura, pentru ca in acest fel ai putea lucra aluatul acesta la rece) si transformi aluatul intr-o foaie. Asezi aluatul pe hartie de copt, ii dai cut/paste ca sa imbrace bine forma ta de tarta si ii lasi marginile usor rasfrante in exterior.



Il intepi cu furculita si il dai iar la frigider pana se incalzeste cuptorul.

Atunci cand cuptorul este cald, dai focul mic si introduci tava cu aluatul de tarta si il lasi sa se coaca cam 20-25 de minute. Atunci cand este facut, scoti tava si o lasi la racit.



Intre timp te apuci de crema. Crema este o crema de lapte si oua, asa ca nu te inspaimanta, ca e simplissima:

1.Bati ouale cu zaharul timp de 2-3 minute cu un mixer.

2.Intr-un castron pui 50g de amidon cu 100ml lapte la inmuiat.

3.Intr-un alt castronel pui la inmuiat pliculetul de gelatina rapida incolora in 50ml de lapte.
Intr-o cratita (ar fi tocmai buna o cratita cu un fund mai gros) pui ouale batute cu zaharul, amidonul dizolvat in lapte, coaja rasa de lamaie, restul de lapte si 50g de unt. Pui oala pe foc si singurul secret al acestei creme este sa o amesteci TOT timpul cu un tel. Este enervant, stiu, dar este foarte important sa amesteci aceasta compozitie, pentru ca amidonul este mai greu decat restul ingredientelor si tinde sa se lipeasca daca nu amesteci.



In maximum 10minute, crema incepe sa capete consistenta, asa ca amesteca si mai abitir, iar cand are consistenta unei creme o dai de-o parte si adaugi laptele in care ai lasat la inmuiat gelatina si amesteci repede ca sa incorporezi gelatina dizolvata in lapte. In mod normal ar trebui sa incalzesti putin laptele cu gelatina (nu sa o fierbi, ca la fiert se distruge) dar pentru ca ai o cantitate foarte mica de lapte cu gelatina iar crema ta este tocmai luata de pe foc, asta iti va asigura dizolvarea gelatinei in toata masa cremei tale si nu distrugi nici gelatina in acest proces.



Pui crema in interiorul aluatului de tarta, umpland practic aluatul de tarta cu crema. Nu mai stiu daca aluatul era racit complet, asa ca nu cred ca e foarte important acest lucru, dar crema se pune imediat in forma de tarta. O lasi sa se raceasca si incepi sa prepari topingul.



Intr-o craticioara pui gelatina rapida, daca vrei poate avea culoarea rosie, daca fructele o cer, o lingura de zahar si apa 170-200ml si o incalziti bine, fara a o aduce la fierbere.

Asezi fructele tale pe suprafata tartei, pe crema, care acum este suficient de teapana ca sa suporte greutatea fructelor, dupa care, punand lingura cu lingura, din centru spre margine, tot jeleul pentru a fixa fructele pe tarta.



Gata, ai terminat! Arata absolut impresionant,nu? Stii ce, mai impresionant decat tarta ta este doar timpul in care va fi devorata.




Tips

Iti ia cam 45-50min sa faci tarta, mai astepti cel putin 3-4 ore pana sa tai prima bucatica, dar este atat de buna si merita fiecare minut!!! De data asta am facut-o cu fructe de padure, dar am in plan sa o fac cu piersici din compot siropos, sau de ce nu, cu ananas, ca nu am mai mancat tarta cu ananas de o gramada de ani!

3 comentarii:

  1. Fotografiile astea sunt extraordinare!
    Cred că rezultatul din realitate a fost pe măsura lor!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Teodora, sa stii ca rezultatul a fost mai bun decat fotografiile! Am mai facut dupa o saptamana cu niste piersici din compot(compotul ala cu sirop greu)si a iesit foarte bun, dar la fructele de padure mi-a placut contrastul intre fructele care erau acrisoare si crema usor dulce.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine arata! O sa incerc si eu cand merg la munte sa fac una!

    RăspundețiȘtergere

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!