Pagini

07 martie 2011

Chec simplu de casa

Chec-ul a fost mereu piesa de rezistenta a oricarei bucatarii. Cine nu a mancat chec cand era copil? Unele erau bune-bune, altele aveau o crusta dulce si buna, unele erau pline de zahar pudra, altele aveau cacao si rahat, unele erau marmorate, altele erau pufoase, unele erau putin uleioase si toate erau chec-uri facute in casa de catre mamele noastre. Chec-ul era o prajitura de baza, care nu necesita o anume ocazie pentru a fi facuta, asa ca am facut si eu un chec, plecand de la un pliculet cu praf de copt primit de la Daria, care continea si un strop de sofran pentru culoare(pe care l-a gasit in Real)





Dificultate-simplu
Timp-20min,plus 40-45 de min timp de copt
Cost- mediu





Ingrediente

  • 6 oua
  • 250g zahar
  • 300g faina
  • 150g unt la temperatura camerei
  • 1 felie de ananas confiat(de fapt poti pune fructele confiate preferate)
  • 50 g cirese confiate
  • 1 plic praf de copt(al meu a fost cumparat din Real), dar merge si unul obisnuit
  • 2-3 fire de sofran, in caz ca nu ai un un praf de copt cu sofran



Pentru decor

  • 3 linguri zahar pudra
  • 1 lingura lapte
  • 1lingura fulgi de migdale





Mod de preparare





Separi in 2 castroane galbenusele si albusurile

Adaugi 170 de g zahar galbenusurilor si mixezi pana devin o crema pufoasa iar zaharul este dizolvat.



Adauga untul si mixezi iar pana se omogenizeaza. Adauga praful de copt si faina si mixezi din nou.



Bati abusurile spuma si adaugi restul de zahar atunci cand sunt deja spuma.



Tai marunt ciresele si ananasul confiate ca sa le ai la indemna.



Le amesteci in compozitia cu galbenusuri si adaugi si albusurile spuma si amesteci usor pana la omogenizare.




Tapetezi cu hartie de copt 2 forme de chec pe care le umpli treisferturi cu aluatul de chec.

Dai la cuptor la foc mediu aproximativ 40 de minute.





Intr-un castron pui zaharul pudra, adaugi lingura de lapte si amesteci pana obtii o compozitie ca de smantana. Daca este prea fluida mai adaugi zahar pudra iar daca este prea tare adaugi lapte(si nu faci asta la nesfarsit ca in cateva minute ai dat gata 500g de zahar!)



Incerci chec-ul cu o scobitoare si daca este facut scobitoarea va fi curata, fara urme de aluat pe ea, asa ca poti scoate chec-ul din cuptor.

Il scoti din forma si din hartia de copt, il asezi pe un platou si il coperi cu zaharul pudra lichefiat. Presari fulgii de migdale care se vor lipi astfel de chec si astepti pana se raceste inainte de a-l taia.





Tips
Imi place o felie de chec la cafeaua de dimineata! Checul este foarte aspectuos si datorita sofranului este foarte galben, asa cum ar fi daca ouale ar avea galbenusurile portocalii si nu galbene. Decat sa bateti gaina ca sa dea oua galbene mai bine adaugati un strop de sofran!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunta-ma de orice vrei, aici!

Let me know, here!